Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Νέο αφήγημα Μητσοτάκη: “Κλειδιά” οι νέοι και οι αναποφάσιστοι για την εκλογική νίκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρωτόγνωρο είναι το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την τραγωδία στα Τέμπη και στη Ν.Δ. επιχειρούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις που δρομολογούνται και υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να μπει φρένο στη μονοθεματική ατζέντα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Στόχος του Μαξίμου στην παρούσα φάση είναι η ανάδειξη πρωτοβουλιών που πήρε η κυβέρνηση όπως η αύξηση στον κατώτατο μισθό και η έκτακτη ενίσχυση από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους. Ωστόσο, το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου ρίχνει βαριά τη σκιά του, γεγονός που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να προσαρμόσει το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις άλλωστε στέλνουν καθαρό μήνυμα στον πρωθυπουργό και τον υποχρεώνουν σε μια νέα ρητορική με στόχο να πετύχει η Ν.Δ. την πρωτιά στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης όπως το προσδιόρισε ο πρωθυπουργός σχετίζεται με τον “πόλεμο” απέναντι στο “βαθύ και αναποτελεσματικό κράτος” που θεωρείται πηγή δεινών για την ελληνική κοινωνία. Η συγκεκριμένη στρατηγική αποτελεί αναγκαιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος καλείται να δώσει απαντήσεις σε μια κοινωνία που διακατέχεται από οργή και να αυξήσει το ποσοστό συσπείρωσης της Ν.Δ.

 

 

Διλήμματα

Το στοίχημα μόνον εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και στο πλαίσιο αυτό, είναι υποχρεωμένος να επιστρατεύσει νέα διλήμματα που θα είναι προσαρμοσμένα στα γιατί της μεγάλης τραγωδίας.

Στην ουσία, ο πρωθυπουργός θέλει να καταστήσει σαφές ότι είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, κάτι όμως που θεωρείται δύσκολο, καθώς επί των ημερών του επιβεβαιώθηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό δύο είναι τα βασικά διλήμματα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης:

Α. “Η τώρα ή ποτέ”, για να καταστήσει σαφές ότι ήρθε η ώρα των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Β. “Ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο αύριο”, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν και να αποφασίσουν εάν ο ίδιος ή ο κ. Τσίπρας δίνουν προοπτική για καλύτερες ημέρες.

Η σύγκριση μάλιστα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθεί στο δρόμο προς τις κάλπες, καθώς το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου εκτιμά ότι η μεσαία τάξη και αποδέχεται και εμπιστεύεται τον κ. Μητσοτάκη.

 

Περιοδείες

Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κλειστεί στο Μέγαρο Μαξίμου και ούτε να κρυφτεί για τις ευθύνες που έχει ο ίδιος και η κυβέρνησή του για την τραγωδία στα Τέμπη.

Οι περιοδείες θα ενταθούν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγεί το σχέδιό του τόσο για την ανάταξη των σιδηροδρόμων, όσο και για το αύριο της χώρας, με αιχμή του δόρατος να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα.

Το αφήγημα του πρωθυπουργού θα έχει άμεση σχέση, με τη σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα του χθες και την Ελλάδα του αύριο, που μόνον ο ίδιος και η Ν.Δ. μπορούν να εγγυηθούν.

 

 

“Αλλαγή”

Το επιτελείο του Μαξίμου δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην προσέγγιση της νέας γενιάς, η οποία σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δείχνει να βρίσκεται σε απόσταση από τη Ν.Δ.

Η λέξη “αλλαγή” είναι κυρίαρχη με ποσοστό 63% στην Generation Z (17-25 ετών, όπου κάποιοι ψηφίζουν για πρώτη φορά), αλλά και στους Millenials (26-41 ετών), όπου το ποσοστό ανεβαίνει στο 76%

Η ελπίδα για αλλαγή τείνει να γίνει κυρίαρχη και θεωρείται “κλειδί” για τις επόμενες εκλογές, αλλά το ερώτημα είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης μπορεί μετά την τραγωδία να δώσει όραμα και προοπτική.

 

 

Γκρίζα ζώνη

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν πτώση της Ν.Δ. αλλά οι ψηφοφόροι που την εγκαταλείπουν κατευθύνονται επί του παρόντος τουλάχιστον στην γκρίζα ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια για την επαναπροσέγγιση των αναποφάσιστων, καθώς η Ν.Δ. βρίσκεται πλέον κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%. Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για το δεύτερο “κλειδί” που θα κρίνει τις εκλογές με τον πρωθυπουργό να δίνει μεγάλη έμφαση στην επαναπροσέγγισή τους, για να μεγαλώσει η “ψαλίδα” από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που τονίζουν ότι οι αναποφάσιστοι δεν πάνε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και εξηγούν ότι η Ν.Δ. δεν έχει χάσει ακόμη την ευκαιρία, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους.

Στο πλαίσιο αυτό, όσο θα πλησιάζει ο χρόνος προς τις κάλπες, τόσο ο κ. Μητσοτάκης θα υπενθυμίζει ποια ήταν η Ελλάδα του 2019 και ποια είναι η Ελλάδα του 2023, για να αποφασίσουν με νηφαλιότητα οι πολίτες τι πρέπει να ψηφίσουν.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ουδείς ξεχνά τι έγινε στα Τέμπη, σημειώνουν όμως ότι ουδείς ξεχνά και τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε με την ψηφιοποίηση του κράτους που άλλαξε την εικόνα της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ