Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Λήγουν οι έρευνες διάσωσης – Ο τραγικός απολογισμός

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από περίπου δύο εβδομάδες αδιάκοπων επιχειρήσεων απεγκλωβισμού, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν τη λήξη των ερευνών διάσωσης στα ερείπια που άφησε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου που χτύπησε με 7,8 Ρίχτερ την Τουρκία και τη Συρία.

Περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι έχουν καταγραφεί επισήμως ως νεκροί, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται σε επιλεγμένα κτίρια στις περιοχές Καχραμανμαράς και Χατάι.

Οι Αρχές επικεντρώνουν αυτή τη στιγμή τις έρευνές τους στην εκτίμηση των καταστροφών σε 11 επαρχίες, επιστρατεύοντας 7.328 εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 16.000 κτήρια, αποτελούμενα από 37.000 ανεξάρτητα διαμερίσματα, πρόκειται να κατεδαφιστούν άμεσα ενώ τα νέα σπίτια που θα οικοδομηθούν στη “ζώνη του σεισμού” δεν θα ξεπερνούν τους 4 ορόφους. Παράλληλα, έχουν στηθεί 250.000 σκηνές ενώ οι εργασίες για 68.000 κοντέινερ έχουν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών έκτακτης ανάγκης AFAD, το μέγεθος των μετασεισμών μπορεί να εξακολουθήσει να φτάνει τα 5 Ρίχτερ τις επόμενες ημέρες, γι’ αυτό και έγινε έκκληση στους πολίτες να μην εισέρχονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 318.000 σεισμόπληκτοι φιλοξενούνται σε διάφορες γειτονικές επαρχίες της χώρας, κυρίως σε σπίτια συγγενών και φίλων ή σε υπαίθρια καταλύματα ενώ το έργο για τη βοήθεια ενοικίασης και μετεγκατάστασης των πολιτών, των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, συνεχίζονται, με τις σχετικές αιτήσεις να έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τις 445.000.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι σε Τουρκία και Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Οι συνθήκες υγιεινής είναι ιδιαίτερα αντίξοες με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως ακόμα και για το πλύσιμο των δοντιών, θα πρέπει να χρησιμοποιείται εμφιαλωμένο νερό.

 

 

 

[Με πληροφορίες από news247.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ