Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πιθανή η εμφάνιση νέας μετάλλαξης – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πιθανή εμφάνιση νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού επισημαίνουν οι ειδικοί, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους.

Το ενδεχόμενο εμφάνισης μια νέας μετάλλαξης άφησε ανοιχτό μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Ο ιός δεν θα φύγει θα είναι εδώ. Μπορεί να παρουσιαστούν κι άλλες υποπαραλλάγες κανένας δεν το αποκλείει, οι κορωνοϊοί είναι γεμάτοι εκπλήξεις», τόνισε η ίδια. Ωστόσο εξήγησε πως χάρη στα «όπλα» που είναι διαθέσιμα για τον περιορισμό της πανδημίας, δεν θα προκύψει κίνδυνος. «Αυτά όμως θα είναι αντιμετωπίσιμα από εδώ και πέρα. Υπάρχουν οι κατάλληλες μελέτες, ενώ έχουμε τα φάρμακα και τα εμβόλια». Για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, δήλωσε πως η υποχώρηση της μετάλλαξης Δέλτα αποτελεί ένα πολύ θετικό γεγονός: «Σχεδόν τελείωσε η Δέλτα και αυτό για εμάς είναι ό,τι καλύτερο. Πάμε καλά προς το παρόν, αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να εξυπηρετηθούν οι νον κόβιντ ασθενείς».

Και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος σημείωσε όμως ότι ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωσης. «Η σκέψη των ανεμβολιαστων ότι το πρόβλημα βαίνει στο τέλος του είναι εσφαλμένη. Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος μέσω μιας νέας μετάλλαξης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι λάθος να πιστέψουν ότι η πανδημία πέρασε χωρίς τη συμμετοχή τους» και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι ο εμβολιασμός παραμένει προς το παρόν το ισχυρότερο όπλο ενάντια στην πανδημία.

 

Στα 20 εκατ. τα εμβόλια και στο μισό οι ανεμβολίαστοι

«Η σκέψη που μπορεί να κάνουν οι ανεμβολίαστοι, ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους, είναι εσφαλμένη», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου, υπενθυμίζοντάς του ότι θα αποτελέσουν την πλέον ευάλωτη ομάδα σε ένα νέο επιδημικό κύμα, πιθανότητα που δεν αποκλείουν οι επιστήμονες. «Ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση για τη βαθμιαία επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα», πρόσθεσε.

Παρά τα 20 εκατ. που άγγιξαν οι εμβολιασμοί συμπεριλαμβανομένων των προγραμματισμένων ραντεβού, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, και παρά τη δυναμική των 140.000 – 150.000 εμβολιασμών ημερησίως της επιχείρησης «Ελευθερία», οι καθημερινoί εμβολιασμοί το τελευταίο διάστημα μόλις που υπερβαίνουν τις 20.000.

Παράλληλα, το μισό εκατομμύριο ξεπερνούν όσοι δεν εμβολιάστηκαν με την ενισχυτική δόση και οι άνω των 60 ετών που αντιστέκονται στον εμβολιασμό παρά το διοικητικό πρόστιμο που προβλέπεται για την περίπτωσή τους. Συγκεκριμένα, οι πρώτοι ανέρχονται σε 219.000 και οι δεύτεροι σε 300.000, με τον κ. Θεμιστοκλέους να αναφέρει χαρακτηριστικά για τους τελευταίους ότι το σύνολό τους δεν μειώνεται ουσιαστικά. «Μπαίνουν κάποια καινούρια ραντεβού, αλλά είναι μικρός ο αριθμός, δηλαδή είναι λιγότερα από 1.000 ραντεβού την ημέρα. Άρα είναι γύρω στις 300.000 που θα επιβληθεί το πρόστιμο», δήλωσε.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς:

-πάνω από 7.837.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση (74,6% του γενικού πληθυσμού)
-πάνω από 7.500.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (71,3% επί του γενικού πληθυσμού)
-5.260.000 έχουν λάβει την αναμνηστική δόση (90,2% των δικαιούχων) και 100.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (1,6%).

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ