Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μύθοι & αλήθειες για εθνικές κάλπες στις 26 Μαΐου

Δημοσιεύθηκε

στις

  • Κρίσιμο δίμηνο για την ψαλίδα της διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ- Ν.Δ.
  • Τελειώνουν τα νομοσχέδια με το φιλολαϊκό κυβερνητικό προφίλ
  • Το πάθημα Σαμαρά και πως επηρεάζει τις αποφάσεις Τσίπρα
  • Το νόμιμο και ηθικό της πλειοψηφίας στην κυβέρνηση…. γκαζόζα

Οργιάζουν οι φήμες και τα σενάρια για το πότε θα στηθούν οι κάλπες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλιστα να προβλέπει τριπλές εκλογές (εθνικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές) μέσα στο Μάιο.

Η παραφιλολογία είναι πιο έντονη από ποτέ, κάτι που γίνεται σαφές από τη σωρεία κομματικών εκδηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. που έχουν καθαρά άρωμα εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο, αλλά οι εξελίξεις είναι τέτοιες, που υποχρεώνουν τους πάντες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Οι βουλευτές έχουν πυκνώνει τις εμφανίσεις και τις επαφές τους, με την εκλογική τους βάση, καθώς διαπιστώνουν ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δεν θέλουν να πιαστούν στον ύπνο.

Με βάση την ατμόσφαιρα που επικρατεί το σενάριο των εθνικών εκλογών στις 26 Μαΐου είναι μεν πιθανό, αλλά θα εξαρτηθεί από τις δημοσκοπήσεις που θα έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αλήθεια είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στις θετικές ειδήσεις, που έχουν σχέση με τον κατώτατο μισθό, το επίδομα ενοικίου και τις χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε το νέο νόμο Κατσέλη για την προστασία της α’ κατοικίας και τις 120 δόσεις για τη ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσουν να μαζέψουν την ψαλίδα της διαφοράς με τη Ν.Δ. και να παίξουν με άλλους όρους όταν έρθει η ώρα των εκλογών.

Το αφήγημα περιλαμβάνει ακόμη έξοδο στις αγορές: με έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου προτού λήξει -τον Απρίλιο- αυτό που εκδόθηκε επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.

 

750 εκ. ευρώ

Το Μαξίμου επενδύει πολλά στην 2η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας και επιστροφή κερδών, κάτι που μπορεί να γίνει με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Η έκθεση που θα παρουσιάσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στις 27 Φεβρουαρίου θα ανοίξει τον δρόμο στο Eurogroup ώστε να εγκρίνει στις 11 Μαρτίου την επιστροφή 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέλει να περάσει το μήνυμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και με συντονισμένες κινήσεις την επαναφέρουν στην κανονικότητα.

 

Όλα τα… ωραία

Όλα τα ωραία όμως με το κυβερνητικό αφήγημα τελειώνουν, αφού τα θετικά νομοσχέδια θα έχουν περάσει από τη Βουλή έως το Μάρτιο και η έξοδος στις αγορές θα γίνει τον Απρίλιο.

Από εκεί και μετά η κυβέρνηση δεν έχει να φέρει κάτι άλλο, γεγονός που οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι εάν έχει κλείσει η δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς, είναι πιθανές οι εκλογές το Μάιο.

 

Δημοσκοπήσεις

Από την άλλη όμως συνιστά μύθο ότι η κυβέρνηση με τις κινήσεις που θα κάνει στην οικονομία αλλάζει άρδην το πολιτικό τοπίο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ. Έμπειροι βουλευτές λένε ότι σε εκλογές πάει κανείς, όταν νιώθεις σίγουρος ότι θα τις κερδίσει ή τουλάχιστον δεν θα τις χάσει με μεγάλη διαφορά για να έχει ρόλο και την επόμενη ημέρα.

 

Μονόδρομος

Οι θιασώτες των εκλογών το Μάιο, λένε με νόημα ότι είναι μονόδρομος για τον Αλέξη Τσίπρα και υπενθυμίζουν το στραπάτσο του Αντώνη Σαμαρά το Μάιο του 2014.

Ο πρώην πρωθυπουργός προτίμησε να γίνουν μόνον οι ευρωεκλογές το Μάιο του 2014, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. όχι μόνο να ηττηθεί αλλά και να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι στη συνέχεια.

Ανάλογη συντριβή με αυτή της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές του 2015, είναι πολύ πιθανό να υποστεί και ο Αλέξης Τσίπρας εάν προτιμήσει να πάει σε εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο.

 

Ισχνή πλειοψηφία

Η κυβέρνηση διαθέτει από τη Δευτέρα ισχνή πλειοψηφία 151 βουλευτών εκ των οποίων οι έξι είναι δανεικοί, την οποία σύσσωμη η αντιπολίτευση αποκαλεί «γκαζόζα».

Νόμιμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ναι μεν υπάρχει, αλλά το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν είναι και ηθική από τη στιγμή που βουλευτές που την απαρτίζουν έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα.

Το γεγονός αυτό όπως φημολογείται στο παρασκήνιο θα βαρύνει πολύ στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για το εάν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 26 Μαΐου ή θα θελήσει να εξαντλήσει την τετραετία.

 

Ώρα αποφάσεων

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι επόμενοι δύο μήνες είναι καθοριστικοί, καθώς θα σημάνουν την ώρα αποφάσεων για τον πρωθυπουργό ως προς το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.

Στο διάστημα που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας θα πυκνώσει τις εμφανίσεις του και θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. και από το κλίμα που θα επικρατεί στην κοινωνία θα πάρει και τις αποφάσεις του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ