Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Οι στιγμές ορόσημο του 2023 για τα Βόρεια Προάστια – Μεγάλα έργα και σημαντικά γεγονότα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τι να περιμένουμε μέσα στο νέο χρόνο στους Δήμους του ευρύτερου Βορείου Τομέα

Το 2022 μας αποχαιρέτησε αφήνοντας πίσω μια γλυκόπικρη ανάμνηση τόσο για τη χώρα εν γένει, όσο και για τους Δήμους συγκεκριμένα, δεδομένου ότι ακόμα προσπαθούν να διαχειριστούν τις συνέπειες που άφησε πίσω της η έξαρση της πανδημίας και που συνεχίζει να αφήνει η ενεργειακή και οικονομική κρίση.

Παρόλα αυτά, βλέπουμε το 2023 με αισιοδοξία, καθώς αναμένεται να αποτελέσει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονιά για την αυτοδιοίκηση τόσο σε επίπεδο έργων, όσο και σε επίπεδο γεγονότων, ειδικά από τη στιγμή που ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές. Η εφημερίδα μας συγκέντρωσε κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές που αναμένουμε μέσα στη νέα χρονιά στους Δήμους του ευρύτερου Βορείου Τομέα και σας τις παρουσιάζει.

 

Η Νέα Ιωνία κλείνει 100 χρόνια

Φέτος το καλοκαίρι, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τις 30 Ιουνίου 1923 όταν και τέθηκε ο θεμέλιος λίθος της Νέας Ιωνίας που τότε ονομάζονταν «Ποδαράδες», όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες πρόγονοι της πόλης που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές εστίες το 1922.

 

 

Μετά από τη σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν των 100 χρόνων μικρασιατικού ελληνισμού, οι δράσεις αναμένεται να συνεχιστούν και για αυτή τη σημαντική επέτειο για την πόλη. Μάλιστα, όπως δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Χ-τύπο ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., Λουκάς Χριστοδούλου: “Θα προσπαθήσουμε ως ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. να εκδώσουμε ένα βιβλίο το 2023, για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης της Ν. Ιωνίας, της πόλης της καρδιάς μας και να βοηθήσω συλλόγους της Ν. Ιωνίας (Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, Ιωνικός Σύνδεσμος, Όμιλος Φιλάθλων Ν. Ιωνίας) που έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, να εκδώσουν τα δικά τους λευκώματα με τις δράσεις τους που έχουν γράψει την δική τους ιστορία.”

 

Το Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής ανοίγει τις πύλες του 

Όσοι μένουν στο Ηράκλειο Αττικής γνωρίζουν γιατί αυτή η στιγμή είναι από τις πιο ιστορικές για την πόλη. Το Κτήμα Φιξ, διακαής πόθος για όλες διαχρονικά τις διοικήσεις του Δήμου, μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης του Ηρακλείου, που όμοιό του δεν υπάρχει, όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

 

 

Ο Δήμος ξεκίνησε πριν ένα χρόνο τις διαδικασίες που οδήγησαν σε αυτή την ιστορική στιγμή, ένας χρόνος που φαντάζει, βέβαια, ελάχιστη διάρκεια μπροστά στα 40 χρόνια αναμονής. Ο Δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος, από την αρχή της προσπάθειας να αποκτήσει ο Δήμος το Φιξ, τονίζει συνεχώς ότι το Κτήμα θα αποτελέσει τοπόσημο πρασίνου, πολιτισμού και ιστορίας της πόλης. Βέβαια, όπως είπε και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, εκείνο είναι που θα αποφασίσει για τις εξειδικευμένες μορφές με τις οποίες θα αξιοποιηθεί το Φιξ, ιδίως η ιστορική, διατηρητέα βίλα που βρίσκεται μέσα στα όριά του.

 

Αλλάζει όψη το Δημοτικό Κοιμητήριο στη Μεταμόρφωση 

Ένα έργο που μπορεί να μην είναι “ακριβό” αλλά πραγματικά χρειαζόταν η πόλη είναι η ανακαίνιση του Δημοτικού Κοιμητηρίου Μεταμόρφωσης. Έργο που βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς απομένει η εξωτερική διαμόρφωσή του. Ήδη ενισχύθηκαν δομικά και αναβαθμίστηκαν ενεργειακά οι κτιριακές υποδομές του, ανακαινίστηκαν πλήρως τα λουτρά του και η είσοδός τους δεν γίνεται πλέον μόνο μέσα από το κυλικείο. Παράλληλα, ανακαινίστηκε το κυλικείο, το οποίο σύντομα θα δημοπρατηθεί, ενώ γίνεται προσβάσιμο και για όσους έχουν προβλήματα κινητικότητας.

 

 

Εξελίξεις μέσα στο 2023 αναμένεται να έχουμε και στην αποκατάσταση του παλαιού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο, ενώ αναμένεται και η διαμόρφωση των οδών στον κόμβο της Τατοΐου στο ύψος του Προαστιακού Σταθμού Μεταμόρφωσης, και η κατασκευή του κλειστού γηπέδου με τη μορφή “μπαλονιού” στον χώρο δίπλα στο 2ο Λύκειο Μεταμόρφωσης.

 

Νέα πνοή στη Βίλα Λουμίδη στο Μαρούσι

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης και αξιοποίησής στο ακίνητο της Βίλας Λουμίδη, ένα εμβληματικό κτήριο για το Μαρούσι. Το έργο προϋπολογισμού 927.790,65€ χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και από ίδιους πόρους του Δήμου Αμαρουσίου.

 

 

Το ανακαινισμένο κτίριο, αναμένεται μέσα στο 2023 να παραδοθεί στους πολίτες και με την ιδιότητα πλέον του πολιτιστικού πολυχώρου θα αποτελέσει κόμβο τεχνών και δημιουργίας όχι μόνο για το Μαρούσι αλλά για την ευρύτερη περιοχή των Βορείων Προαστίων σημειώνει σε δηλώσεις του ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Ο Δήμαρχος υπογραμμίζει ακόμη το θέμα της ασφάλειας της περιοχής καθώς το ερειπωμένο κτίσμα, συνιστούσε εστία πολλών κινδύνων για αρκετά χρόνια.

 

Νέος Κένταυρος” στη Νέα Φιλαδέλφεια 

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος δήλωσε χαρακτηριστικά στη συζήτηση του Δ.Σ. για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023: “Ο τίτλος που θα έβαζα στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου θα ήταν «Νέος Κένταυρος». Καθώς αυτό αποτελεί ένα μεγάλο όνειρο όλων ημών και υμών, και εντός του 2023 κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες, με στόχο εντός του έτους να ξεκινήσει η θεμελίωση αυτού του εμβληματικού για την πόλη μας, για το άλσος μας, έργου.”

 

Πρόκειται για το δημοτικό αναψυκτήριο εντός του Άλσους το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί το 2011. Εντός του χρόνου η δημοτική αρχή θα παρουσιάσει το σχέδιό της στην τοπική κοινωνία και θα ξεκινήσει η υλοποίησή του.

 

Ο Δήμος Χαλανδρίου… μετακομίζει 

Το νέο δημαρχιακό μέγαρο Χαλανδρίου θα αναγερθεί επί των οδών 25ης Μαρτίου και Βασιλέως Γεωργίου, στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσε ιδιωτικός χώρος στάθμευσης. Θα στεγάσει εκτός από τις ενοποιημένες υπηρεσίες του Δήμου, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, αίθουσα εκδηλώσεων, θέατρο χωρητικότητας 246 ατόμων, χώρους στάθμευσης άνω των 5.000 τ.μ. και επίσης καφέ-αναψυκτήριο. Η αίθουσα εκδηλώσεων με τους χώρους εκθέσεων στο πατάρι της, θα καλύψει ανάγκες πολιτιστικών και ενημερωτικών δραστηριοτήτων της πόλης (διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις, μικρά θεατρικά κ.λπ.).

 

 

Το έργο ύψους €11.748.083,13 χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε το έργο θα έπρεπε να παραδοθεί έως τις 10 Μαρτίου 2023, ωστόσο ο Δήμαρχος της πόλης Σίμος Ρούσσος αποκάλυψε πρόσφατα ότι έχει τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος κατά 4-5 μήνες, διότι είχε διακοπή εργασιών ο εργολάβος, “γιατί δεν έχει πληρωθεί ούτε ευρώ από την Περιφέρεια για τα έξοδά του από τον Οκτώβριο του 2021”.

 

Αποχέτευση στην περιοχή Νταού Πεντέλης

Η διοίκηση της Πεντέλης μετά την περιοχή της Καλλιθέας, δρομολογεί εντός του έτους και την κατασκευή αγωγών αποχέτευσης για την περιοχή Νταού Πεντέλης.

Η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά είχε δηλώσει για το θέμα: «Δεν νοείται ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας, χωρίς να υπάρχουν σύγχρονες υποδομές διαχείρισης λυμάτων. […] Σε ό,τι αφορά τον οικισμό της Νταού Πεντέλης, βρισκόμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ ώστε να λύσουμε και αυτό το θέμα. Έχουμε διαμορφώσει τις επόμενες ενέργειές μας και σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσουμε στους πολίτες. Εκτελούμε σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που έχει γίνει ποτέ στην πόλη και αισιοδοξούμε ότι το 2023 θα έχουμε έναρξη εργασιών κατασκευής αγωγών αποχέτευσης και στην Νταού Πεντέλης».

 

Η ώρα της κάλπης

Η στιγμή αυτή αφορά όχι μόνο τους Δήμους του Βορείου Τομέα, αλλά ολόκληρη την αυτοδιοίκηση. Σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο «κλείδωσαν» οι ημερομηνίες των περιφερειακών – αυτοδιοικητικών εκλογών, και όσο πλησιάζουν τα βλέμματα στρέφονται στους υποψηφίους και τις κινήσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 πρόκειται να διεξαχθούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου, με τις εξελίξεις να αναμένονται άκρως ενδιαφέρουσες.

Φυσικά, υπάρχουν και καθιερωμένα γεγονότα τα οποία γίνονται κάθε χρόνο, αλλά ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι ακριβείς ημερομηνίες για το 2023 όπως είναι το 11ο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας, η 69η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς και το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Τέλος, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι όλα τα παραπάνω αναφέρθηκαν σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, και για οποιαδήποτε καθυστέρηση και τροποποίηση τινός έργου θα ενημερώνεστε εγκαίρως από το Χ-τύπο και το xtypos.gr.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ