Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Τι ώρα θα χιονίσει στην Αττική και στο Κέντρο της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με την ΕΜΥ ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις.

Παράλληλα σύσκεψη που διήρκεσε περίπου δύο ώρες είχε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης με όλους τους δημάρχους Αττικής, προκειμένου να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ενόψει της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο μετεωρολόγος, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, ο οποίος ενημέρωσε πως η κακοκαιρία θα ξεκινήσει γύρω στις 8 το πρωί Κυριακής από τους Δήμους Ωρωπού και Μαραθώνα, ενώ θα ακολουθήσουν οι δήμοι Διονύσου, Παιανίας, Μαρκοπούλου, Αγίας Παρασκευής, Κηφισιάς και οριακά Αμαρουσίου, μέχρι και Ψυχικού. Στις υπόλοιπες περιοχές θα ρίξει χιονόνερο.

Από το μεσημέρι της Κυριακής θα σημειωθεί μικρή ύφεση, ενώ από το βράδυ της ίδιας μέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν παντού, ακόμα και σε μηδενικό υψόμετρο, στο κέντρο Αθήνας και χαμηλότερα. Στη συνέχεια της ημέρας σήμερα, θα γίνει γνωστό αν η κακοκαιρία θα συνεχιστεί σε τέτοιο βαθμό έως την Τετάρτη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε παράλληλα να κλείσει η Πάρνηθα από νωρίς αλλά και η λίμνη Μπελέτσι.

Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός προειδοποιεί για τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις μέχρι και… το κέντρο της Αθήνας.

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» είναι προ των πυλών και θα κάνει από το απόγευμα της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου την εμφάνισή της στη Βόρεια Ελλάδα και μέχρι την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου θα έχει φτάσει στη νότια μεριά της χώρας.

Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός ανέλυσε την πορεία των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, επισημαίνοντας ποιες ημέρες και ώρες θα είναι δύσκολες για την Αττική.

Από το βράδυ της Κυριακής και συγκεκριμένα από τα μεσάνυχτα τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στην Χαλκιδική, ειδικότερα στο πόδι του Αγίου Όρους και σιγά σιγά θα κατηφορίζει στις Σποράδες και την Εύβοια. Από εκεί οι πυκνές χιονοπτώσεις θα φτάσουν στην πρωτεύουσα.

Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα

Η Αττική θα επηρεαστεί από τις χιονοπτώσεις από το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο περίπου στις 10:00 με 11:00 το πρωί. Στα βόρεια προάστια θα πέσει χιόνι 10 με 20 πόντους ενώ στις νότιες περιοχές της Αθήνας θα το στρώσει μέχρι 10 πόντους.

«Δεν βλέπω σπουδαίες χιονοστρώσεις» επισήμανε ο Τάσος Αρνιακός σχετικά με τις πιο νότιες περιοχές της Αττικής, λέγοντας ότι «θα ασπρίσουν τα γκαζόν, τα δέντρα, οι στέγες και τα αυτοκίνητα».

Τι λέει ο Καλλιάνος

Ανάρτηση για την πορεία της κακοκαιρίας ”Barbara” δημοσίευσε ο Γιάννης Καλλιάνος. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο ο χιονιάς θα μπει με… πολύ εντυπωσιακό και γρήγορο τρόπο αύριο στην Αττική ξεκινώντας από τις βορειοανατολικές και βόρειες περιοχές του νομού.

”Όπως όλα δείχνουν, ενώ πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής θα υπάρχουν ανοίγματα στον ουρανό της Αττικής, πολύ γρήγορα θα έρθουν νεφώσεις από τα βορειοανατολικά του νομού, προερχόμενες από την Εύβοια, και θα καλύψουν όλη την Αττική”, αναφέρει αρχικά ο μετεωρολόγος.

Χιόνια από το πρωί της Κυριακής

Στη συνέχεια γράφει πως “αν δεν αλλάξει κάτι, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από το πρωί της Κυριακής θα ξεκινήσει να χιονίζει στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και πάρα πολύ γρήγορα οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και τα βόρεια προάστια της Αθήνας από το υψόμετρο των 200-250 μέτρων και υψηλότερα (πρόσκαιρα ίσως και χαμηλότερα)”

Στον υπόλοιπο νομό, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, θα εκδηλώνεται βροχή η χιονόνερο κατά διαστήματα.

Στη συνέχεια της ανάρτησης του γράφει ότι “από το βράδυ και στη συνέχεια και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας, ο καιρός θα παρουσιάσει νέα υποτροπή και οι χιονοπτώσεις πια θα κατέβουν χαμηλότερα με αυξημένη την πιθανότητα να επηρεαστεί και το κέντρο της Αθήνας και ίσως και περιοχές με ακόμα χαμηλότερο υψόμετρο”.

Η πορεία της Μπάρμπαρα

Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”. Από αύριο μέχρι και την Τρίτη αναμένονται έντονες χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές, ίσως και στο κέντρο της Αθήνας. Ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά δέκα βαθμών, δημιουργώντας τις συνθήκες για επικράτηση ισχυρού παγετού στα ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις στα πελάγη, έως 9 μποφόρ.

Συγκεκριμένα, χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά), οι οποίες θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν την Κυριακή το πρωί τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

Από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Στην Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις.

Από το απόγευμα της Κυριακής χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Τη Δευτέρα κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Την Τρίτη οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ