Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κακοκαιρία Daniel: Μεγάλες καταστροφές σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα – Πόσο θα κρατήσουν τα φαινόμενα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κακοκαιρία «Daniel» σαρώνει τις τελευταίες ώρες ολόκληρη τη χώρα, έχοντας προκαλέσει πολλά προβλήματα κυρίως σε Μαγνησία, Φθιώτιδα Καρδίτσα και Τρίκαλα με ολόκληρες γειτονιές να έχουν θαφτεί κάτω από το νερό.

Η κακοκαιρία επισκέφθηκε… τελικά και την Αττική, η οποία χθες το βράδυ δοκιμάστηκε από τα έντονα φαινόμενα.

Εικόνες καταστροφής καταφτάνουν από τη Θεσσαλία, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, καταγράφοντας μάλιστα ρεκόρ αναφορικά με το ύψος βροχής.

Χάος επικρατεί στο Πήλιο, με δρόμους να υποχωρούν, γέφυρες να καταρρέουν, σπίτια και μαγαζιά να γκρεμίζονται και αυτοκίνητα να καταλήγουν στη θάλασσα.

Σοβαρά πλημμυρικά προβλήματα αντιμετωπίζει επίσης ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας, καθώς, ακόμη και περιοχές όπου δε σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής, έχουν κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού, τα οποία κατεβαίνουν ορμητικά σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα ορεινά της Πίνδου.

Τις πληγές της μετράει η Λαμία, με εκατοντάδες σπίτια και υπόγεια να παραμένουν πλημμυρισμένα, με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη για την άντληση των υδάτων.

Ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και στο οδικό δίκτυο αφήνει πίσω της η κακοκαιρία και στην Αργολίδα. Περισσότερο επλήγησαν οι δήμοι Επιδαύρου και Ερμιονίδας, γι’ αυτό και οι δήμαρχοι έχουν υποβάλλει αίτημα να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δραματική είναι η κατάσταση και στον κάμπο της Καρδίτσας. Σχεδόν το σύνολο των χωριών του κάμπου είναι κάτω από το νερό από τη έντονη βροχόπτωση, ενώ τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

 

Συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας

Δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας Daniel αναμένεται να χτυπήσει σήμερα αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική, σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρή Κολυδά.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, στην οποία επισυνάπτει και σχετικούς χάρτες για να βοηθήσει τον κόσμο να αντιληφθεί το μέγεθος της κακοκαιρίας, ο «Daniel» έχει… εμμονή με την Αττική την οποία θα χτυπά δίχως έλεος και τις επόμενες ώρες με την ύφεση να αναμένεται λίγο πριν το μεσημέρι.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία σήμερα, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, η Θεσσαλία θα είναι και πάλι στο επίκεντρο. Περιοχές της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας βιώνουν το σκληρότερο πρόσωπο της κακοκαιρίας και για τρίτη ημέρα οι κάτοικοι των πιο ανατολικών περιοχών θα αντιμετωπίσουν έντονα καιρικά φαινόμενα. Ενώ, μεγάλες θα είναι και οι απορροές στον κάμπο  και στα πιο δυτικά.

 

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την κακοκαιρία ανά περιοχή

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στη Βόρεια Εύβοια, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί-βορειοανατολικοί και στα ανατολικά βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6, και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φθάσει στα βορειοδυτικά τους 24 με 26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 27 με 30 και στη νησιωτική χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές. Στη Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως στο Νότιο Ιόνιο, σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί-βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην Ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως το πρωί, σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και στις Σποράδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στις Δυτικές Κυκλάδες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Από τα βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και από το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και τοπικά στις βόρειες Κυκλάδες έως 7 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα βόρεια. Τα φαινόμενα αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ