Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κιβωτός του Κόσμου: Εντατικές έρευνες μετά τη “χιονοστιβάδα” καταγγελιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι εισαγγελικές αρχές «τρέχουν» την έρευνα για τις καταγγελίες σχετικά με τη διαβίωση στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο οι βασικές πτυχές της υπόθεσης.

Όσον αφορά το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί της Εισαγγελίας Ανηλίκων συνέχισαν την εξέταση μαρτύρων, από εργαζομένους και πρώην τροφίμους της δομής, για όσα καταγγέλθηκαν για κακοποιήσεις παιδιών.

Οι μαρτυρίες, σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώνουν όσα είχαν καταγγελθεί το περασμένο καλοκαίρι στον Συνήγορο του Πολίτη για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά (αυστηρές τιμωρίες, ταπεινώσεις, ξυλοδαρμοί και απομονώσεις), ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν κατατέθηκε κάτι πέραν των ήδη καταγγελθέντων για σεξουαλικές παρενοχλήσεις εις βάρος ανηλίκων. Η μόνη, για την ώρα, καταγγελία για σεξουαλική ασέλγεια έχει γίνει από 19χρονο πρώην τρόφιμο της δομής και έχει επιβεβαιωθεί από άλλο παιδί που υποστηρίζει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που διετάχθη από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, για γενικευμένο οικονομικό έλεγχο στη δομή.

 

Το 2015 η πρώτη καταγγελία για σωματική βία

Την ίδια ώρα και έπειτα από την γνωστοποίηση της επιστολής που είχε σταλεί το 2015 από πρώην εθελόντρια – παιδαγωγό στο παράρτημα της Πωγωνιανής στα Ιωάννινα, στην οποία  έκανε τότε εκτενή αναφορά στη χρήση βίας από άτομα της δομής τα οποία ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του υψηλόβαθμου στελέχους της Κιβωτού, το οποίο καταγγέλλεται από τον 19χρονο, για ασέλγεια, αποκαλύπτεται πως η έρευνα δεν είχε προχωρήσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η καταγγελία είχε γίνει στις 23 Ιουλίου του 2015, στη συνέχεια διαβιβάστηκε στην εισαγγελία, ακολούθησε σειρά ελέγχων στο εν λόγω παράρτημα και στα μέσα Αυγούστου του ίδιου έτους λήφθηκαν καταθέσεις.

Την ίδια ώρα, εντελώς παράνομη φέρεται να ήταν η λειτουργία του δευτέρου παραρτήματος στην Ήπειρο, αυτό της Κόνιτσας, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αδειοδοτήθηκε ποτέ.

Πάντως όσον αφορά την πρώην εθελόντρια – παιδαγωγό, που προχώρησε και στην καταγγελία το 2015, η ίδια υποστηρίζει πως για τις κακοποιητικές συμπεριφορές είχε απευθυνθεί τηλεφωνικώς στον πατέρα Αντώνιο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ