Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πανελλήνιες: 10 συμβουλές σε υποψήφιους

Δημοσιεύθηκε

στις

“Μάχη” για μια θέση στα ΑΕΙ

 

*Τα μυστικά της υψηλής βαθμολογίας

*Οδηγίες για να ξεπεράσετε το άγχος

*Όσα πρέπει να ξέρετε για τη διατροφή

*Τι κάνουμε πριν και μετά την εξέταση

 

“Κόκκινο” χτυπά η αγωνία χιλιάδων υποψήφιων και των γονιών τους, καθώς σε λίγες ημέρες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις πανελλήνιες εξετάσεις, την πρώτη σκληρή δοκιμασία της ζωής τους.

Οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, αρχίζουν την ερχόμενη Παρασκευή 31 Μαΐου, με την Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, και ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου με τις εξετάσεις σε, Ιστορία, Φυσική και Οικονομία.

Οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, αρχίζουν στις 30 Μαΐου, με Νέα Ελληνικά και τελειώνουν στις 17 Ιουνίου, με Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών και Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει σε αυτές τις επτά τελευταίες ημέρες που απομένουν έως τη στιγμή που θα χτυπήσει το “κουδούνι” των Πανελλαδικών και απαιτείται απόλυτη προσήλωση στο στόχο.

Τόσο, οι υποψήφιο, όσο και οι γονείς τους, αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι δεν χρειάζεται καμία πίεση, από τη στιγμή που “δουλεύουν” συστηματικά γι’ αυτή τη μάχη εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Το άγχος ασφαλώς και είναι ένας παράγοντας που μεγαλώνει όσο πλησιάζουν οι ημέρες των εξετάσεων και ναι μεν δεν είναι εύκολο να εξαφανιστεί, αλλά με τον κατάλληλο προγραμματισμό μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο.

Χρέος των γονιών είναι να βοηθήσουν τα παιδιά τους να βρίσκονται σε άριστη φυσική και πνευματική κατάσταση τις ημέρες των εξετάσεων, προκειμένου να πετύχουν την καλύτερη δυνατή βαθμολογία.

Το στοίχημα ασφαλώς και δεν είναι εύκολο, καθώς πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, αλλά κάποιες συμβουλές είναι απαραίτητες για να γίνει πράξη ο μεγάλο στόχος της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Όχι ξενύχτια διαβάσματος

Η μεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων “δούλεψε” σκληρά όλη τη χρονιά και δεν ήταν λίγες οι φορές που ξενύχτησε προκειμένου να ανταποκριθεί στην ύλη και να γράψει καλά στα τεστ είτε του σχολείου είτε του φροντιστηρίου.

Το ξενύχτι όμως της τελευταίας στιγμής δεν έχει νόημα και σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει σ’ αυτό που οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν ως στόχο έναν πολύ καλό βαθμό στο μάθημα που διαγωνίζονται.

Εάν το μυαλό σας είναι εξαντλημένο , το πιθανότερο είναι πως δεν θα καταφέρετε να ανταποκριθείτε και λόγω της πνευματικής κούρασης είναι πολύ πιθανό να κάνετε κάποιο λάθος που θα σας στοιχίσει σε μόρια.

Οι ψυχολόγοι λένε πως είναι απαραίτητος ύπνος τουλάχιστον 7 έως 8 ώρες, κάτι που σημαίνει ότι πριν από τις εξετάσεις σε κάθε μάθημα, θα πρέπει να κοιμάστε νωρίς, για να είστε ξεκούραστοι το πρωί.

Εάν είστε στρεσαρισμένοι και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, πάρτε ένα βιβλίο, που είναι όμως άσχετο με τα μαθήματα που δίνετε εξετάσεις και “ταξιδέψτε” νοερά, όπου σας αρέσει για να κοιμηθείτε.

 

Όχι στα social media

Οι νέες γενιές έχουν μεγαλώσει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), αλλά αυτές τις κρίσιμες ώρες πριν από τις εξετάσεις καλό είναι να τα αποφεύγουν για να πετύχουν το στόχο τους.

Κατά συνέπεια, η δεύτερη συμβουλή είναι μακριά από την οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου, καθώς ναι μεν μπορεί να νομίζετε ότι σάς ξε-αγχώνει, ή σάς κάνει να ξεφεύγετε , αλλά να είστε σίγουροι ότι σας κουράζει.

 

Προσοχή στη διατροφή

Η τρίτη συμβουλή έχει σχέση με τη διατροφή των παιδιών, που σε συνδυασμό με το καλό διάβασμα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μπορεί να κάνει τη διαφορά και να τονώσει την ψυχολογία τους.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν προσοχή και υπογραμμίζουν την ανάγκη για γεύματα τα οποία περιλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων.

Τα φρούτα , τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, τα ψάρια είναι κάποια από τα τρόφιμα, που καλό θα ήταν να καταναλωθούν σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Όμως, το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό, το οποίο δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή του εξεταζόμενου είναι οι υδατάνθρακες και πιο συγκεκριμένα η γλυκόζη, καθώς:

-αποτελεί την βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου, προλαμβάνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την πνευματική κόπωση,

– προφυλάσσει από ζαλάδες, ατονία, νευρικότητα, και αδυναμία συγκέντρωσης,

-συμβάλλει στην έκκριση της σεροτονίνης, η οποία ρυθμίζει την μεταβίβαση των μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου, ενισχύοντας την μνήμη.

Σύμφωνα πάντα με διατροφολόγους, τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και κατ’ επέκταση σε γλυκόζη είναι:

-το μέλι, η μαρμελάδα και η ζάχαρη,

-τα φρέσκα φρούτα και οι χυμοί τους καθώς και τα αποξηραμένα φρούτα,

-τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί, η πατάτα και τα όσπρια,

-η σοκολάτα, τα μπισκότα και το παγωτό.

 

Μικρές επαναλήψεις

Η τέταρτη συμβουλή έχει σχέση με μια βασική διαπίστωση, σύμφωνα με την οποία, “ότι ήταν να μάθετε, το έχετε μάθει” και είναι απίθανο λίγες ημέρες πριν από τις εξετάσεις να καλύψετε τυχόν κενά που έχετε.

Όταν νομίζετε ότι δεν ξέρετε ή δεν θυμάστε τίποτα από όσα έχετε διαβάσει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, να ξέρετε ότι είναι από το άγχος και την ανασφάλεια που νιώθετε για τις εξετάσεις.

Περιοριστείτε λοιπόν σε μικρές επαναλήψεις, μην αφήνετε το άγχος να σας κυριεύσει και να είστε σίγουροι ότι εάν προετοιμαστήκατε σωστά, αυτά που ξέρετε θα είστε σε θέση να τα αποτυπώσετε και στην κόλλα των πανελλαδικών.

 

Προσοχή στην υγεία σας

Η πέμπτη συμβουλή, έχει σχέση με την υγεία σας, την οποία πρέπει να προσέχετε ως κόρη οφθαλμού γιατί θα σας δώσει τη δυνατότητα να προσέλθετε στις εξετάσεις χωρίς προβλήματα.

Όπως έχετε αντιληφθεί η πανδημία μπορεί να κλείνει τον κύκλο της, αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού, που φέρνουν και πυρετό.

Κάνετε λοιπόν έναν προγραμματισμό με τους γονείς σας και αποφεύγετε τις άσκοπές εξόδους που μπορεί να σας στοιχίσουν εάν για παράδειγμα έρθετε σε επαφή με κάποιους που έχουν κολλήσει.

Καλό είναι επίσης -εάν είστε λάτρεις των σπορ- να μην πάτε σε κάποιο κοντινό γήπεδο για να παίξετε ποδόσφαιρο ή μπάσκετ για να ξεπεράσετε το άγχος που έχετε για τις εξετάσεις.

Σκεφτείτε για παράδειγμα τι επιπτώσεις θα έχει ένα διάστρεμμα από μια λάθος σας κίνηση και πάρτε απόφαση ότι το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ που τόσο λατρεύετε, θα έχετε την ευκαιρία να το απολαύσετε μετά τις πανελλαδικές.

 

Όπλο η ψυχολογία

Οι πανελλαδικές μπορεί να είναι μια σκληρή δοκιμασία, αλλά δεν είναι η τελευταία που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της ζωής σας και ούτε μπορεί να καθορίσει αυτό που είστε.

Μην κάνετε λοιπόν αρνητικές σκέψεις, σκεφτείτε απλά, ότι του χρόνου τέτοια εποχή, θα είστε φοιτητές, θα έχετε άπλετο ελεύθερο χρόνο ή ότι σε λίγο θα μπορείτε να ζήσετε ένα ανέμελο καλοκαίρι.

Ξέρετε ότι έχετε “δουλέψει” πολύ σκληρά και τώρα έφτασε η ώρα για να δρέψετε τους καρπούς της προσπάθειάς σας, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να δώσετε τη μάχη σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Όπως τα ινδάλματά σας στο ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ δεν σκέφτονται ποτέ την ήττα πριν από ένα κρίσιμο παιχνίδι, το ίδιο να κάνετε και εσείς και να είστε σίγουροι ότι θα πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η έκτη συμβουλή λοιπόν είναι η καλή ψυχολογία που είναι “όπλο” στα χέρια σας, και μπορεί να γίνει ισχυρότερο, εάν συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε να αποδείξετε τίποτα και σε κανέναν γι’ αυτό που είστε και για την αξία σας.

Η καλή ψυχολογική σας κατάσταση είναι τώρα το μεγαλύτερο όπλο σας στην προσπάθεια για την επιτυχία. Θυμηθείτε πόσες δηλώσεις ηττημένων προπονητών και αθλητών έχετε ακούσει να ρίχνουν το φταίξιμο στην «κακή ψυχολογία».

 

Αρχίζουμε μ’ αυτά που ξέρουμε

Από τη στιγμή που θα πάρουμε στα χέρια μας τα θέματα των εξετάσεων στα οποία πρέπει να απαντήσουμε, καλό είναι να ρίξουμε σε όλα μια ματιά και να αρχίσουμε μ’ αυτά που ξέρουμε.

Μην απογοητευτείτε εάν συνειδητοποιήσετε ότι το 4ο θέμα είναι δύσκολο, καθώς το πιθανότερο είναι πώς το ίδιο αισθάνονται και οι άλλοι υποψήφιοι.

Σκεφτείτε ότι όλα τα θέματα δίνουν από 25 μονάδες και στη φάση που είστε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να συγκεντρώσετε την καλύτερη βαθμολογία.

Η έβδομη συμβουλή λοιπόν είναι να επικεντρωθείτε στα θέματα που νιώθετε ότι ξέρετε και να προσπαθήσετε στη συνέχεια το τέταρτο που λογικά είναι και το πλέον δύσκολο σε κάθε μάθημα.

 

Μοιράστε το χρόνο

Μαζί σας να έχετε πάντα ένα ρολόι, για να μοιράσετε το χρόνο σας, όσο καλύτερο μπορείτε και μην επιμείνετε σε κάποιο θέμα, εάν μετά από κάποια προσπάθεια νιώσετε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε.

Η όγδοη συμβουλή είναι να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε και κυρίως να μην απογοητευτείτε εάν νιώθετε ότι δεν έχετε γράψει καλά, γιατί το μόνο βέβαιο είναι ότι θα το μάθετε όταν θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής.

Το “10” για παράδειγμα μπορεί να αποδειχτεί ένας πολύ καλός βαθμός, εάν η μεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων έγραψε κάτω από “8”, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση να είστε αναλυτικοί και επεξηγηματικοί και μη δημιουργείτε την εντύπωση σε αυτόν που θα διορθώσει το γραπτό σας ότι δεν είστε προετοιμασμένοι γιατί θα σας κόψει μονάδες.

 

Μείνετε έως το τέλος

Κάποιοι από τους υποψήφιους αισθάνονται σίγουροι ή νομίζουν ότι είναι σίγουροι γι’ αυτά που έγραψαν στο μάθημα που εξετάζονται και εγκαταλείπουν την αίθουσα πριν καν συμπληρωθεί το τρίωρο.

Η ένατη συμβουλή είναι να παραμείνετε στην αίθουσα και να τσεκάρετε ξανά και ξανά αυτά που γράψατε προκειμένου να μη χάσετε πολύτιμα μόρια τα οποία θα είναι χρήσιμα στην τελική βαθμολογία.

Εάν έχετε κάποιο επιπλέον χρόνο, μπορεί να βελτιώσετε κάποια διατύπωση, ή να συμπληρώσετε κάποια έλλειψη.

 

Μη συζητάτε αυτά που γράψατε

Το πλέον πιθανό είναι ότι μετά από την εξέταση των μαθημάτων, οι υποψήφιοι θα αρχίζουν να ρωτούν ο ένας τον άλλο για το τι έγραψε και τι απάντησε στα θέματα που μπήκαν.

Η δέκατη συμβουλή είναι να μην μπείτε σ’ αυτή τη λογική, γιατί μπορεί να γεμίσετε αμφιβολίες σχετικά με αυτά που γράψει και το πλέον πιθανό είναι ότι θα ρίξει το ηθικό σας ενόψει της εξέτασης στα επόμενα μαθήματα.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι οι πανελλαδικές δεν είναι ένα μάθημα αλλά τέσσερα, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και εάν δεν πήγατε καλά υπάρχουν άλλα τρία, που μπορεί να σας βάλουν στο πανεπιστήμιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ