Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορωνοϊό – Αναστέλλονται οι εκδρομές σχολείων στην Ιταλία

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εγρήγορση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας μετά τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει πάρει ο κορωνοϊός στην γειτονική Ιταλία.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο υπουργείο Υγείας με στόχο να εξεταστεί η ανάγκη ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων κατά του νέου κορωνοϊού.

Σήμερα (11 π.μ.), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δει τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, καθώς συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία αναμένεται να μετέχουν επίσης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κορωνοϊός έχει ήδη προκαλέσει 2.361 θανάτους, παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 2.245 στην Κίνα. Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα της 22ας Φεβρουαρίου 2020 από το Παρατηρητήριο του ΠανεπιστημίουJohns Hopkins (CSSE), έχουν καταγραφεί 77.891 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 32 χώρες, παγκοσμίως. Στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός μετά τη ραγδαία εξάπλωσητου κορωνοϊού στην Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί 150 κρούσματα, εκ των οποίων τέσσερα θανατηφόρα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και προτάσεις για την αναγκαιότητα κατάρτισης και υλοποίησης σχεδίου (που πιθανόν να περιλαμβάνει τρεις φάσεις για τη διαχείριση καταστάσεων μικρού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου), με τη συμμετοχή και συναρμόδιων υπουργείων όπως αυτών του Τουρισμού και των Μεταφορών, ώστε να είναι θωρακισμένη η Ελλάδα έναντι του κορωνοϊού.

Κανονικά η επιστροφή των ελληνικών σχολείων από την Ιταλία 

Την ίδια ώρα κανονικά θα επιστρέψουν στα σχολεία τους οι μαθητές από 10 σχολεία της χώρας που βρίσκονται στην Ιταλία για εκδρομή, καθώς δεν τίθεται θέμα καραντίνας, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα δύο σχολεία βρίσκονται στο Μιλάνο και μαθητές από οχτώ σχολεία στην κεντρική και νότια Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Όπως είπαν οι επιστήμονες στη σύσκεψη δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

Έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στιςπύλες εισόδου της Ελλάδας, με τη διανομή φυλλαδίων και την ανάρτηση αφισών σεαεροδρόμια και λιμάνια, ενώ ενημερώνονται και οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα και την Τρίτη στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα για ενημέρωση των πληρωμάτων επιβατηγών και εμπορικών πλοίων για τα μέτρα προφύλαξης, εφιστώντας την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα τις πληγείσες από τον κορωνοϊό περιοχές της Ιταλίας. Ωστόσο,το υπουργείο Υγείας δεν προβλέπει επιπλέον μέτρα (όπως η θερμομέτρηση) για όσους επιστρέφουν από τη γειτονική χώρα.

Υπ. Παιδείας: Αναστέλλονται οι εκδρομές σχολείων στην Ιταλία

Κατόπιν εντολής της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας ενώ το θέμα των εκδρομών που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στο εξωτερικό , θα απασχολήσει σήμερα την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο. Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας. Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης». Όπως είναι φυσικό οι μαθητές αν διαπιστωθούν συμπτώματα θα ενημερώσουν άμεσα τους αρμόδιους στο υπουργείο Υγείας.

Στο έγγραφο με θέμα «Αναστολή των εκδρομών-μετακινήσεων μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ιταλία» αναγράφεται ότι : «Μετά από εισήγηση του εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σύμφωνα με την οποία σύμφωνα με την οποία συνιστάται η αναστολή των προγραμματισμένων εκδρομών – μετακινήσεων μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας, και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη διάδοση του κορωνοϊού στη γείτονα χώρα και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της οδηγίας του Υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας για αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολικών μονάδων εντός και εκτός Ιταλίας, σας ενημερώνουμε ότι από 24-02-2020 αναστέλλονται προσωρινά οι εκδρομές-μετακινήσεις σε όλη την Ιταλία», αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ