Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πέντε συμβουλές για να ξεχωρίσετε τον αυθεντικό μπακαλιάρο από το λινγκ για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Την 25η Μαρτίου, οι περισσότερες οικογένειες στην Ελλάδα, γιορτάζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου με το πλέον παραδοσιακό πιάτο: μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Ωστόσο, η αγορά του μπακαλιάρου που βάζουμε στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου κρύβει παγίδες, καθώς υπάρχει ένα άλλο ψάρι, το λινγκ, το οποίο μοιάζει με τον μπακαλιάρο, αλλά… καμία σχέση!

Πολλοί συχνά, επιτήδειοι της αγοράς παραπλανούν τους καταναλωτές, βάζοντας φιλέτα από το ψάρι λιγκ δίπλα σε εκείνα του αυθεντικού μπακαλιάρου προκειμένου να το πουλήσων στην ίδια -τσουχτερή- τιμή.

Προτού, λοιπόν, βγείτε στην αγορά για να ψωνίσετε τον μπακαλιάρο για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου, πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

  1. Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας.
  2. Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
  3. Ο αυθεντικός μπακαλιάρος όπως και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
  4. Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
  5. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ