Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Νέα αναχώματα στην ενεργειακή «καταιγίδα» – Ποιες ενισχύσεις θα δοθούν πριν από το Πάσχα

Δημοσιεύθηκε

στις

Να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί επιχειρεί η κυβέρνηση, λόγω της κρίσης στην ενέργεια που έχει ενταθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ήδη βρίσκεται στα σκαριά νέο «πακέτο» στήριξης απέναντι στην ενεργειακή καταιγίδα.

Η κατάθεση στη Βουλή νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, με στόχο να δοθούν νέες ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο.

Το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει τη δύσκολη συγκυρία και σημειώνει ότι αυτό που προέχει είναι εγρήγορση και αποφασιστικότητα, με συνετή όμως διαχείριση των οικονομικών πόρων. «Πορευόμαστε με ρεαλισμό, διορατικότητα, και σύνεση στο δημοσιονομικό πεδίο, απαντώντας στις προκλήσεις του σήμερα, χωρίς να υπονομεύουμε το αύριο της οικονομίας και της κοινωνίας», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Εν μέσω αυτής της τεράστιας αβεβαιότητας αναζητείται πλαίσιο αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε για τον κορονοϊό, που θα είναι προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα για προστατευτεί η απασχόληση και το επιχειρείν.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικά στελέχη λένε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στηρίχθηκαν με  4,2 δισ. ευρώ, κυρίως στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ανακοινώθηκαν επιπλέον μέτρα στήριξης 1,12 δισ. ευρώ  που αφορούσαν επιδοτήσεις σε καύσιμα, ειδική επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και έκτακτο επίδομα σε οικονομικά ασθενέστερους.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά, τονίζουν όμως ότι αναλογικά είναι υψηλότερα σε σχέση με αυτά που παρείχαν κατά μέσο όρο οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ενισχύσεις

Τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ενώ είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ενισχύσεις προκειμένου να μην βρεθεί σε αδιέξοδο η κοινωνία.

Τα μέτρα αυτά έχουν σχέση με το ενδεχόμενο συνέχισης του πολέμου, ένα σενάριο που ουδείς είναι σε θέση να αποκλείσει και το οποίο θα προκαλέσει νέους τριγμούς στο σύνολο της οικονομίας.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:
-Επιπλέον κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι συνταξιούχοι αλλά και οι άνεργοι.
-Επέκταση της επιδότησης  του πετρελαίου κίνησης και για τον μήνα Μάιο. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.

 

Ευρεία κατανάλωση

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6% ή ακόμα και ο μηδενικός ΦΠΑ για πέντε-έξι προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως ψωμί, γάλα, κρέας, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

H ενεργοποίηση θα εξαρτηθεί από το εάν οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται και εάν υπάρξουν δημοσιονομικά περιθώρια, αφού πρόκειται για μέτρο με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

 

Επιταγή ακρίβειας

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι δεν πρόκειται να ακυρωθούν μέτρα τα οποία έχουν εξαγγελθεί, σημειώνοντας ότι είναι ειλημμένη απόφαση να στηριχθεί η κοινωνία σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από το Πάσχα θα καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ που αποτελεί προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αφορά 1,74 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του επιδόματος παιδιού.

Επίσης:

  • εντός του μήνα θα υπολογιστεί η επιπρόσθετη επιδότηση  των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας,
  • έως τις 15 Απριλίου θα τεθεί σε λειτουργία  η πλατφόρμα για την ενίσχυση στο  κόστος των καυσίμων σε κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών,
  • θα  διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2022 ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές, με κόστος 250 εκατ. ευρώ.

 

Επίδομα στέγασης

Επίσης, εξετάζεται το σενάριο για επίδομα στέγασης με δικαιούχους τους πιο ευάλωτους, με σύμμαχο και την Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει ανησυχία ότι λόγω της γενικότερης μείωσης της αγοραστικής δύναμης πολλά νοικοκυριά δεν θα μπορούν να καλύψουν είτε τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου είτε την πληρωμή του ενοικίου τους.

 

Κατώτατος μισθός

Την 1η Μαΐου θα χορηγηθεί η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τις πληροφορίες να λένε ότι θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ.

Το επικρατέστερο και πιο συγκρατημένο σενάριο προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου κατά 6% από τον επόμενο μήνα, φτάνοντας τα 703 ευρώ το μήνα και τα 29,62 ευρώ την ημέρα αντίστοιχα.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει την αύξησή τους κατά 7- 8% φτάνοντας τα 709,41- 716,04 ευρώ ο κατώτατος μισθός και τα 31,07- 31,98 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο. Εντός της επόμενης εβδομάδας το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) θα πρέπει να παραδώσει το οριστικό πόρισμά του έχοντας ως γνώμονα τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και των ινστιτούτων.

Στις 29 Απριλίου έχει οριστεί το υπουργικό συμβούλιο – όπου θα παρουσιαστεί και θα εγκριθεί η τελική πρόταση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

ΕΝΦΙΑ

Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που έχει η συγκυρία, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη στρατηγική μείωσης των φόρων για να ενισχύσει τα εισοδήματα των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα θα είναι μειωμένος 13% κατά μέσο όρο, ενώ θα πληρωθεί σε 10 δόσεις και τις  βεβαιώσεις να στέλνονται στους φορολογούμενους έως το τέλος Απριλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ