Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Νέο τοπίο με 120 δόσεις και κατώτατο μισθό. Δείτε το πλήρες ρεπορτάζ

Δημοσιεύθηκε

στις

  • ΠΩΣ ΘΑ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΤΡΙΕΤΙΕΣ
  • ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑ

Στροφή στην καθημερινότητα επιχειρεί η κυβέρνηση μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, για να επανασυνδεθεί με τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα. Βουλευτές και στελέχη αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος που απομένει έως τις εκλογές είναι ελάχιστος και υπογραμμίζουν την ανάγκη για νομοθέτηση μέτρων με κοινωνικό πρόσημο.

H δημοσκοπική διαφορά με τη Ν.Δ. ναι μεν είναι δεδομένη, αλλά διάχυτη είναι η αίσθηση ότι το κλίμα μπορεί να ανατραπεί, με πρωτοβουλίες που θα στέλνουν το μήνυμα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα.

Επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία είναι να καταστήσει σαφές ότι τα μνημόνια τελείωσαν οριστικά και η εκλεγμένη κυβέρνηση θα είναι αυτή που παίρνει τις αποφάσεις.

Για το Μαξίμου, η επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη περνάει μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα επανασυνδέουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τα στρώματα της κοινωνίας που τον έφεραν στην εξουσία.

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, κάτι που φάνηκε από τις ενστάσεις που διατύπωσαν οι Θεσμοί την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να τρέξει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Εμβληματικές πρωτοβουλίες

Οι πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι στοχευμένες και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα περάσουν με μεγάλη πλειοψηφία όταν θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν το νέο κατώτατο μισθό και τις 120 δόσεις εμβληματικές πρωτοβουλίες, που έχουν ως στόχο και στείλουν το μήνυμα ότι τα δύσκολα πέρασαν.

Κοινή είναι άλλωστε η εκτίμηση ότι απευθύνονται στη νέα γενιά και τους ελεύθερους επαγγελματίες που θεωρούνται τα μεγάλα θύματα της κρίσης που βίωσε η Ελλάδα στα χρόνια της επιτροπείας.

120 δόσεις

Η ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία είναι έτοιμη, ενώ για τις οφειλές σε τράπεζες και εφορία, υπάρχουν ερωτήματα από τους Θεσμούς και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως επιμένουν ότι οι σκόπελοι θα ξεπεραστούν και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις που θα αλλάζουν άρδην το τοπίο στην αγορά.

Ασφαλιστικά Ταμεία

Το σχέδιο για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα ενεργοποιηθεί μέσα στο Μάρτιο και θα προβλέπει εξόφληση σε έως και 120 δόσεις και γενναίο κούρεμα.

Η διαδικασία κουρέματος- θα αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και το τέλος του 2016 καθώς από 1/1/2017 ενεργοποιήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:

  • όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους,
  • οι ενεργοί ασφαλισμένοι,
  • όσοι είναι κοντά στη σύνταξη.

Ο επανυπολογισμός των εισφορών θα γίνει με βάση το κατώτατο όριο εισφορών για όλους, ανεξάρτητα από το εισόδημα που δήλωναν.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε μήνα απλήρωτης οφειλής, ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώνει 168 ευρώ ανεξάρτητα από το ποσό που του έχει βεβαιωθεί, ενώ οποιαδήποτε διαφορά, θα διαγράφεται.

36 δόσεις

Οι δόσεις θα είναι 36 στην περίπτωση που το χρέος δεν ξεπερνά τα 3000 ευρώ ενώ θα φτάνουν στις 120 δόσεις αν το χρέος είναι μεγαλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση το ελάχιστο όριο για τις 36 δόσεις θα ορίζεται στο ποσό 50 ευρώ μηνιαίως.

Κούρεμα

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα κουρευτεί το 85% των προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί από το 2002 μέχρι και το 2016.

Ζητούμενο είναι- κάτι που θα αποσαφηνιστεί άμεσα- εάν θα υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για όσους μπορούν να εξοφλήσουν το χρέος τους εφάπαξ.

Σύνταξη

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη για να πληρώνονται κανονικά.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, το χρέος πρέπει να μειωθεί κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ.

Στην περίπτωση τώρα που οφειλέτης καταφέρει να πάρει σύνταξη, η δόση της ρύθμισης θα παρακρατείται απευθείας από τη σύνταξη.

Απώλεια ρύθμισης

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για όλους όσοι αποφεύγουν να πληρώνουν τη μηνιαία δόση τους.

Η ρύθμιση θα χάνεται στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν πληρώνει δύο ή τρεις δόσεις και θα αναβιώνουν και όλα τα ποσά που θα  έχουν κουρευτεί.

Εισοδηματικά κριτήρια

Με βάση τα όσα έχουν σχεδιαστεί δεν θα τεθούν ούτε εισοδηματικά ούτε περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση.

Στόχος άλλωστε είναι να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλές που για την ώρα τουλάχιστον έχουν ως  μοναδική διέξοδο τις 12 δόσεις.

Εφορία

Η ρύθμιση αφορά περίπου 4.000.000 νοικοκυριά και όλοι τους θα έχουν μία και μοναδική ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την εφορία σε έως και 120 δόσεις.

Η ρύθμιση ναι μεν δεν έχει κλειδώσει, αλλά βούληση της κυβέρνησης είναι η υπαγωγή να γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και να μη συνοδεύεται από κούρεμα της κύριας οφειλής.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων που μπορούν να υπερβαίνουν ακόμα και το 85%.

Στη ρύθμιση αναμένεται να υπαχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017, αλλά είναι πολύ πιθανό υπαχθούν και όλοι όσοι έχουν δημιουργήσει χρέη και το 2018.

Βασική προϋπόθεση όμως για κάτι τέτοιο είναι να εξοφλούνται ή και να ρυθμίζονται όλες οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις όπως ο ΦΠΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Τράπεζες, ταμεία, εφορία

Η ρύθμιση αυτή επίσης δεν έχει κλειδώσει, αλλά όταν θα γίνει πράξη, θα αφορά όσους έχουν συσσωρευμένες οφειλές σε Τράπεζες, ταμεία, εφορία και αδυνατούν πλέον να σταθούν οικονομικά.

Φανταστείτε για παράδειγμα κάποιος να χρωστά σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και να έχει και ένα στεγαστικό δάνειο σε μια τράπεζα και θα γίνει αντιληπτό ότι το μέλλον του είναι δυσοίωνο.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα προβλέπει η καταβολή δόσης κάθε μήνα, ανάλογα με το εισόδημά του και θα είναι στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες θα υποβάλλουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα την αίτηση ρύθμισης του στεγαστικού δανείου τους, ενώ θα εμφανίζονται οι οφειλές τους προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με βάση τα εισοδήματά του και το ποσό που απαιτείται για τη διαβίωσή του θα προκύπτει το μηνιαίο ποσό της δόσης.

Όσον αφορά στο στεγαστικό δάνειο σχεδιάζεται να ρυθμίζεται σε βάθος 25 ετών, ενώ τα χρέη προς την εφορία θα ρυθμίζονται σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις.

Κατώτατος μισθός

H απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει αύξηση στον κατώτατο μισθό που φτάνει πλέον στα 650 ευρώ, αναμένεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο στην αγορά εργασίας.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 11% και δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια του πρωθυπουργού να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει αυξήσεις:

  • κατά 64 ευρώ κάθε μήνα στους εργαζόμενους άνω των 25 ετών
  • κατά 139 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η συνολική αύξηση για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών φτάνει σε επίπεδο έτους τα 1.946 ευρώ και στα 896 για όσους είναι άνω των 25 ετών.

Ο νέος κατώτατος μισθός, θα καλύψει περίπου 880.000 εργαζόμενους, άνεργους και δικαιούχους ειδικών βοηθημάτων εκ των οποίων:

  • 600.000 αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή απασχολούνται με ευέλικτες μορφές εργασίας,
  • 280.000 είναι άνεργοι ή παίρνουν ειδικά επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 650 ευρώ το μήνα μεικτά, από τα 586,08€, κάτι που σημαίνει αύξηση 11%,
  • το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται στα 29,04 ευρώ ημέρα μεικτά, από τα 26,18 ευρώ, αύξηση δηλαδή 11%,
  • ο υποκατώτατος μισθός καταργείται και όσοι έπαιρναν 510,97 ευρώ, θα αμείβονται από εδώ και στο εξής με 650 ευρώ το μήνα μεικτά, κάτι που σημαίνει αύξηση της τάξης του 27%,
  • το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται και το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04 ευρώ την ημέρα μεικτά, από τα 22,83 ευρώ που είναι σήμερα, αύξηση δηλαδή 27%.

Τριετίες

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνονται όμως και το επίδομα γάμου αλλά και οι παγωμένες τριετίες.

Έτσι για έγγαμο με 3 τριετίες,  οι μικτές αποδοχές διαμορφώνονται στα 910 ευρώ από 820 σήμερα.

Πρόκειται για αύξηση 90 ευρώ το μήνα ή 1260 το χρόνο μικτά, με την καθαρή αύξηση να είναι 75 ευρώ μηνιαίως ή 1.050 ευρώ το χρόνο.

Εργαζόμενος άνω των 25, έγγαμος, με 3 τριετίες, ο οποίος και αμειβόταν με 820 ευρώ το μήνα ή 689 ευρώ το μήνα καθαρά, θα πάρει μετά την αύξηση 11%, 910 ευρώ μήνα μικτά  ή 764 ευρώ το μήνα καθαρά.

Πρόκειται για αύξηση που είναι, 90 ευρώ το μήνα  μεικτά ή 1.260 ευρώ το χρόνο, ενώ καθαρά είναι 75 ευρώ το μήνα ή 1.050 ευρώ το χρόνο.

Με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας έως 14.2.2012 έχουμε τα εξής δεδομένα:

  • χωρίς προϋπηρεσία για άγαμους: 586,08 έως σήμερα – 650 ευρώ στο εξής
  • χωρίς προϋπηρεσία για έγγαμους: 644,69 έως σήμερα – 715 στο εξής
  • με μια τριετία για άγαμους: 644,69 έως σήμερα – 715 στο εξής
  • με μια τριετία για έγγαμους: 703,3 έως σήμερα – 780 στο εξής
  • με δύο τριετίες για άγαμους: 703,3 έως σήμερα – 780 στο εξής
  • με δύο τριετίες για έγγαμους: 761,91 έως σήμερα – 845 στο εξής
  • με τρεις τριετίες για άγαμους: 761,9 έως σήμερα – 845 στο εξής
  • με τρεις τριετίες για έγγαμους: 820,51 έως σήμερα – 910 στο εξής

ΕΊΣυνολικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, παίρνουν την ανιούσα 12 επιδόματα που αφορά συνολικά 280.000 ασφαλισμένους

Ειδικότερα, το επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 360 ευρώ το μήνα στα 400 ευρώ, ενώ και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08  ευρώ στα 650.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ