Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Εξετάζονται νέα μέτρα μετά την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού φέρνει σκέψεις, οι οποίες αναμένεται σήμερα να μετατραπούν σε αποφάσεις για νέα μέτρα, προκειμένου κυβέρνηση και ειδικοί να φρενάρουν την εξάπλωση του ιού.

Με το βλέμμα στραμμένο στον Δεκαπενταύγουστο και τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή της Ορθοδοξίας και με τους περισσότερους Ελληνες να βρίσκονται στα νησιά ή την επαρχία για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, στην κυβέρνηση εξετάζουν πλέον τη λήψη νέων μέτρων μετά την ανακοίνωση των 203 κρουσμάτων του κορωνοϊού την Κυριακή.

Στις 11:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, συνεκτιμώντας μαζί με τους ειδικούς και τα αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων έξτρα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ενδεικτικά ήταν και τα λόγια του Στέλιου Πέτσα χθες, ο οποίος ουσιαστικά επιβεβαίωσε την επερχόμενη λήψη μέτρων. «Ακούμε τους ειδικούς και παίρνουμε όποια μέτρα χρειάζεται κάθε φορά. Εδώ και εβδομάδες χτυπούμε καμπάνα κινδύνου. Τώρα είναι ανάγκη να χτυπήσει ακόμη πιο δυνατά». Σημειώνεται πως ακόμα πιο ανησυχητικό από την αύξηση των κρουσμάτων είναι η αύξηση των ανθρώπων που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, καθώς χθες ανακοινώθηκαν 22.

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Το μοντέλο του Πόρου θα εφαρμοστεί και αλλού

Με ένα 2ο κύμα κορωνοϊού να φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εισηγηθούν στο πλαίσιο των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν ένα μοντέλο όπως αυτό στον Πόρο, δηλαδή την εφαρμογή περιορισμών ως προς την κυκλοφορία, τη χρήση μάσκας και το ωράριο, μέτρα που πάρθηκαν την Κυριακή και στα Αμπελάκια Λάρισας.

Συγκεκριμένα έχουν τεθεί σε ισχύ τα εξής περιοριστικά μέτρα:

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Το επόμενο πακέτο μέτρων που εξετάζεται ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου

Ωστόσο, ο προβληματισμός τόσο των ειδικών, όσο και της κυβέρνησης γίνεται ακόμα μεγαλύτερος όσο πλησιάζει η ημέρα του Δεκαπενταύγουστου. Όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, «υπάρχει ένα ευρύ μενού από μέτρα και θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων εφόσον εν τέλει αποδειχθεί ότι υπάρχει ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο».

Xθες πάντως δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την αναστολή των λιτανειών έξω από τους ναούς. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως στα μέτρα που εξετάζονται ακόμα είναι η γενίκευση της χρήσης μάσκας, η πιθανή μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων σε θρησκευτικές και κοινωνικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσια (αν και δεν το συγκεκριμένο σενάριο δεν φαίνεται πιθανό), καθώς και η επιτήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης με εντατικότερους ελέγχους και πρόστιμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ