Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: 15 λύσεις στον γρίφο

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο, καθώς οι ιδιοκτήτες καλούνται να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία μέσω της ηλεκτρονικής προανάρτησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δικαιούχοι, κάνοντας χρήση των κωδικών ασφαλείας του taxisnet, έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων των ακινήτων τους, τα οποία δήλωσαν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης.
Με τον τρόπο αυτό, οι ιδιοκτήτες ακινήτων  λαμβάνουν γνώση πριν από την Ανάρτηση, της καταγραφής των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης της περιουσίας τους.
Σε περίπτωση που δεν συμφωνούν με τα στοιχεία μπορούν να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης εντός δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της Προανάρτησης,

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Προανάρτησης, θα ακολουθήσει:

  • η εξέταση των αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων που θα υποβληθούν, η αναμόρφωση των κτηματολογικών πινάκων,
  • η διαδικασία της Ανάρτησης, για την οποία οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν εκ νέου.

Ο κωδικός
Στη διαδικασία αυτή σημαίνοντα ρόλο παίζει ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου που είναι ένας και μοναδικός για κάθε ακίνητο.
Είναι 12ψήφιος και με βάση αυτόν γίνεται εύκολα η αναζήτηση στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου.
Κάθε ένα από τα ψηφία προσδιορίζει πληροφορίες όπως ο νομός στο οποίο βρίσκεται το γεωτεμάχιο, ο «κτηματολογικός τομέας», η «κτηματολογική ενότητα» και τον αύξοντα αριθμό του γεωτεμαχίου εντός της ενότητας.

Αρχική εγγραφή
Αρχική Κτηματολογική Εγγραφή είναι η πρώτη εγγραφή ενός ακινήτου στο Κτηματολόγιο, δηλαδή η εγγραφή που εμφανίζεται στο κτηματολογικό βιβλίο μιας περιοχής.
Αφορά στη φάση ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και πριν την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στη συγκεκριμένη περιοχή και πάνω σ’ αυτή την εγγραφή στηρίζεται κάθε μεταγενέστερη εγγραφή δικαιώματος.

Ας δούμε τώρα κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις απαντήσεις, που λύνουν το γρίφο του Κτηματολογίου και συμβάλλουν στο να κατανοήσει τη διαδικασία για να γνωρίζουν όλοι την περιουσία τους.

  1. Έχω ακίνητο σε περιοχή που δεν έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο. Τι πρέπει να κάνω;

Μπορείτε να τακτοποιήσετε  τις εκκρεμότητες που ενδεχομένως έχετε σχετικά με την ακίνητη περιουσία σας π.χ. να ελέγξετε αν οι τίτλοι κυριότητάς σας έχουν μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο, εάν υπάρχουν σφάλματα στα συμβόλαια ή να τακτοποιήσετε εκκρεμή προσύμφωνα, διαλυτικές αιρέσεις στα συμβόλαια αγοράς κ.α.

  1. Τι γίνεται εάν δεν δηλώσω το ακίνητο στο Κτηματολόγιο;

Σε αυτή την περίπτωση το ακίνητο θα καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, η οποία διαρκεί περίπου 4 χρόνια, ακολουθεί προθεσμία 7 ετών τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο, τους κατοίκους εξωτερικού και τους μόνιμα εργαζόμενους στο εξωτερικό. Ειδικά για τις περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης των ετών 1997-1999, η παραπάνω προθεσμία είναι δεκατετραετής (14) τόσο για τους κατοίκους του εσωτερικού όσο και για τους κατοίκους εξωτερικού.

  1. Τι γίνεται με περιοχές της Πάρνηθας που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007;

Έχουν ενταχθεί σε ενιαία μελέτη κτηματογράφησης οι 12 περιοχές των Νομών Αττικής και Βοιωτίας στις οποίες ανήκει μέρος της καμένης έκτασης της Πάρνηθας ή συνορεύουν με την Πάρνηθα και οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007. Πρόκειται για τις περιοχές που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αυλώνος, Οινοφύτων, Δερβενοχωρίων και των Κοινοτήτων Αφιδνών, Μαλακάσης και Πολυδενδρίου των Νομών Αττικής και Βοιωτίας. Σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση των δασικών χαρτών για τις περιοχές αυτές έχει καταρτιστεί μελέτη δασικού χάρτη.

  1. Δεν θυμάμαι αν έχω υποβάλλει δήλωση στο κτηματολόγιο για την ιδιοκτησία μου στο Δήμο Αθηναίων. Τι πρέπει να κάνω;

Μπορείτε να ελέγξετε με χρήση των κωδικών taxisnet, μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, μέσα από την εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», αν το δικαίωμά σας επί του ακινήτου σας έχει συμπεριληφθεί στην ηλεκτρονική Προανάρτηση. Σε περίπτωση που δεν βρείτε στοιχεία που αφορούν το δικαίωμα σας στην ηλεκτρονική Προανάρτηση, τότε μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο 2100 10 10 10, ή να μεταβείτε στο γραφείο κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, για να ενημερωθείτε.(Υπάρχει περίπτωση το δικαίωμά σας να το έχετε δηλώσει αλλά να έχει απορριφθεί οπότε πρέπει να σας δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε.)

  1. Γιατί δεν βλέπω στην ηλεκτρονική Προανάρτηση τα δικαιώματά μου ενώ έχω υποβάλλει δήλωση στο κτηματολόγιο το 2008;

Στην περίπτωση ιδιοκτησιών που δηλώσατε αλλά δεν παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική Προανάρτηση, τότε είτε τα δικαιώματα σας δεν εντοπίστηκαν, ή τα στοιχεία που προσκομίσατε δεν κρίθηκαν επαρκή ή δεν έχετε καταβάλλει το απαιτούμενο πάγιο τέλος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μεταβείτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, προκειμένου να σας δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες σας, ώστε τα δικαιώματα σας να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες της Ανάρτησης.

  1. Γιατί δεν βλέπω στην ηλεκτρονική Προανάρτηση τα δικαιώματά μου ενώ έχω υποβάλλει δήλωση στο Κτηματολόγιο το Μάρτιο του 2019;

Η κτηματολογική βάση της προανάρτησης περιλαμβάνει τα δικαιώματα που δηλώθηκαν μέχρι 18 Ιανουαρίου 2019. Από την ημερομηνία αυτή και μετά συνεχίζεται η επεξεργασία των νέων δηλώσεων, το αποτέλεσμα της οποίας θα φανεί σε επόμενο στάδιο, στην κτηματολογική βάση της Ανάρτησης.

  1. Τι πρέπει να επισυνάψω μαζί με το έντυπο της Αίτησης Επανεξέτασης στοιχείων;

Μαζί με την αίτηση επισυνάπτετε έγγραφο που αποδεικνύει την αιτούμενη διόρθωση. Εφόσον η διόρθωση που αιτείστε προκύπτει από έγγραφο που έχετε ήδη υποβάλλει με την δήλωσή σας, τότε δεν χρειάζεται να επισυνάψετε τίποτε άλλο στην αίτηση διόρθωσης.

  1. Δεν έχω υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας. Τι να κάνω;

Οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι τώρα Δήλωση έχουν ακόμα τη δυνατότητα να το κάνουν, ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον. Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης (Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου)  είτε ηλεκτρονικά. Η δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο είναι από το νόμο υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά). Για όσα ακίνητα δεν έχει υποβληθεί δήλωση δεν θα μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

  1. Στην ηλεκτρονική Προανάρτηση διαπίστωσα ότι έχει γίνει αναριθμητισμός στον αριθμό συμβολαίου. Πρέπει να υποβάλω εκ νέου το συμβόλαιο;

Εφόσον με τη δήλωσή σας είχατε προσκομίσει το ανωτέρω συμβόλαιο, δεν απαιτείται να το επανυποβάλετε. Αρκεί η συμπλήρωση της Αίτησης Επανεξέτασης Στοιχείων στην οποία θα περιγράψετε το ανωτέρω πρόδηλο σφάλμα που διαπιστώσατε.

  1. Διαπιστώνω σφάλμα στο ποσοστό συγκυριότητας της ιδιοκτησίας μου διότι είχα υποβάλλει δήλωση, αλλά εν τω μεταξύ έχει γίνει τροποποίηση της σύστασης και έχουν αλλάξει τα ποσοστά συγκυριότητας της διηρημένης ιδιοκτησίας μου. Τι κάνω;

Μαζί με το έντυπο της αίτησης επανεξέτασης στοιχείων στο οποίο περιγράφετε την αιτούμενη διόρθωση, επισυνάπτετε αντίγραφο της τροποποίησης της σύστασης.

  1. Στην ηλεκτρονική Προανάρτηση εμφανίζεται ποσοστό δικαιώματος πλήρους κυριότητας 75%, αλλά εν τω μεταξύ απέκτησα το υπόλοιπο 25% από κληρονομιά. Τι πρέπει να κάνω;

Εφόσον δεν έχετε ήδη κάνει δήλωση για το 25% του δικαιώματος σας, πρέπει να υποβάλετε νέα δήλωση για το 25% που αποκτήσατε με κληρονομιά. Αν είχατε κάνει δήλωση και για το 25%, αλλά δεν εμφανίζεται ορθά το ποσοστό δικαιώματος σας στην ηλεκτρονική Προανάρτηση, τότε θα πρέπει να μεταβείτε εντός της προθεσμίας της προανάρτησης στο γραφείο κτηματογράφησης για να ενημερωθείτε για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

  1. Ποιο είναι τα χρήματα που θα πληρώσει ένας ιδιοκτήτης εάν έχει χάσει ή δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα;

Σ’ αυτή την περίπτωση το ελάχιστο κόστος είναι γύρω στα 360 ευρώ, αν χρειαστεί τοπογραφικό και 160 ευρώ χωρίς τοπογραφικό.

  1. Πώς προκύπτει το ποσό αυτό;

Το ποσό προκύπτει από τα χαρτιά που θα πρέπει ένας ιδιοκτήτης να συγκεντρώσει για να σώσει την περιουσία του και κυρίως να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό ένας ιδιοκτήτης μπορεί να πληρώσει:

  • 35 ευρώ ανά δικαίωμα για κάθε χώρο: διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κλπ
  • 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους: αποθήκες, πάρκινγκ που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες
  • 50 ευρώ (κατά μέσο όρο) αμοιβή μηχανικοί για τη σύνταξη δήλωσης ανά δικαίωμα
  • 20-50 ευρώ για τον εντοπισμό ακινήτου από μηχανικό
  • 200- 1.000 ευρώ για τη σύνταξη τοπογραφικού
  • 5 ευρώ ανά φύλλο (από υποθηκοφυλακείο) για αντίγραφο συμβολαίου
  • 50- 100 ευρώ για ένορκη βεβαίωση σε συμβολαιογράφο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τίτλοι, ούτε κάποιο άλλο έγγραφο 20ετίας και γίνεται επίκληση στην έκτακτη χρησικτησία
  • 12,5 ευρώ για απόσπασμα κτηματολογικού φύλλου (όπου υπάρχουν οριστικές εγγραφές)
  • 14,5 ευρώ για απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος.
  1. Τι ισχύει για τα πρόστιμα σε αστικές περιοχές σε περίπτωση που μια δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα;

Τα πρόστιμα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν ως εξής:

  • 70 ευρώ επί αδόμητου γεωτεμαχίου μικρότερου των 400 τ.μ.
  • 120 ευρώ επί αδόμητου γεωτεμαχίου μεγαλύτερου των 400 τ.μ.
  • 150 ευρώ επί γεωτεμαχίου με κτίσμα εμβαδού μικρότερου των 200 τ.μ.
  • 250 ευρώ επί γεωτεμαχίου με κτίσμα εμβαδού μεγαλύτερου των 200 τ.μ.
  • 100 ευρώ επί διηρημένης ιδιοκτησίας μικρότερης των 200 τ.μ.
  • 250 ευρώ επί διηρημένης ιδιοκτησίας μεγαλύτερης των 200 τ.μ.
  • 50 ευρώ επί βοηθητικού χώρου (αυτοτελούς διαδικασίας).
  1. Τι ισχύει για τα πρόστιμα σε αγροτικές περιοχές σε περίπτωση που μια δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα;

Τα πρόστιμα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν ως εξής:

  • 70 ευρώ επί γεωτεμαχίου μικρότερου από 4 στρέμματα
  • 100 ευρώ επί αδόμητου γεωτεμαχίου μεγαλύτερου από 4 στρέμματα σε αγροτική περιοχή
  • 200 ευρώ επί γεωτεμαχίου μεγαλύτερου από 4 στρέμματα με κτίσμα
  • 70 ευρώ επί οιουδήποτε άλλοτε εγγραπτέου δικαιώματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ