Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η μάχη της Βουλής κρίνει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, με πρωταγωνιστή σε πρώτη φάση τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Εντός της επόμενης εβδομάδας η Ν.Δ. θα καταθέσει πρόταση μομφής για την επίθεση κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, την οποία, ο Αλέξης Τσίπρας θα μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Στελέχη της Πειραιώς τονίζουν ότι η αναμέτρηση στη Βουλή, θα έχει ως επίκεντρο τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και θα αναδείξει ποιο κόμμα έχει κοινωνικό πρόσημο και ποιο όχι.
Στο Μαξίμου, αναγνωρίζουν ότι αυτού του είδους η ατζέντα δεν συμφέρει την κυβέρνηση και για το λόγο αυτό θα επιχειρήσουν να φέρουν σε πρώτο πλάνο την οικονομία.
Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη αναφέρουν ότι πόλεμος θα είναι μέχρι τελικής πτώσης, καθώς πρόκειται για αναμέτρηση που θα σφραγίσει τις εξελίξεις, λίγες ημέρες πριν από την κάλπη της 26ης Μαΐου.
Οι δύο μονομάχοι αναμένεται να επιστρατεύσουν όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους, από τη Novartis και τον Πετσίτη, έως τα δάνεια των κομμάτων και τη σύγκρουση Καμμένου – Κοτζιά.

Μάχη εντυπώσεων
Πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη κοινοβουλευτική αναμέτρηση, την οποία τόσο ο Α. Τσίπρας, όσο και ο Κ. Μητσοτάκης θέλουν να κερδίσουν για να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων ενόψει των ευρωεκλογών.
Βασική επιδίωξη του Μαξίμου στην τριήμερη μάχη της Βουλής είναι να  αναδείξουν  τη νεοφιλελεύθερη -όπως τη χαρακτηρίζουν-, ατζέντα της ΝΔ.
Στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Α. Τσίπρα, θα βρεθούν οι προτάσεις που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην Κύπρο, τις οποίες  το Μαξίμου επιχειρεί να εμφανίσει ως προαναγγελία κατάργησης του δώρου Χριστουγέννων.
Από την πλευρά της η Πειραιώς θέλει να καταστήσει σαφές ότι η κάλυψη του Α. Τσίπρα στον Π. Πολάκη επιβεβαιώνει ότι είναι μύθος το δήθεν ηθικό αριστερό πλεονέκτημα της κυβέρνησης.
Εκτίμηση του γαλάζιου» επιτελείου, είναι ότι η εικόνα του πρωθυπουργού έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα λόγω της ταύτισής του με τον κ.  Πολάκη και έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί ατού για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κ. Μητσοτάκης θα ανεβάσει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης επισημαίνοντας ότι ο κ.Τσίπρας έχει χάσει κάθε επαφή με το κοινό  περί δικαίου αίσθημα.
Θα επισημάνει επίσης ότι οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να αποδοκιμάσουν τον κ. Τσίπρα για τη φορομπηχτική πολιτική, τη συμφωνία των Πρεσπών και τις θεσμικές εκτροπές.

Συνθήματα
Όπως γίνεται αντιληπτό οι δύο μονομάχοι θα προσέλθουν στη Βουλή με διαφορετικά συνθήματα, τα οποία θα κυριαρχήσουν και στη μάχη των ευρωεκλογών που θα ακολουθήσει.
Ο Κ. Μητσοτάκης έχει ως στόχο να επιβάλει τη λογική του «ως εδώ, δεν πάει άλλο» και την ανάγκη για «πολιτική αλλαγή που θα οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες ημέρες».
«Οι προοδευτικοί πολίτες ενώνουμε δυνάμεις. Για την Ελλάδα των πολλών και την Ευρώπη των λαών» τονίζει ο Α. Τσίπρας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παλινόρθωση των ελίτ στη χώρα μας.

Η διαφορά
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν μπορεί ο Α. Τσίπρας να μαζέψει τη διαφορά που υπάρχει από τη Ν.Δ., η οποία σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις διατηρεί άνετο προβάδισμα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα πάει σε αναμέτρηση εθνικών εκλογών με στόχο να κλιμακωθεί η πολιτική αντιπαράθεση και να υπάρξει ανατροπή της εικόνας που έχει παγιώσει τη ΝΔ στην πρώτη θέση.
Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι ο στόχος είναι δύσκολος, ευελπιστούν όμως ότι θα τα καταφέρουν, μέσω των θετικών μέτρων από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.
Τα μέτρα αυτά δεν είναι άλλα από την επιστροφή μέρους των αναδρομικών στους συνταξιούχους, την παροχή 13ης σύνταξης και 13ου μισθού, τα οποία ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει είτε στη Βουλή είτε λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο τι θα πράξει ο πρωθυπουργός στην περίπτωση κατά την οποία η διαφορά το βράδυ των ευρωεκλογών  είναι άνω των επτά μονάδων.
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν θα μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση και αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να προκηρυχθούν εκλογές για τον Ιούνιο.
Άλλοι πάλι σημειώνουν ότι το σενάριο των εκλογών τον Ιούνιο είναι πιθανό ακόμη και εάν η διαφορά είναι κάτω από τις 4 μονάδες, με το επιχείρημα ότι θα επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει δυναμική για τη Ν.Δ.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις δείχνουν να είναι πιο απρόβλεπτες από ποτέ και το διάστημα που ακολουθεί έως τις ευρωεκλογές, οι δύο μονομάχοι θα παίξουν τα ρέστα τους για να επιβάλουν την ηγεμονία τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ