Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – Ενοίκια: Πού οφείλεται η έκρηξη τιμών – Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές ανά περιοχή

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των ενοικίων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά ειδικά στην Αττική έχουν σπάσει όλα τα κοντέρ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στους ενοικιαστές.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι το να βρει κανείς σπίτι στην πρωτεύουσα είναι ένας πραγματικός Γολγοθάς, καθώς οι τιμές σε κάποιες περιοχές ανέβηκαν έως και 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει στα τέλη του 2016 και του 2017, όταν άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα έβγαινε από το τούνελ της οικονομικής ύφεσης που προκάλεσαν τα μνημόνια.

Την έκρηξη του Airbnb ακολούθησε η αύξηση των τιμών, που ήταν απόρροια της εκτίμησης ότι η κατάσταση στη χώρα αλλάζει, αλλά η πραγματική εκτόξευση έγινε λόγω της πανδημίας. Η κρίση του κορονοϊού άλλαξε άρδην τα δεδομένα στο χώρο της στέγασης, καθώς αρκετές χιλιάδες ακίνητα πέρασαν από τη βραχυπρόθεσμη  στη μακροπρόθεσμη ενοικίαση που σηματοδότησε και υψηλότερες τιμές.

Πλέον μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό τοπίο ειδικά στην Αττική, καθώς σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση είναι αυξημένες κατά σχεδόν:

-40% στο κέντρο της Αθήνας,
-50% στα Βόρεια Προάστια,
-48% στα Δυτικά Προάστια,
– 33% στα Ανατολικά Προάστια και
-21% στα Νότια Προάστια

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για «φούσκα» και εκφράζουν την άποψη ότι η κατάσταση σταδιακά θα ομαλοποιηθεί, από τη στιγμή που δύσκολα μπορεί ένα ζευγάρι να ανταποκριθεί σε τέτοιες τιμές με τους σημερινούς μισθούς.

Ανεξάρτητα από το κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτή η άποψη, το σίγουρο είναι ότι επί του παρόντος η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για όσους ψάχνουν να βρουν ακίνητο να ενοικιάσουν.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο για τα νέα ζευγάρια, κάτι που έγινε σαφές και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για λύσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα πολλά κενά διαμερίσματα που υπάρχουν σε περιοχές του Κέντρου της Αθήνας, κάτι που σημαίνει κίνητρα για να ξαναμπούν στην αγορά.

 

Τα αίτια της «έκρηξης»

Στο ερώτημα γιατί αυξάνονται οι τιμές, η απάντηση μόνο εύκολη δεν είναι, αλλά σε κάθε περίπτωση συνδέεται με το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης και η αλήθεια είναι ότι τα υπάρχοντα ακίνητα δεν επαρκούν.

Το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη προσφορά ενοικιαζόμενων κατοικιών σε όλο και περισσότερες κεντρικές περιοχές να «σπρώχνει» τις τιμές των ενοικίων ψηλότερα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει ξεφύγει.

Σε κάθε περίπτωση η εκρηκτική αύξηση στις τιμές των ενοικίων οφείλεται:

Α. Στην υποαπόδοση των κατοικιών για πολλά έτη λόγω της οικονομικής κρίσης, που είχε ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να αυξήσουν τις τιμές για να περιορίσουν τις ζημιές τους.

Β. Στην αδυναμία των ενδιαφερόμενων να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων, καθώς οι τράπεζες περιόρισαν δραματικά τη χορήγηση δανείων.

Γ. Στο «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, αναγκάστηκε να αδρανοποιηθεί και να φέρει πολλά καινούργια ακίνητα στην αγορά.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, μικροί και μεγάλοι ιδιοκτήτες επιμένουν να κρατούν στα ύψη τις τιμές των ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγες οι φορές που η αξία τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κτηματομεσίτες τονίζουν ότι οι τιμές αλλάζουν μέρα με τη μέρα, σημειώνοντας με νόημα ότι ακίνητο που ενοικιαζόταν με 500 ευρώ, μέσα σε λίγα 24ώρα ανέβηκε στα 650 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι τιμές θα ανεβαίνουν όσο απουσιάζουν συγκροτημένες και αποφασιστικές δημόσιες πολιτικές για την προστασία των ενοικιαστών και τη διασφάλιση προσιτής και αξιοπρεπούς (ενοικιαζόμενης) κατοικίας για όλους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα spitogatos, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης εντοπίζονται ξανά εκτός αστικών κέντρων, καθώς κυριαρχεί η τάση αποκέντρωσης τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας.

Μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης σημειώθηκε στις εξής περιοχές:

-Αχαρνές (17,8%)
-Φιλοθέη (17,7%)
-Νέο Ψυχικό (16,9%)
-Νέα Μάκρη (16,8%)
-Αρτέμιδα (16,5%)

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης εντοπίστηκαν
– σε Κορωπί (-4,3%) και
-Αττική (-3%).

Σε ό,τι αφορά στην ενοικίαση σπιτιών, στις ακριβότερες περιοχές της Αττικής βρίσκονται το ιστορικό κέντρο, η Βουλιαγμένη, η περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού, το Παλαιό Ψυχικό, το Νέο Ψυχικό η Φιλοθέη και το Ελληνικό.

Τιμές κατοικιών προς ενοικίαση

Περιοχή  Α’ τρίμηνο 2022 (€/τμ)  Α’ τρίμηνο 2021 (€/τμ)  Μεταβολή % 

Κέντρο Αθήνας  9,00 8,87 1,50%
Αθήνα – Βόρεια Προάστια  10,00 8,80 13,60%
Αθήνα – Νότια Προάστια  10,39 10,00 3,90%
Αθήνα – Δυτικά Προάστια  7,22 6,90 4,60%
Αθήνα – Ανατολικά Προάστια  7,50 6,40 17,20%
Πειραιάς  7,75 7,41 4,60%
Προάστια Πειραιά  6,73 6,67 0,90%
Υπόλοιπο Αττικής 7,55 6,70 12,70%

[Πηγή: spitogatos.gr]

Φοιτητικά

Εφιαλτική είναι η κατάσταση για τους φοιτητές, καθώς αδυνατούν να βρουν ένα οικονομικό σπίτι ειδικά στην Αθήνα, που θα τους έδινε τη δυνατότητα να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα τους γονείς τους.

Φοιτητές λένε ότι δύσκολα μπορούν να βρουν σπίτι κοντά στο πανεπιστήμιο που σπουδάζουν με ένα ενοίκιο της τάξης των 300 ευρώ, καθώς τα περισσότερα κυμαίνονται πάνω από 400 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία:
-στο κέντρο Αθήνας το 57% των διαθέσιμων ακινήτων έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 301-450 ευρώ,
-στα δυτικά προάστια το 48% έχει μίσθωμα από  301 ευρώ -500 ευρώ και
-στα νότια προάστια το 67 % έχει μίσθωμα  από 401 ευρώ – 500 ευρώ.

 

Γραφεία

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν επιτάχυνση της ανόδου των τιμών στα γραφεία το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2021 οι ονομαστικές τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 1,8% σε σχέση με το 2020 για το σύνολο της Ελλάδος, έναντι αντίστοιχης αύξησης 1,2% το 2020.

Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, το 2021 οι ονομαστικές τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών κατέγραψαν μέση ετήσια αύξηση
– 4,5% στην Αθήνα,
-0,4% Θεσσαλονίκη,
-μείωση κατά 1,2% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, οι ονομαστικές τιμές των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας παρουσίασαν αύξηση 1,2% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οι τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών κατέγραψαν οριακή μείωση 0,1%  σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 κατέγραψαν αύξηση 1,2%.

Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, το β΄εξάμηνο του 2021 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά:
– 2,3% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021,
-0,4% στη Θεσσαλονίκη, ενώ μειώθηκαν οριακά κατά 0,1% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Καταστήματα

Το 2021 οι ονομαστικές τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2,1% σε σχέση με το 2020, για το σύνολο της Ελλάδος, έναντι αύξησης 2,6% το 2020. Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν 2,1% για την Αθήνα, 0,9% για τη Θεσσαλονίκη και 2,3% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, οι ονομαστικές τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, για το σύνολο της χώρας.

Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, το β΄ εξάμηνο του 2021 οι ονομαστικές τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών κατέγραψαν αύξηση -2,3% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, και οριακή μείωση 0,1% στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το 2021 τα μισθώματα των καταστημάτων σε ονομαστικούς όρους, για το σύνολο της χώρας, κατέγραψαν μέση ετήσια αύξηση 1,1%.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, τα μισθώματα των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 για το σύνολο της χώρας.

Οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης των μισθωμάτων ήταν 0,1% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και 0,6% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

 

Ενοικιαστές

Όπως γίνεται αντιληπτό η κατάσταση είναι εφιαλτική για τους ενοικιαστές, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και ψάχνουν τρόπους για φθηνή στέγη.

Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ε (Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών Άγγελος Σκιαδάς έχει κρούσει ουκ ολίγες φορές τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η πλειοψηφία των ενοικιαστών αδυνατεί να ανταπεξέλθει

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να καλύψουν τα «σπασμένα» της δεκαετούς ελληνικής κρίσης και σημειώνει ότι το στοιχείο που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου είναι η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου προστασίας των ενοικιαστών.

Ο κ. Σκιάδας εκτιμά ότι για να σταματήσει η άνοδος των τιμών στα ενοίκια, θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από κινήσεις που είναι οι εξής:
-Παράταση όλων των μισθώσεων -ακόμη και όσες έχουν λήξει- και ο μισθωτής βρίσκεται ακόμη στο μίσθιο τουλάχιστον για ένα έτος από την ημερομηνία λήξης της μίσθωσης, αλλά και για όσες έχουν λήξει κατά τη δημοσίευση του νόμου ένα έτος από τη δημοσίευση.
-Επαναφορά του ανώτατου επιτρεπόμενου μισθώματος όπως ίσχυσε παλαιότερα σε αντίστοιχες εποχές υπερβολικών αυξήσεων, το οποίο θα προκύπτει από ένα ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και οποιοδήποτε μίσθωμα πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο μίσθωμα να είναι άκυρο.
-Καθορισμός ελάχιστης διάρκειας των μισθώσεων κατοικίας 6 έτη από 3 που είναι σήμερα όσον αφορά τη μίσθωση κατοικίας και 12 έτη από 3 που είναι σήμερα όσον αφορά την επαγγελματική στέγη.

 

«Δεν πληρώνω»

Ενοικιαστές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λέγοντας ότι «μυρίζει» μπαρούτι», ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους για «στάση πληρωμών».

Δεν αποκλείουν μάλιστα να επανέλθουν στο προσκήνιο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές του «δεν πληρώνω», που ενοικίαζαν σπίτια, αλλά στη συνέχεια δεν πλήρωναν και «φέσωναν» τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ