Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΟΗΕ: Σήμερα η ομιλία του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη – Τι συζήτησε με τον Γκουντέρες

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζονται οι επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η πρωθυπουργική δραστηριότητα σήμερα ξεκινά με τη συνάντηση με το editorial bord της εφημερίδας Wall Street Journal.

Στις 11:30 τοπική ώρα ο κ. Μητσοτάκης συναντάται με τον οικονομολόγο Jeffrey Sacks και στις 12 με τον επενδυτή Henry Cravis. Στις 12:30 ώρα Νέας Υόρκης ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla.

Στις 14:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Mohamed al Menfi.

Φυσικά, στο πρόγραμμα κυριαρχεί η ομιλία του πρωθυπουργού που θα πραγματοποιηθεί στις 16:15 τοπική ώρα.

 

Όσα έγιναν στη συνάντηση με τον Γκουτέρες

Στη συνάντηση που είχε χθες με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας, σε αντιδιαστολή με την παράβαση των κανόνων αυτών από την γειτονική χώρα. Συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι το μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού ορίζεται ξεκάθαρα από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Βέβαια, η στάση της Τουρκίας και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων δεν αφήνει περιθώρια για εξέλιξη των συζητήσεων για την εύρεση λύσης, καθώς αντίκεινται κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση και απορρίπτονται από Ελλάδα και Κύπρο.

 

Δείτε επίσης: Στις ΗΠΑ για τη συνέλευση του ΟΗΕ ο Κ. Μητσοτάκης

 

“Καταλαγιάζει” η ένταση μεταξύ Αρχιεπισκοπής Αμερικής και κυβέρνησης

Προς εκτόνωση βαίνει η αιφνίδια, πλην όμως σοβαρή, κρίση στις σχέσεις της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την ελληνική κυβέρνηση που προκάλεσε η πρωτοβουλία του κ. Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Οι τόνοι έπεσαν μετά την δήλωση με την οποία ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η παρουσία του στην τουρκική φιέστα δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον επικεφαλής του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου Ερσίν Τατάρ προκάλεσε οδύνη στους «Κύπριους και τους Ελληνοαμερικανούς αδελφούς του».

Είχε προηγηθεί έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και η αναδίπλωση του κ. Ελπιδοφόρου ήρθε ως απότοκο του ισχυρού τελεσίγραφου που του εστάλη από την κυβέρνηση με την ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Σημείο Μηδέν» (Ground Zero) της αμερικανικής μεγαλούπολης για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και να ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί μαζί με τους Δίδυμους Πύργους και οι εργασίες της ανοικοδόμησής του βρίσκονται κοντά στην αποπεράτωση.

 

 

[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr και iefimerida.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ