Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Καμπανάκι» των ειδικών για την αφρικανική σκόνη -Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αθήνα, πότε υποχωρεί το φαινόμενο

Δημοσιεύθηκε

στις


Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί στις ευπαθείς ομάδες η αφρικανική σκόνη που από χθες έχει «σκεπάσει» αρκετές περιοχές της χώρας δημιουργώντας ένα αποπνικτικό σκηνικό.

Όπως είπε σήμερα το πρωί ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος μέσα στην ημέρα η σκόνη θα φύγει από παντού καθώς οι δυτικοί άνεμοι που αναμένονται θα τη διώξουν σταδιακά. Μάλιστα, στα δυτικά της χώρας, ο αέρας έχει ήδη καθαρίσει. Ωστόσο μέχρι αυτό να συμβεί η ατμόσφαιρα είναι όπως προαναφέρθηκε αποπνικτική, εάν αναλογιστούμε και την άνοδο της θερμοκρασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες την Κρήτη ο υδράργυρος έφτασε τους 32(!) βαθμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης ο οποίος στην σημερινή του πρόγνωση ανέφερε ότι από το απόγευμα και μετά η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί.

Αφρικανική σκόνη και βροχές

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Πέμπτη (28/3), σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, στα κεντρικά, στα βόρεια και στο ανατολικό Αιγαίο. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά. Τα φαινόμενα γρήγορα στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα θα εξασθενήσουν και από τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα δυτικών διευθύνσεων 4 με 5 και στα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, όπου θα φτάσει τους 19 με 21 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 24 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Το καμπανάκι της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος
Υπενθυμίζεται ότι συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού προχώρησε χθες η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, εξαιτίας του εκρηκτικού «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης που έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα σε περιοχές της χώρας.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως, για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής, τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ