Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Νέα στρατηγική Τσίπρα: “Επίθεση φιλίας” στο σκληρό κάστρο των συνταξιούχων

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού βρίσκεται η Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί μπαράζ περιοδειών, με στόχο την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

Βουλευτές και στελέχη μιλούν για μια εξαιρετικά δύσκολη αναμέτρηση η οποία θα κριθεί στο νήμα και υπογραμμίζουν την ανάγκη για ευρύτερες συσπειρώσεις και ανοίγματα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Μια από αυτές είναι οι συνταξιούχοι, που σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν γίνει αποτελούν κομβικό σημείο, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη μεγάλη ανατροπή το βράδυ της πρώτης Κυριακής των εκλογών.

Η επίθεση φιλίας στο σκληρό και απαιτητικό κάστρο των συνταξιούχων άρχισε την περασμένη Δευτέρα, με την επίσκεψη στο Αιγάλεω του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συζήτησε μαζί τους, άκουσε τα προβλήματα, τις προτάσεις και τα αιτήματά τους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για “διπλή εξαπάτηση ” των συνταξιούχων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας ότι “έκοψε” την 13η σύνταξη και δεν έδωσε αναδρομικά από δώρα και επικουρικές συντάξεις. Οι κατηγορίες του κ. Τσίπρα. ότι το άθροισμα αυτών των περικοπών αγγίζουν τα 6,5 δισ. ευρώ και θα φτάσουν τον Μάιο τα 7,5 δισ. είναι δηλωτικές των προθέσεων του για τους συνταξιούχους.

Στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι δεν πρόκειται να “χαρίσουν” τους συνταξιούχους στον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. και στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα επικοινωνεί συνεχώς τις προτάσεις του κόμματός του.

Πέντε είναι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής του κ. Τσίπρα:

1.Επαναφορά 13ης σύνταξης:

Στελέχη της Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης όταν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι θα τη διατηρήσει, αλλά μόλις εξελέγη πρωθυπουργός ξέχασε τη 13η σύνταξη. Το ένα δισ. το χρόνο που είχε δεσμευτεί για την 13η σύνταξη, πήγε για να κλείσει τις τρύπες από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί.

2.Επιστροφή αναδρομικών:

Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για τη 2η μεγάλη εξαπάτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τους συνταξιούχους. Όπως εξηγούν έγινε την περίοδο μετά τις εκλογές, κυρίως μετά το 2020, όταν βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά για τις περικοπές που παρανόμως έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, απόφαση που αφορούσε όλους. Εξηγούν μάλιστα “έδωσαν μονάχα για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και άφησαν εκτός τις περικοπές που αφορούσαν τις επικουρικές και τα δώρα και κρίθηκαν και αυτές αντισυνταγματικές από το ΣτΕ”.

3. Προσωπική διαφορά:

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πραγματικές αυξήσεις σε όλους και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και μέτρα για την αποκατάσταση της αδικίας που έχει γίνει με την προσωπική διαφορά. “Οι αυξήσεις έπρεπε να είναι για όλους”, λένε με νόημα τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

4. Ακρίβεια:

Αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, που γίνεται όμως πολύ μεγαλύτερο για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες όπως είναι οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα στελέχη της Κουμουνδούρου χρειάζονται δύο συντάξεις τον χρόνο για να πληρωθεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι για εισοδήματα μέχρι 800 ευρώ το μήνα υπάρχει απώλεια του 40% της αγοραστικής δύναμης.

5. Εκκρεμείς συντάξεις: 

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο Αιγάλεω, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τις μείωσε, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις αύξησε, σημειώνοντας ότι το “κράτος των αρίστων” τα έκανε θάλασσα στη διαδικασία επανυπολογισμού. Η σκληρή κριτική επικεντρώνεται και στον ΕΦΚΑ με τους διορισμούς των “γαλάζιων” golden boys όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, παίρνουν παχυλούς μισθούς. “Έκοψαν τη δεύτερη εθνική σύνταξη για χήρες, χήρους και ανάπηρους, ενώ θεσμοθέτησαν δεύτερη εθνική σύνταξη για συνταξιούχους βουλευτές, δημάρχους και αξιωματούχους”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Διαδικτυακή καμπάνια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κουμουνδούρου είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε “επίθεση φιλίας” – εκτός από τους συνταξιούχους- και σε άλλες κοινωνικές ομάδες που θεωρούνται κρίσιμες για την έκβαση των εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ειδική διαδικτυακή καμπάνια για τις γυναίκες -όπως έγινε με τους νέους -, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που βρίσκεται στο πλευρό τους.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει τα ειδικά κοινά έχουν μεγάλη σημασία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτά στην περίπτωση που γίνεται σαφές ότι έχουν εξαπατηθεί από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.

 

Κινδυνολογία

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Ν.Δ. έχει ανεβάσει τους τόνους και καταφεύγει όπως επισημαίνουν ακόμη και στην κινδυνολογία για να μην επιστρέψει στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση.

“Κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση”, έλεγε με νόημα στον “Χτύπο” βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι η στάση της κυβέρνησης δείχνει πανικό ενόψει των εκλογών.

 

Προβλέψεις

Όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα, η εκτίμηση που κυριαρχεί στην Κουνδούρου είναι ότι παρά τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να αναδειχτεί πρώτο κόμμα.

Σημειώνουν πάντως ότι ακόμη και δεύτερο κόμμα να είναι, η διαφορά θα είναι πολύ μικρή, κάτι που όπως εξηγούν αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το 2ο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ