Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Τα Βόρεια Προάστια στο έλεος του… 112 [Ρεπορτάζ]

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο θετικός απολογισμός του χιονιά στο Βόρειο Τομέα και τι άλλαξε σε σχέση με την «Ελπίδα»

Έχει γίνει πλέον συνηθισμένο, τουλάχιστον τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, η χώρα μας να έρχεται αντιμέτωπη με ισχυρά φαινόμενα χιονόπτωσης και ειδικά όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Αττική τότε χτυπάει ο… συναγερμός. Φυσικά, η κατάσταση που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» δεν θυμίζει σε τίποτα τα όσα τραγελαφικά είχαμε ζήσει περίπου έναν χρόνο πριν, μιας και η οργάνωση ήταν σαφώς καλύτερη, αλλά και τα φαινόμενα σίγουρα πολύ πιο ήπια, όμως αυτό δεν σημαίνει πως τα πάντα κύλισαν ομαλά παντού και ειδικά στα Βόρεια Προάστια της Αττικής.

Το 112 στις… επάλξεις

Τα πράγματα ξεκίνησαν πριν την Κυριακή (5/2) με τους μετεωρολόγους, που για ακόμα μια φορά έπεσαν μέσα ακόμα και στις ώρες των ισχυρών χιονοπτώσεων στα προάστια της Αττικής, με τις Αρχές να έχουν τεθεί σε ετοιμότητα και την Αστυνομία, Πυροσβεστική αλλά και Πολιτική Προστασία να έχουν δημιουργήσει 10 σταθμούς βοήθειας κυρίως στα Βόρεια. Παράλληλα την ίδια μέρα το 112 «χτύπησε» σε όλη την Αττική προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα τις προμεσημβρινές ώρες, κάτι που σίγουρα βοήθησε στο να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Την ίδια στιγμή και ενώ το χιόνι άρχισε να κάνει την εμφάνισή του στο Λεκανοπέδιο υπήρξαν ισχυρές συστάσεις για περιορισμό κινήσεων στους δρόμους, κάτι που τελικά εισακούστηκε, ακόμα και σε περιοχές που δεν υπήρχε πρόβλημα όπως το κέντρο της Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν τα πρώτα μέτρα για την επόμενη, όπως κλειστά σχολεία σε όλη την Αττική, κλειστά καταστήματα στο Βόρειο Τμήμα, αλλά και τηλεργασία υποχρεωτική στο Δημόσιο και προαιρετική στον ιδιωτικό τομέα. ;Όσοι χρειαζόταν να πάνε στις δουλειές τους θα γινόταν μετά τις 10:00 της Δευτέρας (6/2) όπου και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα φαινόμενα θα είχαν κοπάσει, κάτι που και πάλι συνέβη. Την Δευτέρα και ενώ οι περιοχές είχαν ντυθεί στα λευκά, το 112 χτύπησε και πάλι προειδοποιώντας για ακόμα μια φορά πως τα φαινόμενα δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Για ακόμα μια φορά το συγκεκριμένο μέτρο φάνηκε να αποδίδει, μιας και σε συνδυασμό με τα κλειστά καταστήματα στο Βόρειο Τομέα, δεν έφερε… τουρίστες να βουλιάξουν τις περιοχές αυτές που το χιόνι ήταν πιο έντονο, κάτι που αν συνέβαινε θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα μιας και λίγο αργότερα οι νιφάδες έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους.

Από την κακοκαιρία «Ελπίς» στην «Μπάρμπαρα»

Όπως σημειώσαμε και στην αρχή, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την περσινή κακοκαιρία Ελπίδα και τα προβλήματα που άφησε πίσω της, όπως και τις σκεπασμένες από χιόνι περιοχές στα Βόρεια της Αττικής που έμειναν θαμμένες, χωρίς ρεύμα για μέρες, όπως και τον Γολγοθά 5.000 οδηγών που έμειναν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό για ώρες. Τα πράγματα, ευτυχώς, φέτος ήταν καλύτερα. Όπως είχαν επισημάνει οι επιστήμονες από την αρχή τα φαινόμενα της «Μπάρμπαρα» ήταν σαφώς πιο ήπια, με το χιόνι να περιορίζεται κυρίως στα Βόρεια προάστια της Αττικής, μιας και υπήρχαν περιοχές στα Νότια που δεν είδαν καν μια νιφάδα. Παράλληλα το… πάθημα φαίνεται να έγινε μάθημα τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους Δήμους και τις Νομαρχίες. Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι των περιοχών που πλέον σκέφτονται δύο και τρεις φορές να βγουν στον δρόμο, αν αυτό δεν είναι αναγκαίο την περίοδο των φαινομένων, ενώ όπου και να κοιτάξει κανείς βλέπει ότι οι Δημοτικές Αρχές ενήργησαν πολύ πιο άμεσα, με τα εκχιονιστικά να περνούν από την πρώτη κιόλας ώρα δύο και τρεις φορές με στόχο να μην κλείσουν οι δρόμοι.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός αποτύπωσε το τι άλλαξε μέσα σε έναν χρόνο. Εκεί που στάθηκε ήταν στο γεγονός της διαχείρισης της κρίσης τονίζοντας ότι «ακολουθήθηκε μια διαφορετική προσέγγιση, πιο ολιστική, συνέργειας και διαλειτουργικότητας. Συντονίστηκε ενεργά όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας με την κωδική ονομασία “Βορέας 2“». Σημαντικό ήταν παράλληλα το γεγονός πως όλοι οι φορείς δούλεψαν με διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με την κακοκαιρία «Ελπίδα», μιας και ακόμα και οι διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ, που υπήρξαν και ήταν πολλές, αποκαταστάθηκαν άμεσα από τους εργαζόμενους της ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης φαίνεται ξεκάθαρο από το τι έγινε το Σάββατο (4/2) πως έχει αρχίσει να αλλάζει και νοοτροπία των πολιτών. Ενώ άλλα χρόνια δεν σκεφτόταν κανείς πως είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες για να κινηθεί κάποιος κατά τη διάρκεια του χιονιά, φέτος και σίγουρα με τον… φόβο και του προστίμου σχεδόν άπαντες κατάφεραν και προμηθεύτηκαν όντας πολύ πιο υποψιασμένοι σε σχέση με άλλες εποχές. Πλέον ακόμα μια κακοκαιρία που χτυπάει την Αττική ανήκει στο παρελθόν και σίγουρα μας αφήνει με καλύτερη εικόνα από ότι έναν χρόνο πριν, όμως και πάλι τα προβλήματα δεν έλλειψαν. Στόχος πλέον δεν είναι άλλος από την βελτίωση και αυτών ώστε την επόμενη φορά να μην έχουμε να πούμε τίποτα απολύτως.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ