Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πετρέλαιο: Πού θα κινηθούν οι τιμές για το 2024

Δημοσιεύθηκε

στις

Κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι αναμένεται να κινηθούν το 2024 οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προβλέπουν ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη θα περιορίσει τη ζήτηση, την ίδια στιγμή που οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν υποστήριξη.

Ερωτηματικό παραμένει εάν το καρτέλ του ΟΠΕΚ θα είναι σε θέση να διατηρήσει τις περικοπές στην προσφορά προκειμένου να στηρίξει τις τιμές στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 το πετρέλαιο Brent κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 82,17 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ετήσια πτώση της τάξης του 9%, καθώς το ισχυρό δολάριο ενίσχυσε το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, ενώ παράλληλα καταγράφηκε υποτονική ζήτηση από τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου την Κίνα.

Σύμφωνα με την J.P. Morgan, η τιμή του Βrent αναμένεται να κινηθεί στα 83 δολάρια το βαρέλι και ο λόγος είναι ότι φέτος ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών και ειδικότερα η αύξηση του στόλου των ηλεκτρικών οχημάτων θα αρχίσει να αποτυπώνεται στην αγορά και να οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ EIA προβλέπει ότι οι τιμές για το αργό Brent θα είναι κατά μέσο όρο 93 δολάρια ανά βαρέλι. Το Brent διαπραγματεύεται επί του παρόντος κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Η Bank of America βλέπει τις τιμές του Brent κατά μέσο όρο στα 90 δολάρια το βαρέλι το 2024, με το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 86 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος.

Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, προχώρησε σε μείωση της πρόβλεψής της για τη μέση τιμή του πετρελαίου το επόμενο έτος κατά 12%, επικαλούμενη την άφθονη παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τράπεζα ανέφερε σε έκθεσή της ότι αναμένει το Brent να φτάσει κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια το βαρέλι το 2024, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση των 92 δολαρίων το βαρέλι.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ 2024

JP MORGAN:              83 $/ΒΑΡΕΛΙ

ΕΙΑ:                                          93 $/ΒΑΡΕΛΙ

BANK OF AMERICA:                90 $/ΒΑΡΕΛΙ

GOLDMAN SACHS:                  81 $/ΒΑΡΕΛΙ

Ωστόσο σύμφωνα με το ακραίο σενάριο που περιλαμβάνει κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή οι τιμές εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να εκτιναχθούν έως και 30%.

 

[πηγή: eea.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ