Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Κυριάκος παίρνει τ’ όπλο του: Πόλεμος Μητσοτάκη στο “βαθύ κράτος” του αναχρονισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί το κυβερνών κόμμα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που βύθισε στο πένθος όλη τη χώρα και άλλαξε άρδην την πολιτική ατζέντα.

“Γαλάζιοι” βουλευτές και στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις που δρομολογούνται και τις αντιδράσεις της κοινωνίας όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Η μετάθεση των εκλογών -με επικρατέστερο σενάριο την Κυριακή 21 Μαΐου-, ναι μεν δίνει λίγο χρόνο, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Η απάντηση μόνον εύκολη δεν είναι, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την ασφυκτική πίεση της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά καθαρές απαντήσεις για την τραγωδία.

Ο θάνατος 57 αθώων έχει αφήσει βαριά τη σκιά του και κάνει βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να αναζητείται νέα στρατηγική που θα βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, οι συσκέψεις είναι συνεχείς με στόχο να μπορέσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός να στείλουν τα αναγκαία μηνύματα και να αλλάξουν το κλίμα ενόψει των εκλογών.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα έχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος δείχνει ανθεκτικότητα στον δείκτη της “εμπιστοσύνης” και ο λόγος του έχει ισχυρή απήχηση στην κοινωνία.

 

Βαθύ κράτος

Η στρατηγική που χαράσσει το Μαξίμου έχει ως προτεραιότητα την ανάλυση κάθε πτυχής που οδήγησε στην τραγωδία, κάτι που σημαίνει απόδοση ευθυνών, η οποία είναι και απαίτηση της κοινωνίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια γεύση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει, καθώς έβαλε στο στόχαστρό του το βαθύ και προβληματικό κράτος, που είναι άμεσα συνυφασμένο με τον αναχρονισμό.

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη:
1. “Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν. Κενά δεκαετιών και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων από το χθες”.
2. “Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους”.

Στην ουσία δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει την πολιτική δέσμευση ότι θα διορθώσει τις παθογένειες του παρελθόντος και θα “ξηλώσει” νοοτροπίες δεκαετιών που κρατούν την Ελλάδα προσκολλημένη στο χθες. Με βάση αυτό ως δεδομένο το δίλημμα της επόμενης κάλπης θα μπορούσε να είναι ποιος μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά, με τα στελέχη της Ν.Δ. να τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει πλεονέκτημα έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

 

Αντιμετώπιση οργής

Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι το πως θα αντιμετωπιστεί η οργή και ο θυμός που κυριαρχούν στην παρούσα φάση στην κοινωνία και μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στην εκλογική αναμέτρηση.

“Γαλάζια” στελέχη τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κρυφτεί και εξηγούν ότι θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης έναντι των πολιτών για τις καθυστερήσεις και τα λάθη που έγιναν την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές θα δώσουν ηχηρό παρών στον δημόσιο διάλογο, για να στείλουν το μήνυμα ότι στόχος είναι να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

 

Επαφή με τους πολίτες

Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν την ανάγκη της προσωπικής επαφής με τους πολίτες, καθώς η τραγωδία ήταν ένα ισχυρό σοκ που είχε ως αποτέλεσμα να κλονιστεί όλο το κυβερνητικό έργο της τετραετίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, προτεραιότητα είναι να σταλεί το μήνυμα ότι “ μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε όσα θετικά έχουν γίνει” προκειμένου να υπάρχει όραμα ιδίως στη μεσαία τάξη για καλύτερες ημέρες με ασφάλεια.

Οι εξορμήσεις στελεχών στις γειτονιές, έχουν ως στόχο να δείξει ότι η Ν.Δ. συμπάσχει με την κοινωνία και είναι δίπλα στους πολίτες που αναζητούν απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας.

Σε δεύτερο χρόνο, θα ακολουθήσουν περιοδείες και εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα στελεχών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, που θα αναλάβει και το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ.

 

Επαγγελματικοί φορείς

Με βάση τον προγραμματισμό που αρχίζει να γίνεται, ξεχωριστό κεφάλαιο είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν οι επαφές με επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.

Το πλάνο προβλέπει θεματικές συναντήσεις, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός εξασφαλίζουν καλύτερες προοπτικές στην οικονομία σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Εκλογικές λίστες

Έμφαση θα δοθεί και στα “γαλάζια” ψηφοδέλτια τα οποία είναι σχεδόν έτοιμα, αλλά θα πρέπει να γίνει ένας τελευταίος έλεγχος, καθώς ουδείς επιθυμεί νέες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι μια άστοχη επιλογή, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου τα πολιτικά λάθη δεν συγχωρούνται.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ