Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Μεταξύ “συγγενών και φίλων” ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2020 στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Η εικόνα της άδειας αίθουσας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2020 είναι απόρροια της πολιτικής που επιχειρεί ο Δήμαρχος Ν. Μπάμπαλος.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηρακλείου για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2020 στιγματίστηκε από την ισχνή προσέλευση δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι όπως φάνηκε γύρισαν την πλάτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στην πολιτική που ακολουθεί ο κ. Μπάμπαλος και η Δημοτική Αρχή συνολικά, ειδικά σε τόσο σημαντικά θέματα όπως είναι ο προϋπολογισμός, τα δημοτικά τέλη κ.α. Πάντως, από τους λίγους παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους ακούστηκαν κάποιες αξιόλογες προτάσεις για τον Δήμο, τις οποίες θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν η Δημοτική Αρχή.

Η Δημοτική Αρχή δεν επέτρεψε να μπει σε ψηφοφορία πρόταση της αντιπολίτευσης

Ο κ. Κουτρούλης, επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Ηράκλειο” επιχείρησε να καταθέσει πρόταση για ψήφιση σχετικά με τον προϋπολογισμό, η οποία υποστηρίζεται από τρεις αντιπολιτευτικές παρατάξεις, ωστόσο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Πέτρου δεν την έκανε αποδεκτή, διαβάζοντας μία επιστολή της οικονομικής υπηρεσίας η οποία, μεταξύ άλλων, την χαρακτήριζε εκπρόθεσμη. Ο κ. Κουτρούλης φανερά ενοχλημένος ανέφερε ότι “η οικονομική υπηρεσία δεν έχει δικαιοδοτικό λόγο, δεν μπορεί να κρίνει ή να μην κρίνει την πρόταση, αυτό που πρέπει να κάνει είναι την εισήγηση της, αρμόδιο να κρίνει την πρόταση είναι το δημοτικό συμβούλιο”. Πάντως, ο κ. Πέτρου, απαντώντας στην προτροπή του κ. Κουτρούλη να μπει σε ψηφοφορία η εν λόγω πρόταση, ανέφερε ότι η μοναδική νόμιμη πρόταση που μπορεί να μπει σε ψηφοφορία είναι αυτή της Δημοτικής Αρχής.

Κ. Κουτρούλης: “Οι Δημοτικοί σύμβουλοι ούτε πιέζονται ούτε εκβιάζονται”

Στη συνέχεια, ο κ.Κουτρούλης απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο τον κατηγόρησε για έλλειψη διάθεσης συζήτησης καίριων θεμάτων με την αντιπολίτευση, λέγοντας πως “δεν μπορείτε να ζητάτε συναίνεση από την στιγμή που δεν έχετε διάθεση να ακούσετε”, ενώ σχετικά με την φορολογία επισήμανε ότι δεν αφουγκράστηκε την πλειοψηφία των δημοτών, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί το Ηράκλειο να βρίσκεται μέσα στους τρεις Δήμους της Αττικής με τα υψηλότερα δημοτικά τέλη.

Επιπρόσθετα, έκανε ειδική αναφορά στην χθεσινή προσέλευση των συνδικαλιστών του Δήμου στο Δ.Σ., για να στήσουν στο εδώλιο την αντιπολίτευση όπως ανέφερε, ενώ έστειλε παράλληλα το δικό του μήνυμα, λέγοντας ότι “οι δημοτικοί σύμβουλοι ούτε πιέζονται ούτε εκβιάζονται” και κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή πως έστησε εσκεμμένα όλη αυτή την “παράσταση” για να μην υπάρξει καμία μείωση στα δημοτικά τέλη. Τέλος, ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις του Δήμου είναι υπερβολικές σε αριθμό και θα μπορούσε ο Δήμος να εξοικονομήσει κάποια χρήματα από εκεί.

Συμμετοχικός προϋπολογισμός 

Η κ. Τζίβα, επικεφαλής της παράταξης “Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου” στάθηκε και αυτή με την σειρά της στην μικρή προσέλευση, λέγοντας πως δεν είναι εικόνα αυτή Δ.Σ., ειδικά σε μία συνεδρίαση που αφορά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, η οποία είναι και η κορυφαία πράξη του δημοτικού συμβουλίου.
Στη συνέχεια, επισήμανε την έννοια του συμμετοχικού προϋπολογισμού, να συγκαλούνται δηλαδή προτάσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά από φορείς και κοινωνικές ομάδες του Δήμου, ώστε ο προϋπολογισμός να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Από μεριάς Λαϊκής Συσπείρωσης τον λόγο πήρε η κα Βλαντή η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η μεγάλη ευθύνη της διοίκησης αλλά και των άλλων παρατάξεων είναι ότι δεν έχει γίνει ουσιαστική προσπάθεια να διεκδικήσει ο Δήμος μεγαλύτερα ποσά από το κράτος, αλλά έχουν υιοθετήσει την λογική να τα βγάλουν πέρα με αυτά που έχουν, κάτι που συνεπάγεται με βαριά φορολογία για τους δημότες.

Μπαρμπούνης: “Να ιδρύσουμε ένα δημοτικό ιδιωτικό ΚΤΕΟ”

Ο κ. Μπαρμπουνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπάμπαλου, έκανε τις δικές του προτάσεις για την ανεύρεση εσόδων. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, πρότεινε την ίδρυση ενός δημοτικού ιδιωτικού ΚΤΕΟ, από το οποίο θα μπορεί ο Δήμος να εισπράττει ένα κομμάτι από αυτά τα χρήματα και να τα διοχετεύει σε άλλες ανάγκες του, κάτι που είναι απόλυτα εφικτό, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Μπάμπαλος: “Κάποιοι επιθυμούν να στραγγαλίσουν την Δημοτική Αρχή”

Ο Δήμαρχος πέταξε τα καρφιά του προς τους δημοτικούς συμβούλους και τους επικεφαλής των παρατάξεων που απείχαν από την συνεδρίαση, λέγοντας ότι “κάποιοι προσπαθούν με την στάση τους να στραγγαλίσουν την δημοτική αρχή αλλά δεν θα τα καταφέρουν”, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως στα μεγάλα και τα σημαντικά θέματα του Δήμου απουσιάζουν συγκεκριμένοι συστηματικά. Τέλος, μεταξύ άλλων στην ομιλία του έκανε λόγο για διάθεση συναίνεσης και συνομιλίας με τις παρατάξεις, κάτι που φυσικά δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα, αφού οι πράξεις και οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής οδηγούν ξεκάθαρα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Τελικά, ο Προϋπολογισμός του 2020 ψηφίστηκε μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους της Διοικούσας Αρχής, κάτι που άλλωστε ήταν γνωστό εξαρχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ