Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ραντεβού με την εφορία: Ιδού τα μυστικά για λιγότερο φόρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και το καθιερωμένο ραβασάκι της εφορίας.

Στο ερώτημα για το χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για την υποβολή της δήλωσή τους, σαφής απάντηση δεν υπάρχει και τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.
Το σενάριο παράτασης και μετά της καταληκτικής ημερομηνίας που είναι η 30η Ιουνίου, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, κάτι που δεν έχει αποκλείσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σε κάθε περίπτωση, η συμπλήρωση της δήλωσης απαιτεί προσοχή, καθώς τα στοιχεία που θα δηλωθούν θα διασταυρωθούν από τις αρμόδιες αρχές και εσκεμμένα λάθη θα τιμωρηθούν με βαριά πρόστιμα.
Οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, με εξαίρεση αυτές των αποβιωσάντων και των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες θα είναι σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Η φορολογική δήλωση είναι υποχρεωτική για:

  • Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  • Όσους έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης.
  • Κατοίκους εξωτερικού εάν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.
  • Γονέα ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.
  • Κηδεμόνα ή προσωρινό διαχειριστή ή σύνδικο πτώχευσης ή μεσεγγυούχο ή δικαστικό εκκαθαριστή για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.
  • Επίτροπο ή κηδεμόνα ή δικαστικό συμπαραστάτη\, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Κληρονόμους του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Ξεχωριστή δήλωση
Ένα σημαντικό μέρος και των φετινών δηλώσεων είναι προσυμπληρωμένο, με αποτέλεσμα εάν δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία, ο φορολογούμενος να μην έχει να κάνει κάποιες αλλαγές.
Τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν ξεχωριστή φορολογική, αλλά δεν έχουν υποβάλλει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη σχετική αίτηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020, χάνουν αυτό το δικαίωμα.

Τι πληρώνουμε
Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι μια επίπονη διαδικασία και για να μην πληρώσουμε επιπλέον φόρους καλό είναι να είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με το φοροτεχνικό.
Οι υπολογισμοί για να ξέρουμε τι θα πληρώσουμε έχουν ως βάση τη  φορολογική κλίμακα, από την οποία θα προκύψει και ο φόρος από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, επιβάλλεται φόρος:

  • 22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
  • 29% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 20.000 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ.
  • 37% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 30.000 και μέχρι 40.000 ευρώ.
  • 45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Έκπτωση φόρου
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες έχουν έκπτωση φόρου εισοδήματος  από 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο.
Για ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, καθώς και για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες που αποκτούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες προβλέπεται έκπτωση φόρου:

  • 1.900 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.
  • 1.950 ευρώ, εάν υφίσταται ένα προστατευόμενο τέκνο.
  • 2.000 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.
  • 2.100 ευρώ εάν υφίστανται 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές
Ωστόσο, για να κατοχυρώσει κάποιος την έκπτωση φόρου οφείλει κατά τη διάρκεια του 2019 να έχει προχωρήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking.
Στην περίπτωση που έχει αγνοήσει αυτό τον βασικό κανόνα και συνεχίζει να κάνει τις συναλλαγές του με πραγματικό χρήμα, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με δυσάρεστες για την τσέπη του εκπλήξεις.

Το «ακάλυπτο» ποσό τιμωρείται με πέναλτι της τάξης του 22%, ενώ η έκπτωση φόρου κατοχυρώνεται με ηλεκτρονικές αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών που είναι ίσες σε ποσοστό:

  • 10% του ετήσιου εισοδήματός τους, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο – πραγματικό ή τεκμαρτό – ατομικό τους εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ και
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο – πραγματικό ή τεκμαρτό – εισόδημά τους ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Φόρος επιχειρήσεων
Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από τη χρήση του 2019 μειώθηκε από το 28% στο 24%, ενώ για τη χρήση του 2020 αναμένεται ακόμα μια μείωση από το 24% στο 20%.
Επίσης, επιβάλλεται προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους με συντελεστή 100% επί του κυρίου φόρου εισοδήματος, σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματικές ή αγροτικές δραστηριότητες.
Προκαταβολή θα πρέπει επίσης να πληρώσουν και όσοι φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος επιτηδεύματος
Η λυπητερή του τέλους επιτηδεύματος από 400 έως 650 ευρώ, επιβάλλεται  σε κάθε φορολογούμενο που έχει ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι φορολογούμενοι που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες θα πληρώσουν και για τη χρήση του 2019 ετήσιο τέλος που ανέρχεται σε 650 ευρώ και σε επιπλέον 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Ακίνητα
Τα εισοδήματα από ακίνητα, φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45%, αλλά οι ιδιοκτήτες που έχουν υποστεί μείωση λόγω της έκπτωσης 40% που επέβαλλε ο κορονοϊός ίσως πληρώσουν λιγότερα.
Το θέμα αυτό είναι ανοικτό, αν και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που πρόκειται για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019, η έκπτωση πρέπει να είναι για την επόμενη χρονιά.

Σε γενικές γραμμές εφαρμόζεται κλίμακα με τους εξής συντελεστές:

  • 15% μέχρι 12.000 ευρώ.
  • 35% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
  • 45% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Έντυπο Ε1
Οι φορολογούμενοι θα δουν αλλαγές στο Ε1, καθώς καταργήθηκε ο πίνακας 10 ο οποίος βρισκόταν στο κάτω μέρος της τελευταίας σελίδας του εντύπου.
Εκεί, οι φορολογούμενοι ανέγραφαν κάθε χρόνο τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών τους λογαριασμών, ώστε η Α.Α.Δ.Ε. να πιστώνει αυτόματα στους λογαριασμούς τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνταν.
Στο εξής εάν προκύπτει επιστρεπτέο ποσό φόρου και εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα θα εμφανίζεται μήνυμα που θα ενημερώνει για την υποχρέωση γνωστοποίησης του αριθμού ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού πληρωμών στη Φορολογική Διοίκηση.
Τα ποσά των διδάκτρων που καταβλήθηκαν το 2019 σε ιδιωτικά σχολεία θα είναι φέτος αναρτημένα σε πληροφοριακό πίνακα που θα εμφανίζει η Φορολογική Διοίκηση κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του σχετικού κωδικού 769 του πίνακα 5.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δίνει με τη μορφή των ερωταπαντήσεων χρήσιμες συμβουλές για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Οι κυριότερες από αυτές είναι οι εξής:

  • Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.

  • Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν. Ωστόσο εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015, 2016, 2017 και 2018, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2020.

  • Στον πίνακα Βεβαιώσεων Αποδοχών αναγράφονται ποσά που αφορούν σε τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα ποσά που αφορούν σε τόκους (εκτός τόκων που αφορούν σε τραπεζικές καταθέσεις) θα τα δηλώσετε στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1 αθροιστικά με τους τόκους από τραπεζικές καταθέσεις που αναφέρονται στον υποπίνακα του αντίστοιχου κωδικού.

  • Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου;

Εφόσον δεν συμφωνείτε με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά εμφανίζονται, θα πρέπει να τα διαγράψετε και να τα εισάγετε ως νέα ακίνητα με τα σωστά στοιχεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά στη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την περιουσιακή σας εικόνα.

  • Το ακίνητο μου δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης. Τι θα συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;

Η συμπλήρωση του αριθμού παροχής για όλα τα ακίνητα είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής θα συμπληρώσετε τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.

  • Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Σε περίπτωση φιλοξενίας, συμπληρώστε στον υποπίνακα του κωδικού 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.

  • Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν διαμένω με τον/την σύζυγό μου έχοντας επιλέξει την υποβολή χωριστής δήλωσης και το ακίνητο που ιδιοκατοικούμε ανήκει στον/στην σύζυγό μου;

Σε περίπτωση φορολογουμένου που έχει επιλέξει την υποβολή χωριστής δήλωσης με τον/την σύζυγο και το ακίνητο ανήκει (ιδιόκτητο ή δωρεάν παραχωρούμενο ή μισθωμένο) στον άλλο σύζυγο, στον υποπίνακα του κωδικού 801 θα επιλέξει τη συνοίκηση με σύζυγο και στο πεδίο Α.Φ.Μ. θα συμπληρώσει τον Α.Φ.Μ. του συζύγου που ανήκει το ακίνητο. Ο/Η σύζυγος στον οποίο ανήκει το ακίνητο δεν θα δηλώσει στον κωδικό 007 ότι φιλοξενεί τον/την σύζυγο.

    • Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;
  • Αυτός που το παραχωρεί, το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση. • Αυτός που το κατοικεί, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).

Γενικά η δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ γίνεται από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα, προς ανιόντες (παππούδες, γιαγιάδες κ.λπ.) και προς κατιόντες (παιδιά, εγγόνια κ.λπ.) εξ αίματος και εξ αγχιστείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ