Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών ο δράστης της επίθεσης στις Βρυξέλλες με θύματα 2 Σουηδούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Νεκρός από τις σφαίρες Βέλγων αστυνομικών έπεσε νωρίτερα σήμερα ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στις Βρυξέλλες κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο Σουηδοί πολίτες, μετέδωσε το δίκτυο BFM TV. Η αστυνομία πυροβόλησε τον δράστη σε καφέ της περιοχής των Βρυξελλών Σέρμπεκ.

Χθες το απόγευμα, ο ένοπλος άνοιξε πυρ κοντά στην «Πλας Σενκτελέτ» της βελγικής πρωτεύουσας σκοτώνοντας δύο άτομα που φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας (η οποία αντιμετώπιζε χθες το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Βελγίου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Euro 2024).

Ο 45χρονος ένοπλος Τυνήσιος τραυμάτισε επίσης και έναν τρίτο Σουηδό πολίτη σε μια βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Η Βελγίδα υπουργός Εσωτερικών Ανελίς Φερλίντεν δήλωσε στο δίκτυο VRT ότι ένα αυτόματο όπλο, που βρέθηκε στο “άτομο που εξουδετερώθηκε”, είναι το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε για την χθεσινή επίθεση.

Οι βελγικές αρχές ανέβασαν στην υψηλότερη βαθμίδα (Κατηγορία 4) το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες- κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ η αστυνομία ζήτησε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Ένας άνδρας, ο οποίος δήλωσε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Ο δράστης, ο οποίος είχε ανεπιτυχώς ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019, ήταν γνωστός στην αστυνομία για διακίνηση ανθρώπων, παράνομη παραμονή στη χώρα και έκθεση σε κίνδυνο της κρατικής ασφάλειας, είπε νωρίτερα σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν βαν Κουίκενμπορν.

Η Νικόλ ντε Μουρ, η Βελγίδα υπουργός υπεύθυνη για το άσυλο και την μετανάστευση, δήλωσε ότι η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε ένα χρόνο αργότερα. Επισήμως το όνομά του αφαιρέθηκε από το εθνικό μητρώο αιτούντων άσυλο τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με την ντε Μουρ, ενώ έκτοτε δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί ώστε να απελαθεί.

Τον Ιούλιο του 2016 ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες εστάλησαν από τις αστυνομικές αρχές τρίτης χώρας ότι ο άνδρας αυτός είχε ισλαμιστικό προφίλ και ήθελε να μεταβεί σε κάποια εμπόλεμη ζώνη για να συμμετάσχει στον τζιχάντ, είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτές οι πληροφορίες αφθονούν και έχουν ελεγχθεί χωρίς αποτέλεσμα όμως. “Πέραν αυτού, σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες μας, δεν υπήρξαν σαφείς αποδείξεις ριζοσπαστικοποίησης”, σχολίασε.

Η Σουηδία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στο υψηλότερο επίπεδο τον Αύγουστο, μετά την πυρπόληση του Κορανίου και άλλες ενέργειες στη χώρα, το οποίο εξόργισε τους μουσουλμάνους και προκάλεσε απειλές από τζιχαντιστές.

Ο ύποπτος, ο οποίος είπε ότι λέγεται Αμπντεσαλέμ αλ Γκουιλάνι, δηλώνει σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι μαχητής του Αλάχ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που υπάρχει έντονη ανησυχία για θέματα ασφαλείας σε ευρωπαϊκές χώρες που συνδέονται με την παρούσα σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς, παρότι ένας Βέλγος εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο δράστης συνδέεται με αυτήν.

Οπτικό υλικό από την επίθεση στις Βρυξέλλες που ανέβηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Het Laatste Nieuws δείχνει έναν άνδρα με πορτοκαλί τζάκετ να επιβαίνει σε σκούτερ και να σταματά σε μια διασταύρωση, να πυροβολεί πέντε φορές και έπειτα κόσμο να τρέχει να κρυφτεί μέσα σε κτίριο και μετά να ακούγονται πάλι πυροβολισμοί.

Ο δράστης λέει στο βίντεο ότι σκότωσε Σουηδούς για να εκδικηθεί στο όνομα των μουσουλμάνων.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ