Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ανεξαρτήτως τιμολογίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Τους καταναλωτές θα επιβαρύνει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΕΛΥΚΩ).

Πρόκειται για μια «μαύρη» τρύπα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ για το 2023 και άλλων 300 εκατ. ευρώ, κατ’ εκτίμηση του ∆Ε∆∆ΗΕ που διαχειρίζεται τον ΕΛΥΚΩ, για το 2024.

Αν και αρχικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβλεπε να κλείσει με κονδύλια του προϋπολογισμού, πλέον εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, καθώς επικράτησε η εκτίμηση ότι το αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών δεν είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιηθεί.

Έτσι, η κάλυψη του ελλείμματος των ΥΚΩ εξετάζεται από την αρχή και στην εξίσωση μπαίνουν υποχρεωτικά οι καταναλωτές, που αρχικά και έπειτα από σχετική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ έμειναν εκτός για να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Το σενάριο της κάλυψης έστω κάποιου μέρους του ελλείμματος από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ναυάγησε οριστικά καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει υπηρεσίες που αντιστοιχούν σε προμήθειες και κόστη του πλέον ρυπογόνου καυσίμου, δηλαδή του μαζούτ που καίνε οι πετρελαϊκοί σταθμοί της ∆ΕΗ στα νησιά.

Αυτό που εξετάζεται είναι το «σπάσιμο» του ελλείμματος του 2023 σε κομμάτια και η μεταφορά του σε ορίζοντα δύο-τριών ετών, με αφετηρία το 2026 που θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης (αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι του 2025 βάσει του προγραμματισμού του Α∆ΜΗΕ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ