Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις παρακολουθήσεις: Εκλεισε κι άλλο η «ψαλίδα» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Το φως της δημοσιότητας είδε η πρώτη δημοσκόπηση μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και τις εξελίξεις που ακολούθησαν.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την GPO το διάστημα 22 – 24 Αυγούστου 2022 σε δείγμα 1.000 ατόμων και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», δίνει προβάδισμα 6,3 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κερδίζει μόλις μία μονάδα και συγκεκριμένα από το 11,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση λαμβάνει 12,1%. Εκτός Βουλής μένει το Μέρα25 με 2,1%, οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,6% και η Δημιουργία Ξανά με 1,2%.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

  • ΝΔ: 31,4% από 33,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση
  • ΣΥΡΙΖΑ: 25,1% από 24,2% στην προηγούμενη δημοσκόπηση
  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 12,1% από 11,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση
  • ΚΚΕ: 5,7% από 5,8% στην προηγούμενη δημοσκόπηση
  • Ελληνική Λύση: 4,8% από 4,6% στην προηγούμενη δημοσκόπηση

Εκτός Βουλής μένουν ΜΕΡΑ25 με 2,1% από 2,3%, οι Έλληνες για Πατρίδα με 1,6% από 1,9%, και η Δημιουργία Ξανά με 1,2%

Την ίδια στιγμή το 10,1% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει στις εκλογές.

Ως προς την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού εξακολουθεί να προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42,7% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το 32%. Τον… κανένα επέλεξε το 24,7%.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ενεργειακή κρίση και παρακολουθήσεις

Στην ερώτηση για το ποιο ζήτημα θεωρούν οι πολίτες σημαντικότερο αυτή τη στιγμή για τη χώρα, η ενεργειακή κρίση καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 36.7% και ακολουθεί η ακρίβεια με 36,3%. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων απασχολεί το 9,7% των πολιτών.

Σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, στο ερώτημα αν η υπόθεση αυτή επηρεάσει την τελική επιλογή στις κάλπες, η πλειοψηφία, δηλαδή το 68,9% δηλώνει λίγο ή καθόλου. Συγκεκριμένα τους ψηφοφόρους της ΝΔ θα επηρεάσει λίγο ή καθόλου το 68.9%.

Το 82,5% των ψηφοφόρων δεν σκέφτονται να αλλάξουν τη ψήφο τους με βάση την εξέλιξη της υπόθεσης.

Παράλληλα, οι πολίτες σε ένα ποσοστό 58,3% δηλώνουν ότι πλήττεται η εμπιστοσύνη τους έναντι της κυβέρνησης και του κράτους. Από αυτούς, το 32,9% είναι ψηφοφόροι της ΝΔ και το 80,4% είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχόλιο κυβερνητικών πηγών

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ανέφεραν πως «οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το παγιωμένο πολιτικό σκηνικό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια με σαφή υπεροχή της ΝΔ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας μιλούν για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και άλλα ηχηρά παρόμοια, οι πρώτες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, τους διαψεύδουν. Οι μετρήσεις -με τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους- δείχνουν μικρή φθορά στα ποσοστά της κυβέρνησης (πέρυσι μετά τις πυρκαγιές το κλίμα ήταν πολύ χειρότερο) και πολύ οριακά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Η υπεροχή της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να είναι καθαρή και μεγάλη, παρότι βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός υπερέχει σημαντικά έναντι των αντιπάλων του. Τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών είναι αυτά που αφορούν την ενέργεια και τις αυξήσεις και η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να τα αντιμετωπίσει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ