Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Καζάνι που βράζει η Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς απειλεί ότι θα σκοτώσει ομήρους, το Ισραήλ κάνει λόγο για 1500 νεκρούς μαχητές

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζεται η αιματοχυσία καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει το «σφυροκόπημα» της Γάζας, επιβάλλοντας πλήρη πολιορκία στην περιοχή που πλέον μένει χωρίς τρόφιμα και καύσιμα.

Λίγο νωρίτερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν προτείνει να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο οι Παλαιστίνιοι που διαφεύγουν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η χώρα αυτή έχει επίσης σύνορα με τον αποκλεισμένο θύλακα.

«Ανακτήσαμε τον έλεγχο του φράχτη της Γάζας» αναφέρει ο ισραηλινός στρατός

«Γνωρίζω πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα (στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) εξακολουθεί να είναι ανοικτό», είχε δηλώσει προηγουμένως στη διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Εχτ, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας. «Όποιοι μπορούν να φύγουν, θα τους συμβούλευα να φύγουν».

Στη συνέχεια από το γραφείο του στρατιωτικού εκπροσώπου εκδόθηκε η εξής δήλωση: «Διευκρίνιση: Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα ήταν ανοιχτό χθες, αλλά τώρα έχει κλείσει».

Ισραηλινά μέσα μιλούν για 1.500 νεκρούς Παλαιστίνιους «μαχητές»

Κοντά στα σύνορα της Γάζας, σε ισραηλινό έδαφος, «βρέθηκαν τα πτώματα περίπου 1.500 Παλαιστινίων μαχητών», μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το Κανάλι 13 και η Jerusalem Post, χωρίς να επικαλούνται όμως πηγή.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ένοπλους της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ που διείσδυσαν στο Ισραήλ από το πρωί του Σαββάτου.

Από τις ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 687 άνθρωποι και άλλοι 3.726 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 140 παιδιά και 105 γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 900 Ισραηλινούς. Οι περισσότεροι ήταν άμαχοι. Άλλοι 2.150 τραυματίστηκαν. Περισσότεροι από 250 από τους νεκρούς ήταν άνθρωποι που παρακολουθούσαν ένα μουσικό φεστιβάλ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα όταν ένοπλοι επιτέθηκαν.

«Τουλάχιστον 11 Αμερικανοί υπήκοοι ήταν μεταξύ των νεκρών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας «Είναι απογοητευτικό. Αυτές οι οικογένειες έχουν διαλυθεί από αδικαιολόγητο μίσος και βία».

«Θα εκτελέσουμε τους ομήρους»

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς απείλησε χθες Δευτέρα το βράδυ να εκτελέσει ισραηλινούς ομήρους που κρατά σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας που πολλαπλασιάστηκαν, την τρίτη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η μαζική και αιφνιδιαστική επίθεση του, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 1.600 νεκρούς, με βάση επίσημες ανακοινώσεις της μιας και της άλλης πλευράς, μέσα σε τρεις ημέρες.

Η απειλή ακολούθησε την ανακοίνωση του Ισραήλ πως έθεσε υπό «πλήρη πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα τον οποίο ελέγχει η Χαμάς από το 2007. Σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος από το Σάββατο, από γη, θάλασσα κι αέρα, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους, που συγκρίνεται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Χθες ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως ανακατέλαβε τον «έλεγχο» κοινοτήτων στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου επιτέθηκαν παλαιστίνιοι μαχητές και σήμερα διαβεβαίωσε πως ανέκτησε τον έλεγχο «των συνόρων» με τη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας στην ισραηλινή ραδιοφωνία, ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί δήλωσε πως ο έλεγχος της μεθορίου με τον παλαιστινιακό θύλακα ανακτήθηκε και ότι τοποθετούνται νάρκες σε τμήματα του «φράκτη» (του τείχους) στη μεθόριο που κατεδαφίστηκαν από τους μαχητές της Χαμάς. Ο ανώτατος αξιωματικός διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε καμιά νέα παρείσφρηση μαχητών από χθες και διέψευσε φήμες πως οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν υπόγειες διασυνοριακές σήραγγες.

«Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά της εκστρατείας, αλλά αυτή δεν είναι παρά η αρχή (της)», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απευθυνόμενος σε ανώτερους τοπικούς αξιωματούχους στο νότιο Ισραήλ, εκεί όπου έγινε η επίθεση της Χαμάς. «Αυτό που θα ζήσει η Χαμάς θα είναι δύσκολο και τρομερό (…) θα τους νικήσουμε με την ισχύ, με τεράστια ισχύ», τούς υποσχέθηκε.

Από την πλευρά της όμως η Χαμάς προειδοποίησε το Ισραήλ: «Κάθε φορά που ο λαός μας θα γίνεται στόχος απροειδοποίητα, αυτό θα οδηγεί στην εκτέλεση κάποιου από τους άμαχους ομήρους (…). Ο εχθρός δεν καταλαβαίνει την ανθρωπιστική και ηθική γλώσσα, επομένως θα τού μιλήσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνει», διεμήνυσε.

Σχεδόν 150 άνθρωποι απήχθησαν στο Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς, τουλάχιστον σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες άρχισαν την Κυριακή να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, κυρίως πυρομαχικά, και διέταξαν αεροναυτική δύναμη κρούσης να πλεύσει προς την κατεύθυνσή του στη Μεσόγειο, ξεκαθάρισαν χθες βράδυ πως δεν έχουν «καμιά πρόθεση» να αναπτύξουν στρατεύματα «στο πεδίο» διά στόματος εκπροσώπου του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας.

Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον διαβεβαίωσε πως εργάζεται για να αποτρέψει τον κίνδυνο «επέκτασης» της σύρραξης, μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Σφαγή»

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, πάνω από 900 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της το Σάββατο. Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έκανε λόγο για 2.616 τραυματίες.

Πάνω από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε ρέιβ πάρτι σε περιοχή που καλύπτεται από έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. «Σφαγίασαν κόσμο εν ψυχρώ κατά τρόπο εντελώς αδιανόητο», δήλωσε ο Μοτί Μπουκτζίν, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Zaka, η οποία συμμετείχε στην περισυλλογή των πτωμάτων.

Στην παλαιστινιακή πλευρά, έχουν σκοτωθεί 687 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 3.727, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Δεκάδες χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, τον μικροσκοπικό θύλακα όπου ζουν υπό ασφυκτικές συνθήκες 2,3 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ είχε αποσύρει τα στρατεύματά του και είχε απομακρύνει τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, αφού κατείχε την συγκεκριμένη περιοχή από το 1967. Όμως διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων κι επιβάλλει αποκλεισμό από το 2007, ελέγχοντας αυστηρά τις κινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων προς τη μια και προς την άλλη πλευρά.

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση περί «πολιορκίας» στη Γάζα το Ισραήλ διέταξε την «άμεση διακοπή» της ύδρευσης του θύλακα, μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και των παραδόσεων τροφίμων.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του χθες βράδυ ο κ. Νετανιάχου κάλεσε «τους ηγέτες της αντιπολίτευσης» να συμφωνήσουν «να σχηματιστεί αμέσως κυβέρνηση εθνικής ενότητας (και) εκτάκτου ανάγκης χωρίς προϋποθέσεις».

Ο ισραηλινός στρατός λογαριάζει ότι στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς το Σάββατο, αυτή που εκπρόσωπός του χαρακτήρισε «εισβολή στο Ισραήλ», πήραν μέρος περίπου χίλιοι μαχητές.

Ανέφερε εξάλλου ότι σκότωσε «ύποπτους ένοπλους» που εισέβαλαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο.

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, μαύρο πρόβατο για το Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες πως βομβάρδισε δυο στρατόπεδα του Ισραήλ σε αντίποινα για τους θανάτους τριών μελών του στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε παραμεθόρια περιοχή στον νότιο Λίβανο, με φόντο τις ανησυχίες πως θα ανοίξει κι άλλο μέτωπο.

Η επίθεση της Χαμάς εξαπολύθηκε ακριβώς 50 χρόνια και μια μέρα έπειτα από ισραηλινοαραβικό πόλεμο του 1973, που είχε φέρει το Ισραήλ προ εκπλήξεως και είχε στοιχίσει 2.600 ζωές στην ισραηλινή πλευρά σε τρεις εβδομάδες εχθροπραξιών.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον του Ισραήλ για «να βάλει τέλος στα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής».

Ενώ η επίθεση της Χαμάς καταδικάστηκε από τη Δύση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναγνωρίζοντας τις «θεμιτές ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του», δήλωσε «βαθιά αναστατωμένος» μετά την ανακοίνωση περί επιβολής «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά τους η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση χθες βράδυ τονίζοντας πως «υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Ισραήλ για να αμυνθεί» και καταδικάζουν τη Χαμάς απερίφραστα.

Ωστόσο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον ενδεχόμενης επίθεσης «αδιακρίτως» εναντίον των αμάχων στη Γάζα, καθώς απλώς θα «χειροτερέψει τα δεινά» τους και θα επιτείνει «την κλιμάκωση της βίας στην περιφέρεια».

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ