Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Οι αγρότες «βούλιαξαν» το Σύνταγμα – «Λύσεις ή συνεχίζουμε τον αγώνα μας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Χιλιάδες αγρότες και όχι μόνο στο Σύνταγμα, στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή το απόγευμα της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου. «Λύσεις ή συνεχίζουμε τον αγώνα μας», «χωρίς εμάς τι θα φας;» το σύνθημα των αγροτών.

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της αστυνομίας, περίπου 6.000 άτομα διαδήλωσαν στο μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που οι αγρότες μιλούν για πάνω από 10.000 κόσμο.

Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς τι θα φας;», οι αγρότες διαμαρτύρονται για το ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους από την κυβέρνηση, η οποία έχει ξεκαθαρίσει πως «δεν έχει άλλα να δώσει» στους αγρότες.

Στο κέντρο της Αθήνας έχουν φτάσει κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι από όλη την Ελλαδα, με τα τρακτέρ τους αλλά και με πούλμαν και πλοία.

Περίπου στις 20:00, έγινε έκκληση από τα μεγάφωνα, αν υπάρχει κάποιος γιατρός στο σημείο να σπεύσει για βοήθεια σε άνθρωπο που έχασε τις αισθήσεις του.

Παράλληλα, σε πάνω από 200 υπολογίζονται τα τρακτέρ που βρέθηκαν στο Σύνταγμα για το αγροτικό συλλαλητήριο, αριθμός μεγαλύτερος απ’ τον αναμενόμενο (σ.σ. 150).

«Εάν δεν υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.

Παράλληλα, ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε. Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».

«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

Ο Κασσελάκης, πριν την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε Σύνταγμα

Στο συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε στο Σύνταγμα λίγο πριν τις 18:00 και συνομίλησε με αγρότες που βρίσκονται στο σημείο ενώ μπήκε και κάθισε μέσα σε τρακτέρ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους αγρότες ενώ πολύς κόσμος ήθελε ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί του.

«Οι καταναλωτές αγκομαχούν να επιβιώσουν. Υπάρχει καρτέλ στη μέση. Οι μεσάζοντες. Τα ολιγοπώλια. Να επέμβει το κράτος άμεσα. Να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο μόνιμα. Να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Και ρύθμιση χρεών».

Μετά, ο Στέφανος Κασσελάκης κατέβηκε στο μετρό Συντάγματος, ώστε να μεταβεί στην Κουμουνδούρου.

Πριν την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της ΠΓ βρέθηκαν στο Σύνταγμα, στο πλευρό των αγροτών.

Στο Σύνταγμα βρέθηκε και ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. «Οι αγρότες έχουν δίκιο. Ο αγώνας τους είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας», σημειώνει.

Επιπλέον, κλιμάκιο 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χνάρης ανέφερε:

«Η παρουσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμβολίζει την ισχυρή μας βούληση να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Τα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα.

Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, η κακή διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων από τον ΕΛΓΑ, τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς και η έλλειψη εργατών γης έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε απόγνωση».

Επιπλέον, στο συλλαλητήριο και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ