Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ουκρανία: Κλιμακώνεται η ρωσική επίθεση – Περικυκλωμένο το Κίεβο, εισβολή και στη Χερσώνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξέλιξη βρίσκεται για 6η μέρα η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, με το Κίεβο να βρίσκεται περικυκλωμένο από στρατεύματα του Πούτιν, ενώ σημειώθηκε εισβολή και στη Χερσώνα.

«Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (…) η Χερσώνα αντιστέκεται!». Επίσης συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Στο Χάρκοβο, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

 

Στενεύει ο κλοιός στο Κίεβο

Δορυφορικές φωτογραφίες κατέγραψαν μεγάλες ρωσικές φάλαγγες να κατευθύνονται προς το Κίεβο. Η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies δημοσίευσε εικόνες ενός κομβόι μήκους 60 χλμ. σε απόσταση περίπου 40 χλμ από την πρωτεύουσα. Μέσα στο Κίεβο ήχησαν και πάλι οι σειρήνες και καταγράφηκαν πολλές εκρήξεις.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το αεροδρόμιο μετατράπηκε, από την έναρξη της εισβολής, σε θέατρο σφοδρών μαχών, καθώς ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κυριεύσει αυτή τη στρατιωτική υποδομή καίριας σημασίας ενόψει της επιχείρησης για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που καταγράφουν νέες συγκεντρώσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, οχημάτων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Ανάλογη η εικόνα και στην Μαριούπολη στην Αζοφική θάλασσα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι Ρώσοι εισβολείς δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν κάποια ουκρανική μεγαλούπολη.

 

 

[Με πληροφορίες από protothema.gr, iefimerida.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ