Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ρέστα Τσίπρα μέσω απλής αναλογικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα στρατηγική, αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ετοιμάζεται να παίξει τα ρέστα του μέσω της απλής αναλογικής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια πρώτη γεύση συναίνεσης  κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά τα πάντα θα κριθούν από το εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού υπενθυμίζουν ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και χαρακτηρίζουν αιτία πολέμου τυχόν προσπάθεια τροποποίησής του από την κυβέρνηση.
Σε μια τέτοια περίπτωση η σύγκρουση κυβέρνησης -ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, βάζοντας πρόωρο τέλος ακόμη και στην καλοκαιρινή εκεχειρία.

Η Κουμουνδούρου μιλάει για μητέρα των μαχών καθώς εκτιμά ότι μέσω της απλής αναλογικής:

  • Μπαίνει τέλος στην κυριαρχία του πρώτου κόμματος, το οποίο και με μια ψήφο διαφορά κερδίζει το μπόνους των 50 εδρών.
  • Δίνει τη δυνατότητα για συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο των προοδευτικών δυνάμεων.

Χρεοκοπία
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν 200 ψήφοι για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος -ακόμη και εάν αθροιστούν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την αλλαγή.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν ότι η Ν.Δ. θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να τον αλλάξει, καθώς η διατήρησή του, θα την απομακρύνει από την εξουσία στις επόμενες εκλογές.
Βασικό της επιχείρημα θα είναι ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και να μην είναι αιχμάλωτη εύθραυστων ισορροπιών, με συνεργασίες οι οποίες ακυρώνουν στόχους και προγράμματα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας, θα ανεβάσει τους τόνους, με το επιχείρημα ότι επιλογές των μονοκομματικών κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησαν τη χώρα.

Ηγεμονικός ρόλος
Ο πρώην πρωθυπουργός ξέρει ότι ο ηγεμονικός του ρόλος στην πολιτική ζωή της χώρας περνάει μέσα από τη διατήρηση της απλής αναλογικής και δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια.
Πρώτος του στόχος είναι να θέσει προ των ευθυνών του, την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά, που εκτός απροόπτου θα δώσει χείρα βοηθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκτιμούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι προοδευτικοί πολίτες που δεν επιθυμούν τη συστράτευση του ΚΙΝΑΛ με τη Ν.Δ. θα δεθούν ακόμη περισσότερο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, εξηγείται και η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε προοδευτικό κόμμα το οποίο θα εκφράζει τον κόσμο που κινείται από το Κέντρο έως την Αριστερά.
Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και η απλή αναλογική είναι το όχημα που χρειάζεται προκειμένου να έχει υπό τη σκέπη του όσους αυτοπροσδιορίζονται ως αντιδεξιοί.

Υπεράσπιση 4ετίας
Η διατήρηση του ηγεμονικού ρόλου του κ. Τσίπρα στην Κεντροαριστερά, περνάει και μέσα από την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου που έγινε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης 4ετίας.
Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσει να εδραιώσει και κυρίως να εμβαθύνει τις συμμαχίες του με τα λαϊκά και μεσαία εισοδήματα, που παρά τις όποιες ενστάσεις τους, τον στήριξαν στις εκλογές του Ιουλίου.

«Όπλα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτή την κατεύθυνση είναι:

  • Η έξοδος από τα μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης.
  • Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο.
  • Η ρύθμιση του χρέους και το «μαξιλάρι» που έχει εξασφαλιστεί.

Μέχρι τελικής πτώσης
Ο κ. Τσίπρας φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει προσφυγή στις κάλπες μέσα σε πέντε μήνες, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης, είναι όμως σαφές ότι υπάρχει η ανάγκη της συσπείρωσης.
Στην Κουμουνδούρου ναι μεν θεωρούν θετική εξέλιξη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, εκτιμούν όμως ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει σκληρά μέτρα και δεν πρέπει να επαναπαυτούν.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν ότι το κύμα δυσαρέσκειας έως και τα τέλη του έτους θα αυξηθεί και σημειώνουν ότι  τότε θα αρχίσει να αναπτύσσεται και η στρατηγική αποδόμησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ο πόλεμος δεν αποκλείεται να ανοίξει με την εκχώρηση της κύριας και επικουρικής ασφάλισης σε ιδιώτες, αλλά και από τη μείωση του αφορολόγητου.
Οι ίδιοι βουλευτές υποστηρίζουν μάλιστα, πως εάν τα αντιλαϊκά μέτρα συνδυαστούν και με την προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο πόλεμος στην κυβέρνηση θα είναι μέχρι τελικής πτώσης.

Βαρουφάκης
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ζητούμενο για τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα είναι η αντιμετώπιση του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος απευθύνεται σε ένα κοινό που το 2015 στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο φόβος απωλειών από τα αριστερά υποχρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο επιθετική στάση έναντι του κ. Βαρουφάκη από τη στιγμή μάλιστα που στόχος είναι το μεγάλο ακροατήριο της Κεντροαριστεράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ