Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Οπαδική βία: Ώρα να σπάσει το “απόστημα” του χουλιγκανισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της οπαδικής βίας, μετά και τα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή του Ρέντη με θύμα έναν αστυνομικό.

Το γεγονός ότι τα επεισόδια διαδραματίστηκαν σε αγώνα βόλεϊ, ακόμη και εάν αυτός αφορά σε ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, δείχνει ότι ο χουλιγκανισμός έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, τονίζουν ωστόσο, ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να σπάσει το απόστημα και να επιστρέψει η νομιμότητα στα γήπεδα της χώρας.

Η δικαιοσύνη έχει πλέον στα χέρια της τα ονόματα 200 σκληρών χούλιγκαν απ’ όλες τις ομάδες και απ’ όλη την επικράτεια, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν είναι και τόσο άγνωστοι, αυτοί που προκαλούν έκτροπα.

Το χτύπημα στον χουλιγκανισμό δείχνει να είναι μονόδρομος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι βέβαιο ότι κανένας υγιής φίλαθλος δεν πρόκειται να πάει ξανά στο γήπεδο για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα.

Η Ελλάδα ήρθε η ώρα να εκσυγχρονιστεί και σ’ αυτόν το κρίσιμο τομέα, ο οποίος για την συντριπτική πλειονότητα των οπαδών σημαίνει μια ευχάριστη Κυριακής και σε καμία περίπτωση βία και ανομία.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες ακραίου μίσους και τα δύο τελευταία θύματα, ο Μιχάλης Κατσουρής και ο Άλκης Καμπανός, έδειξαν ότι ο χουλιγκανισμός ζει και βασιλεύει.

 

Αδυναμία επιβολής του νόμου

Έως τώρα οι κινήσεις καλής θέλησης από την κυβέρνηση, αντιμετωπίστηκαν ως απόδειξη αδυναμίας επιβολής του νόμου και της τάξης, κάτι που όπως ήταν λογικό δεν μπορούσε να συνεχιστεί.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και καιρό, καθώς ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οποιαδήποτε κωλυσιεργία θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερο χάος και αναρχία.

Το σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας για παράδειγμα, είναι εκ των ουκ άνευ και έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για να μην μετατρέπονται οι εξέδρες σε αρένες.

 

Χωρίς φιλάθλους

Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το μέτρο της απαγόρευσης των φιλάθλων στις εξέδρες καθώς για τους επόμενους δύο μήνες, όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Οι επικριτές του μέτρου μιλούν για “τσουβάλιασμα” και απόδοση ευθυνών σε όλους ανεξαρτήτως από το εάν για τα επεισόδια που γίνονται έχουν αποκλειστική ευθύνη συγκεκριμένες και όχι όλες οι ΠΑΕ.

Ωστόσο, όπως τρέχουν οι εξελίξεις, δεν μπορούσε να γίνει κάτι το διαφορετικό, καθώς χούλιγκαν υπάρχουν στα γήπεδα όλων των ομάδων και εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα, θα ξαναζούσαμε τα ίδια μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

 

Πολιτική βούληση

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις, καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αναβολές και αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση για να μπει ένα οριστικό τέλος στη δράση ακραίων και ταραχοποιών στοιχείων.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία που έχει μπροστά της, καθώς όλοι θέλουν προτεραιότητα να είναι το παιχνίδι και όχι οι διαμαρτυρίες για τη διαιτησία που δίνουν άλλοθι στους χούλιγκαν για να τα κάνουν γυαλιά καρφιά.

Οι συνθήκες δείχνουν πιο ώριμες από ποτέ, καθώς το χτύπημα με τη φωτοβολίδα που δέχτηκε ο αστυνομικός, αύριο μπορεί να πετύχει είτε εμάς, είτε τα παιδιά μας, επειδή θέλαμε να παρακολουθήσουμε την αγαπημένη μας ομάδα.

 

Προ των ευθυνών τους

Στην ουσία τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, έχουν ως στόχο να θέσουν τις ΠΑΕ προ των ευθυνών τους και να τις υποχρεώσουν να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των φιλάθλων.

Οι αντιδράσεις που ακούγονται για το κόστος της ηλεκτρονικής εισόδου, ναι μεν μπορεί να έχουν βάση, αλλά από την άλλη οι ΠΑΕ είναι ανώνυμες εταιρίες, οι οποίες έχουν συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας.

 

Είναι εμπορικό προϊόν

Σε κάθε περίπτωση, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, είναι να κάνει τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ να συνειδητοποιήσουν ότι το εμπορικό προϊόν που λέγεται ποδόσφαιρο έχει και κανόνες και υποχρεώσεις.

Η ασφάλεια στα γήπεδα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτού του προϊόντος, καθώς θα φέρει περισσότερους φιλάθλους στα γήπεδα, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει και πιο ανταγωνιστικό και θα τους φέρει και μεγαλύτερα κέρδη.

 

Μπορεί να νικηθεί

Έστω και στο και ένα, αυτό που όλοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν είναι πως οι στρατοί των χούλιγκαν που χρησιμοποιούνται για αλλότριους σκοπούς μπορούν να νικηθούν και εμείς όλοι να ξανακερδίσουμε τις Κυριακές μας.

Η απόφαση να εφαρμοστεί και στην περίπτωσή τους ότι έγινε με τη Χρυσή Αυγή, δηλαδή να αντιμετωπίζονται και να δικάζονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης είναι βέβαιο ότι σηματοδοτεί την αντίστροφή μέτρηση της δράσης τους.

Χρόνος πλέον δεν υπάρχει και όταν θα ξανανοίξουν τα γήπεδα, οι φίλαθλοι θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι πηγαίνουν για να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι και όχι ένα ματς που μπορεί να εξελιχθεί σε πόλεμο με νεκρούς.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ