Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολιτικό παρασκήνιο: Οι ημερομηνίες των εκλογών μέσα στο 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία στην τελική ευθεία προς τις κάλπες καλείται να διαχειριστεί μείζονος θέματα που δεν αποκλείεται να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Η ενεργειακή κρίση, η πανδημία, αλλά και οι παρακολουθήσεις διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, γεγονός που καθιστά σαφές, ότι η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση θα χτυπήσει «κόκκινο». Οι δημοσκοπήσεις ναι μεν δείχνουν προβάδισμα της Ν.Δ. από 7 έως 8 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι αβεβαιότητες στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω από τη μια στιγμή στην άλλη.

Σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, η μόνη σταθερά είναι η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού –ο οποίος έκλεισε τα αυτιά στις σειρήνες για κάλπες μέσα στο φθινόπωρο-, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση διανύει ήδη τον τελευταίο χρόνο της θητείας της, εύκολα οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι οι κάλπες μπορεί να στηθούν ανά πάσα στιγμή από την άνοιξη του 2023. Το γεγονός όμως ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας, θα ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 16 Ιουνίου, δημιουργεί πλήθος σεναρίων για το πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Στα κομματικά επιτελεία επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων, καθώς οι πάντες επιχειρούν να μαντέψουν το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, για να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων.

 

22 Μαΐου

Η έκπληξη του υπουργείου Παιδείας με την ανακοίνωση των ημερομηνιών, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για εκλογικό αιφνιδιασμό, ακόμη και νωρίτερα από την τυπική ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι εκλογές δεν είναι εφικτό να γίνουν κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς οι υποψήφιοι είναι συγκεντρωμένοι σ’ αυτό τον στόχο και δεν μπορούν να έχουν αλλού το μυαλό τους.  Επίσης, στα λύκεια τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 19 Μαΐου και οι εξετάσεις για τους μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου θα διεξαχθούν στο διάστημα από τις 22 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου.

Με αυτά τα δύο δεδομένα, για ηθικούς κυρίως λόγους που έχουν σχέση με την προσπάθεια που κάνουν οι μαθητές είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να στηθούν κάλπες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Ένας δεύτερος λόγος που ενισχύει την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να γίνουν αυτό το διάστημα εκλογές, έχει σχέση με το γεγονός ότι τα σχολεία θα μετατραπούν σε εκλογικά κέντρα.

«Το ερώτημα λοιπόν είναι πότε θα στηθούν οι κάλπες, καθώς ουδείς παραβλέπει ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με σύστημα απλής αναλογικής και το πιθανότερο είναι ότι η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί.

 

2 ή 9 Απριλίου

Σε κάθε περίπτωση, οι πανελλαδικές και ενδοσχολικές εξετάσεις έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι «καίγεται» το σενάριο των εκλογών μετά τις 15 Μαΐου.

Με βάση το όργιο φημών που κυριαρχεί στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο, οι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν πολύ νωρίτερα από το καλοκαίρι, δηλαδή προς τα τέλη Μαρτίου, με αρχές Απριλίου.

Με βάση αυτό το σενάριο, οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν την Κυριακή 2 Απριλίου και οι επόμενες στις αρχές Μαΐου, με στόχο η νέα κυβέρνηση να προκύψει πριν από τις εξετάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λύση των εκλογών στις 9 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα και οι δεύτερες στις 7 ή 14 Μαΐου, οριακά δηλαδή πριν από τις εξετάσεις.

Ωστόσο και στις δύο αυτές λύσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας τρίτης κάλπης στην περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση από τις δεύτερες εκλογές, καθώς είναι δύσκολο το πρώτο κόμμα να πιάσει 37,5%-38%.

 

17άρηδες

Στο σενάριο της κάλπης πριν από τις 15 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να σταθμίσει τις αποφάσεις του, καθώς ψηφίζουν και πολλοί 17άρηδες που ίσως θεωρήσουν ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται τον κόπο τους στις πανελλαδικές.

Η ακραία αυτή σκέψη, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον Κ. Μητσοτάκη στην απόφαση να εξαντλήσει την τετραετία, κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά τις 16 Ιουνίου.

 

18 και 25 Ιουνίου

Σε μια τέτοια περίπτωση, ως πιθανότερες ημερομηνίες προβάλλουν η 18η Ιουνίου και η 25η Ιουνίου, με στόχο οι δεύτερες εκλογές να γίνουν μέσα στον Ιούλιο, είτε στις 16 είτε στις 23 Ιουλίου.

Και το σενάριο αυτό όμως έχει τον κίνδυνο μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης μέσα στον Αύγουστο, κάτι όμως που ουδείς επιθυμεί λόγω του ότι θα είναι σε πλήρη εξέλιξη η τουριστική σεζόν.

 

Το… μαχαίρι

Όπως γίνεται σαφές, ο πρωθυπουργός είναι αυτός που κρατάει και το… μαχαίρι και το… πεπόνι, αλλά έως τη στιγμή που θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, τα σενάρια θα δίνουν και θα παίρνουν.

Έως τότε, τα κομματικά επιτελεία θα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και η πολιτική αντιπαράθεση θα είναι και μετωπική και εφ’ όλης της ύλης, με στόχο την καλύτερη δυνατή αφετηρία στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ