Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Παρέμβαση Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις στη Βουλή – Στο τραπέζι η πρόταση μομφής

Δημοσιεύθηκε

στις

Με δύο ερωτήματα, για την αποκάλυψη ονομάτων παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ και για το ενεχόμενο πρότασης μομφής, τα οποία θα απαντηθούν έως το μεσημεράκι, ξεκινά η σημερινή μέρα, που αναμένεται να είναι καταιγιστική πολιτικά, ίσως περισσότερο και από τη χθεσινή, τουλάχιστον, όπως προμηνύουν από την Κουμουνδούρου.

Χθες, λοιπόν, η μέρα άνοιξε με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρηστό Ράμο και την έξοδο του από το κτίριο, έχοντας στο χέρι τα έγγραφα του πορίσματος για τα έξι τηλεφωνικά νούμερα (σύμφωνα με πληροφορίες, ενός υπουργού και 5 κορυφαίων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων), για τα οποία είχε ζητήσει την επιβεβαίωση της Αρχής ότι όντως παρακολουθούνταν.

Λίγο μετά, γνωστοποιούνταν από την ΑΔΑΕ πως αντίστοιχη ενημερωτική επιστολή, σχετικά με τους ίδιους τηλεφωνικούς αριθμούς, είχε αποσταλεί από τον κύριο Ράμο στους αρχηγούς όλων των κομμάτων, τον πρόεδρο της βουλής και τον υπουργό δικαιοσύνης.

Ακολούθησαν σκληρές ανακοινώσεις εναντίον της κυβέρνησης από τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γιάννη Βαρουφάκη και μια ακόμη σκληρότερη και μακροσκελής ανακοίνωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Οικονόμου, η οποία έβαλε εναντίον του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης και ακόμη περισσότερο εναντίον του Χρήστου Ράμου.

Καταιγιστικοί ρυθμοί από χθες

Η ημέρα, δε, έκλεισε με την απογευματινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καθόλου τυπική, καθώς κράτησε πάνω από μία ώρα. Κατά την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα, η κυρία Σακελλαροπούλου προχώρησε σε δηλώσεις ισορροπημένες μεν, αλλά με εμφανή την πρόθεση της να αναβαθμίσει τη σημασία της διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι μόνο ένα μέρος της «έχει αχθεί» στις δικαστικές αρχές.

Κατά την έξοδο του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού και προανήγγειλε ότι θα μιλήσει με λεπτομέρειες σήμερα στη βουλή. Επίσης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, καταγράφηκε ένας ορυμαγδός αντιπερισπασμών από το κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως εκτιμούσαν πηγές της Κουμουνδούρου, με ειδήσεις είτε από το ειδικό δικαστήριο για τον Νίκο Παππά είτε για τη σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα της υπόθεσης Νοβάρτις, Μάξιμου Σαράφη, για άσχετο θέμα.

Σήμερα η κορύφωση

Μολονότι όλα αυτά δεν ακούγονται καθόλου λίγα, είναι πολύ πιθανό να αποτελούν μόνο μια εισαγωγή στο κυρίως θέμα, το οποίο αναμένεται μάλλον σήμερα.

Προς το μεσημεράκι, λοιπόν, που θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην ολομέλεια θα δούμε ποιες είναι οι απαντήσεις που θα δοθούν στα δύο μεγάλα ερωτήματα της ημέρας, ενδεχομένως και της προεκλογικής περιόδου.

  •  Θα αποκαλύψει τα ονόματα στα οποία αντιστοιχούν οι 6 τηλεφωνικοί αριθμοί που επιβεβαίωσε η ΑΔΑΕ ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ ή θα αρκεστεί στην περιγραφή των θεσμικών τους ιδιοτήτων;
  • Θα προχωρήσει σε πρόταση μομφής εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία έχει προαναγγελθεί ότι θα μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός, προκειμένου να φέρει πίσω από την Κρήτη, όπου βρίσκεται για περιοδεία και να τον υποχρεώσει σε τριήμερη παρουσία στην βουλή;

Ονόματα και πρόταση μομφής

Για αυτά τα δύο μεγάλα ερωτήματα δεν υπήρχαν καθαρές απαντήσεις από την πλευρά της Κουμουνδούρου και ενδεικτικό της κρισιμότητας των χειρισμών που θα γίνουν σήμερα είναι ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Dnews”, ο κύριος Τσίπρας συνεδρίαζε με στενούς του συνεργάτες έως αργά το βράδυ της Τρίτης.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα του ρεπορτάζ και όσων έχουν ειπωθεί δημόσια από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πιθανότερο είναι ότι ο κύριος Τσίπρας θα αναφέρει σήμερα τα ονόματα των έξι παρακολουθούμενων, δεδομένου ότι αίρεται το απόρρητο που καλύπτει τις υποκλοπές, καθώς όλα δείχνουν πως δεν έχουν γίνει για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της πρόταση μομφής, είναι ακόμη πιο θολή η εικόνα, αν και οι περισσότερες πληροφορίες μάλλον συντείνουν στο ότι ο κύριος Τσίπρας δεν έχει λόγο να μην την προχωρήσει. Και αυτό, διότι το επιχείρημα της συσπείρωσης της κυβερνητικής παράταξης δεν ισχύει, αφού είναι ήδη συσπειρωμένη δεδομένου ότι βρισκόμαστε δύο μήνες και κάτι πριν τις εκλογές, όπως επίσης και το επιχείρημα ότι θα δοθεί η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να μιλήσει για το κυβερνητικό έργο, αφού η υπεροπλία της ΝΔ στα ΜΜΕ του δίνει ούτως ή άλλως αυτή τη δυνατότητα. Αν, λοιπόν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρήσει σε αυτή την επιλογή, το μόνο που αλλάζει είναι ότι θα υποχρεώσει τον κύριο Μητσοτάκη να εμφανιστεί στη βουλή, ίσως για τελευταία φορά και να συγκρουστεί μαζί του για τις παρακολουθήσεις, για τις οποίες κανένας άλλος δεν τον υποχρεώνει να μιλά.

Πρωτοβουλία κινήσεων

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντηθούν πλήρως λίγο μετά τις 12:30, όταν και αναμένεται η ομιλία του κυρίου Τσίπρα στην ολομέλεια. Έως τότε, από πηγές της Κουμουνδούρου τονίζουν δύο πράγματα. Πρώτον, ο Αλέξης Τσίπρας κράτα τις τελευταίες ώρες την πρωτοβουλία των κινήσεων, υποχρεώνοντας τα mainstream ΜΜΕ, από εκεί που δεν είχαν σχεδόν καθόλου ασχοληθεί με την επίσκεψη του στην ΑΔΑΕ το πρωί να διακόψουν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων τους το βράδυ προκειμένου να μεταδώσουν τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεύτερον, όπως ανάφερε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πλέον δεν μιλάμε με βάση κάποιες εικασίες ή στη βάση κάποιων δημοσιευμάτων», αλλά με «τις αποδείξεις που περισυνέλεξε η κατά το Σύνταγμα αρμόδια ΑΔΑΕ κατά τους ελέγχους που διενήργησε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ