Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

“Κλείδωσε” στα 180 ευρώ το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Δημοσιεύθηκε

στις

“Κλείδωσε” στα 180 ευρώ τη μεγαβατώρα το πλαφόν στο φυσικό αέριο, μετά τη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας.

Το πλαφόν αποτελεί «ανάσα» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετώπισαν συνέπειες στην ενεργειακή ακρίβεια μέσα στο 2022 και πλήρωσαν το φυσικό αέριο ακριβότερα έως και 90%, συγκριτικά με το ανώτατο όριο που ορίστηκε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά τη λήξη του χθεσινού συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας, κοινοποίησε ένα αποκαλυπτικό γράφημα με το ποσοστό αυτό.

Όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε., η ενεργοποίηση του πλαφόν θα γίνεται αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τρεις ημέρες τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ημερομηνία ισχύς από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. Αρχικά δεν θα ισχύει για τις συναλλαγές εκτός χρηματιστηρίου ενέργειας.

Από τις 31 Μαρτίου 2023 προβλέπεται η εφαρμογή του για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση των ESMA και ACER.

Ο Μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα έχει διάρκεια ισχύος ενός έτους και θα ενεργοποιείται υπό δύο προϋποθέσεις. Όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες και εάν η διαφορά τιμής με τις παγκόσμιες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ.

Οι τιμές στο συμβόλαιο TTF επόμενου μήνα θα πρέπει να παραμείνουν πάνω από τα δύο ανώτατα όρια (180 ευρώ και 35 ευρώ) για τρεις ημέρες ώστε να ενεργοποιηθεί.

Μετά την ενεργοποίηση του, ο μηχανισμός θα βρίσκεται σε εφαρμογή για τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες. Ο μηχανισμός θα απενεργοποιείται αυτόματα αν τις τελευταίες τρεις συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες οι τιμές κυμαίνονται κάτω από τα 180ευρώ / MWh.

Ο μηχανισμός διόρθωσης θα μπορεί να παύσει ανά πάσα στιγμή εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κηρύξει «έκτακτη ανάγκη» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ