Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Σέρρες: Θλίψη και αναπάντητα ερωτήματα για το θάνατο του μαθητή – «Έξαλλος» ο δήμαρχος με διευθυντή και εργολάβο

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πένθος έχουν «βυθιστεί» οι Σέρρες μετά το τραγικό συμβάν με την απώλεια του 11χρονου μαθητή από την έκρηξη στο Δημοτικό – Αναζητούνται τα αίτια της τραγωδίας ενώ ο δήμαρχος της πόλης δηλώνει «έξαλλος» με τον εργολάβο και τον διευθυνή του σχολείου

Θλίψη και αναπάντητα ερωτήματα κυριεύουν τις Σέρρες και όχι μόνο για το πώς έχασε τη ζωή του τόσο άδικα ένας μαθητής της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.

Εντολή για περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος και στη συνέχεια να προβεί στις ανάλογες ενέργειες και την απόδοση ποινικών ευθυνών ζήτησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σερρών για την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά την διάρκεια του διαλείμματος μαθητών που ακολουθούν το πρόγραμμα του ολοήμερου. Από την έκρηξη έχασε τη ζωή του μαθητής της ΣΤ’ τάξης, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Ο δήμαρχος Σερρών εμφανίστηκε συντετριμμένος. «Είμαστε όλοι συντετριμμένοι, όλες οι Σέρρες πενθούν», τόνισε ο Αλέξανδρος Χρυσάφης. Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος Σερρών έριξε ευθύνες σε εργολάβο και διευθυντή του σχολείου.

«Είμαι και έξαλλος με όλους αυτούς που ευθύνονται για αυτή την απώλεια της παιδικής ψυχής. Δεν χωράει ο νους τον πόνο που νιώθουν οι γονείς. Είμαι έξαλλος με τον εργολάβο που έκανε τις εργασίες εν ώρα μαθήματος χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά από τη μεταξύ μας σύμβαση. Είμαι έξαλλος και με το διευθυντή, ο οποίος επέτρεψε στον εργολάβο να εισέλθει στη σχολική μονάδα χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου. Υπάρχει μια σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, στην οποία αναφέρεται ότι δεν μπορεί να κάνει εργασίες την ώρα του σχολείου χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου και του διευθυντή. Ο εργολάβος ενώ  ξέρει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, παρόλα αυτά μπήκε στο σχολείο. Κι εδώ υπάρχει ένα ερώτημα: Πώς τον άφησε ο διευθυντής να μπει στο σχολείο την ώρα που γίνονταν μαθήματα; Υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη. Δεν ήξερε κανένας, δεν ενημερώθηκε κανένας από τον δήμο ότι θα κάνει αυτές τις δουλειές », δήλωσε ο δήμαρχος Σερρών στον ΣΚΑΪ.

Η πόρτα εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά

Με την έκρηξη του λεβητοστασίου, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, η πόρτα εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον έναν και ελαφρά τους άλλους δυο. Άγνωστη παραμένει η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου Νικόλαο Τσιότσιο, στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», υπογραμμίζει ο κ. Τσιότσιος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ό,τι γνωρίζω».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ