Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολιτική θύελλα για τα Τέμπη – Πρόταση δυσπιστίας από Ανδρουλάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση έδωσε σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα την 1η Μαρτίου 2023 τον παραποιημένο διάλογο για τα Τέμπη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Πίεση ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις για την αλλοίωση του περιεχομένου των ηχητικών ντοκουμέντων από το βράδυ του δυστυχήματος των Τεμπών που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπους.

Επιπλέον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Νέα Αριστερά αναρωτιούνται πώς βρέθηκε σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα την 1η Μαρτίου 2023 ο παραποιημένος διάλογος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις, έρχεται να επιβεβαιώσει την καταγγελία που κάνουν οι μηχανοδηγοί από την πρώτη μέρα μετά το δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει νεότερα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα οποία η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου προς την υποτιθέμενη «λάθος πορεία» δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά.

«Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή το δημοσίευμα του Βήματος περί μοντάζ στις συνομιλίες του σταθμάρχη τη νύχτα της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

«Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τη ζωή τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειές τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέφτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απαιτούνται εξηγήσεις

Με δεύτερη ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζει ότι οι πηγές της κυβέρνησης προέβησαν «στην πιο συγκλονιστική παραδοχή προσπάθειας αποπροσανατολισμού των πολιτών για το έγκλημα των Τεμπών».

Και τονίζει ότι η κυβέρνηση «είχε φροντίσει ήδη από την 1η Μαρτίου να “μοιράσει” στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ένα “πειραγμένο” και μονταρισμένο ηχητικό, προκειμένου να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη (Δημοσίευμα της ιστοσελίδας Πρώτο Θέμα: «Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα -Ηχητικό ντοκουμέντο: Ακούστε τις μοιραίες εντολές του σταθμάρχη που έφεραν την τραγωδία»).

Και επαναλαμβάνει τα δύο αμείλικτα ερωτήματα που είχε ήδη θέσει:

1) Ποιος και με ποιου εντολή έκανε συρραφή φράσεων (μοντάζ) από διαδοχικές συνομιλίες που είχε τη νύχτα του δυστυχήματος ο σταθμάρχης με δύο διαφορετικούς μηχανοδηγούς, προκειμένου η τραγωδία των Τεμπών να παρουσιασθεί ως ανθρώπινο αποκλειστικά λάθος;

2) Ποιος και με ποιου εντολή αλλοίωσε και παραποίησε αποδεικτικά στοιχεία, με σκοπό την απόκρυψη των κυβερνητικών ευθυνών και την παραπλάνηση των πολιτών;

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η Νέα Δημοκρατία μέσω «πηγών» προέβη στην πιο συγκλονιστική παραδοχή προσπάθειας αποπροσανατολισμού των πολιτών για το έγκλημα των Τεμπών.

Παραδέχτηκε πως τα ηχητικά παραδόθηκαν στη δικαιοσύνη στις 2/3, αλλά απέκρυψε ότι η κυβέρνηση είχε φροντίσει ήδη από την 1η Μαρτίου να «μοιράσει» στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ένα “πειραγμένο” και μονταρισμένο ηχητικό, προκειμένου να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιβεβαιώνει συνεπώς το ρεπορτάζ του Κυριακάτικου Βήματος οπότε και απαιτείται πλέον να δώσει εξηγήσεις. Επαναλαμβάνουμε τις ερωτήσεις που θέσαμε και νωρίτερα.

1) Ποιος και με ποιου εντολή έκανε συρραφή φράσεων (μοντάζ) από διαδοχικές συνομιλίες που είχε τη νύχτα του δυστυχήματος ο σταθμάρχης με δύο διαφορετικούς μηχανοδηγούς, προκειμένου η τραγωδία των Τεμπών να παρουσιασθεί ως ανθρώπινο αποκλειστικά λάθος;

2) Ποιος και με ποιου εντολή αλλοίωσε και παραποίησε αποδεικτικά στοιχεία, με σκοπό την απόκρυψη των κυβερνητικών ευθυνών και την παραπλάνηση των πολιτών;

Νίκος Ανδρουλάκης: Υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας

Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα. Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.

Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη. Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας. Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

ΚΚΕ: Καμία απόπειρα συγκάλυψης δεν πρόκειται να εμποδίσει την αλήθεια να έρθει στο φως.

Το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», που αναφέρεται σε παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων του εγκλήματος των Τεμπών για να ενισχυθεί από την πρώτη στιγμή η κυβερνητική θεωρία του «ανθρώπινου λάθους», παραπέμπει ευθέως σε μια ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης.

Τα ερωτήματα για το πως, από ποιους και με ποιων εντολή έγινε αυτή η παραποίηση, αλλά και πως έφτασαν στα χέρια των «μοντέρ» τα συγκεκριμένα στοιχεία απαιτούν άμεσες και σαφείς απαντήσεις.
Καμία απόπειρα συγκάλυψης δεν πρόκειται να εμποδίσει την αλήθεια να έρθει στο φως.

Χαρίτσης: Συγκάλυψη στα Τέμπη τέλος, το δίκιο θα νικήσει – Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει

Στην αποκάλυψη της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» εκτοξεύοντας μύδρους κατά της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, «το σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα» για το έγκλημα των Τεμπών είναι αποκαλυπτικό: το ηχητικό των διαλόγων μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγού που διέρρευσε στα ΜΜΕ είναι παραποιημένο. Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, «αποδεικνύεται πλέον ότι από τις πρώτες κιόλας ώρες η κυβέρνηση έστησε μια τερατώδη επιχείρηση επικοινωνιακής συγκάλυψης και παραπληροφόρησης της ελληνικής κοινωνίας. Επιχείρηση που συνεχίζεται και σήμερα, έναν χρόνο μετά. Δεν υπάρχει πια περιθώριο ανοχής».

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα», τονίζοντας ότι «η παραμονή της είναι όνειδος για την κοινωνία, τη δημοκρατία, τη χώρα».

Καταληκτικά ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς υποστήριξε πως «συγκάλυψη τέλος. Το δίκιο θα νικήσει».

Γ. Σακελλαρίδης: «Η συγκάλυψη που επιχειρείται έχει περάσει σε άλλο επίπεδο»

Μετά και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, των στελεχών της και τις διαρροές, στην προσπάθεια διάψευσης του δημοσιεύματος, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επισημαίνει ότι «το σημερινό δημοσίευμα του Βήματος για την κοπτοραπτική στις απομαγνητοφωνήσεις του σταθμάρχη της Λάρισας με οδηγούς διαφορετικών τρένων, ώστε να ενισχυθεί το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης περί αποκλειστικά “ανθρώπινου λάθους”, σοκάρει».

Όπως τονίζει, «πρόκειται για απύθμενο θράσος», επισημαίνοντας ότι παράλληλα έχει ξεκινήσει από το βράδυ του Σαββάτου «μία επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις και διαρροές, ακολουθώντας τα τυπικά βήματα των επικοινωνιακών εγχειριδίων περί gaslighting».

Και προσθέτει: «Η μονταρισμένη συνομιλία δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα την 1η Μαρτίου του 2023 και ώρα 22:11. Η αστυνομία παρέλαβε τις συνομιλίες την επόμενη μέρα» και κατόπιν αυτών υπογραμμίζει ότι «τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι:

1) Ποιος είχε πρόσβαση στα ηχογραφημένα αρχεία;

2) Ποιος έκανε το μοντάζ των ηχογραφημένων συνομιλιών την επόμενη μέρα από το δυστύχημα (1/3/2023);

3) Ποιος διέρρευσε σε ιστοσελίδα το παραποιημένο ηχητικό;».

«Συγκάλυψη τέλος. Το δίκιο θα νικήσει», αναφέρει.

ΚΟΣΜΟΣ: Υπάρχει παραπλάνηση της κοινής γνώμης και της δικαιοσύνης;

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο πολιτικός φορέας ΚΟΣΜΟΣ αφήνοντας αιχμές για παραπλάνηση της κοινής γνώμης και της δικαιοσύνης. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Ο ΚΟΣΜΟΣ ρωτά, γιατί δεν έχει επιληφθεί ακόμη ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής για μοντάζ των συνομιλιών το βράδυ του ατυχήματος στα Τέμπη; Ο ΚΟΣΜΟΣ αναρωτιέται θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια για τα Τέμπη; Υπάρχει επιχείρηση συγκάληψης; Εάν ναι, από ποιους ελέγχεται;

Εφόσον αποδειχθούν όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχείρηση συγκάλυψης των πολιτικών και ποινικών ευθυνών αλλά και για αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων αποσκοπώντας στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης και της δικαιοσύνης για το σοβαρότερο γεγονός που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία..

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ