Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κορονοχρέη: Λύσεις με δόσεις – Ανάσες για τις οφειλές της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατούν χιλιάδες φορολογούμενοι που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα χρέη που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αναζητούν πλέον σανίδα σωτηρίας.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση και υπογραμμίζουν την ανάγκη για ανάσες και διευκολύνσεις που θα βγάλουν από το αδιέξοδο όσους πνίγονται από τη θηλιά των χρεών.
Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δίνονται συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των οφειλών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μαζικών λουκέτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δόθηκε παράταση έως τις 29 Οκτωβρίου, για την επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, που χάθηκαν μέσα την πανδημία.
Οι λύσεις που έχουν προκριθεί έχουν ως στόχο και οι φορολογούμενοι να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και το δημόσιο να μην χάσει έσοδα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία
Στην παρούσα φάση υπάρχουν τρεις ρυθμίσεις που αφορούν σε απλήρωτα χρέη και απευθύνονται σε όσους επλήγησαν από τον κορονοϊό, αλλά και σε όσους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, αν και εντάχθηκαν στις 24 ή 48 δόσεις.
Και για τις τρεις περιπτώσεις, οι πλατφόρμες είναι ανοικτές και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κινήσουν τη διαδικασία, με στόχο να αρχίσουν να πληρώνουν με δόσεις και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

Επανένταξη 100, 120 δόσεις
Η μεγάλη ευκαιρία ευκαιρία για όσους ήταν έως τώρα διστακτικοί είναι χωρίς καμία αμφιβολία η επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις.
Στη ρύθμιση μπορεί να μπει κανείς μέχρι τέλος Οκτωβρίου και αφορά όλους εκείνους τους φορολογούμενους που την έχασαν μέσα στην πανδημία.
Αυτό σημαίνει ότι όσες δόσεις έχουν χαθεί, θα προστεθούν στο τέλος της περιόδου εξόφλησης της οφειλής, ενώ όσοι επανενταχθούν θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι σήμερα τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Όσοι έχουν χάσει τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, θα πρέπει να κάνουν αίτηση επανένταξης, στο «myBusinessSupport». αλλά με την προϋπόθεση ότι έχουν πληγεί από την πανδημία
Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι εφικτό, τότε οι φορολογούμενοι οι οποίοι στο διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 έως και τις 31 Ιουλίου του 2021, έχασαν την ρύθμιση λόγω της πανδημίας μπορούν να επιστρέψουν υποβάλλοντας αίτηση.
Η αίτηση θα γίνει μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport, και θα δοθεί μία νέα ευκαιρία, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αναβιώσουν την ρύθμιση με την καταληκτική ημερομηνία να επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης. Δηλαδή, οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης ή των ρυθμίσεων.
Δικαίωμα εκ νέου ένταξης στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων έχουν τα φυσικά πρόσωπα οι επιτηδευματίες, τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν πληττόμενο κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας.

Δικαίωμα ένταξης έχουν επίσης:

  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19».
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

 

Δείτε επίσης: Επιστρέφουν τα πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα το 2023 – Τι αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ

Πότε χάνεται
Όπως γίνεται αντιληπτό τα κριτήρια είναι ιδιαιτέρως σκληρά, καθώς στόχος είναι να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να πληρώσουν, κάτι που σημαίνει ότι η ασυνέπεια θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις.
Με αυτό ως δεδομένο η ρύθμιση χάνεται, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται στην περίπτωση που ο οφειλέτης:

  • δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους,
  • δεν καταβάλλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης,
  • δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων, χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους, ή εάν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ’ υποτροπή.

Πληγέντες πανδημίας
Όσο έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊου έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είτε σε 36 δόσεις άτοκα ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
Στην ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν πληγεί από την πανδημία και άφησαν απλήρωτες οφειλές στην Εφορία που βεβαιώθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Ιουλίου 2021.
Ειδικότερα:

  • η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022,
  • το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ, για ποσά οφειλών μέχρι 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ποσά οφειλών άνω των 1.000 ευρώ.

Στην ρύθμιση θα ενταχθούν όσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί και με βάση μια διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, οι άνεργοι που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν φορολογικές οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όσοι επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές σε περισσότερες από 36 δόσεις, τότε η ρύθμιση θα είναι έντοκη για το σύνολο των δόσεων και όχι για τις επιπλέον.
Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε 50 δόσεις, θα είναι έντοκες και οι 50 μηνιαίες δόσεις,
Πάντως στη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν ο φετινός φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ καθώς δεν αποτελούν ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά βεβαιωθέντες οφειλές.

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:

  • επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ,
  • εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ,
  • ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID,
  • άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Ως προς τις οφειλές που ρυθμίζονται είναι οι εξής:

  • βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων),
  • βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.
  • φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ,
  • ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί.

Παλαιές οφειλές
Οι μη πληττόμενοι από την πανδημία οφειλέτες που εντάχθηκαν έως την 1η Νοεμβρίου του 2019 στην πάγια ρύθμιση και την έχασαν μπορούν να ξοφλήσουν παλαιές τους οφειλές σε 24 ή 48 δόσεις.
Σε αυτή την περίπτωση, η επανένταξη γίνεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ για τους πληττόμενους από την πανδημία οφειλέτες η ένταξη των οφειλών στην πάγια ρύθμιση γίνεται χωρίς κριτήρια.
Το βασικό κριτήριο για την ένταξη έχει σχέση με τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση.
Αυτά πρέπει να είναι μικρότερα κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% από το μέσο όρο των συνολικών ακαθάριστων εσόδων των τριών τελευταίων φορολογικών ετών

  • ή των δύο τελευταίων φορολογικών ετών,
  • ή του τελευταίου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αρχικής αίτησης υπαγωγής των οφειλών στην πάγια ρύθμιση της παρούσας, για τα οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Περιουσία, συνέπεια
Βασικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση, που δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών σε δόσεις είναι το ύψος της περιουσίας, αλλά και η συνέπεια που έχει ο κάθε οφειλέτης.
Με τον τρόπο αυτό, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα μπουν στη ρύθμιση όσοι θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή,  καθώς θα μπει τείχος στους κακοπληρωτές που ψάχνουν αφορμή για να μην πληρώσουν.

Οι σχετικές διατάξεις ορίζουν τα εξής:

Περιουσία:
Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η οποία προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού του φόρου του οικείου φορολογικού έτους και, εφόσον αυτή δεν έχει εκδοθεί, του αμέσως προηγούμενου, δεν υπερβαίνει τις 280.000 ευρώ και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντος, που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας για ιδιωτική χρήση, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.

Συνεπείς φορολογούμενοι:
Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, ο οφειλέτης, του οποίου οι οφειλές ήταν σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατά την 1.11.2019 ήταν εν ισχύ και μετέπειτα απωλέσθη, υπάγεται στη ρύθμιση εάν δεν έχει απολέσει άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής τα τελευταία 2 (δύο) ημερολογιακά έτη πριν την 1.11.2019. Δηλαδή, όποιος, εκτός την παλαιά ρύθμιση έχασε και άλλη κατά την τελευταία διετία, μένει εκτός της δεύτερης ευκαιρίας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ