Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η ισχύς εν τη ενώσει: Γυναίκες της πολιτικής ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στην έμφυλη βία [Αφιέρωμα]

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την προώθηση του μηνύματος ενάντια στην έμφυλη βία και με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, 8 γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης αποστέλλουν αποκλειστικά μέσα από το Χ-τύπο μήνυμα κατά της κακοποίησης, εκφράζοντας τη γυναικεία ενδυνάμωση και αλληλεγγύη.

 

Ν. Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

 

«Ο ρόλος της Παιδείας είναι καταλυτικός στην πρόληψη κάθε μορφής βίας, μεταξύ αυτών και στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Είναι καθήκον μας να διδάξουμε στα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια, την αυτοδιάθεση, τα όρια, τον σεβασμό, τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις τους, να τους μάθουμε για την ισότητα των φύλων αλλά και τη σεξουαλική αγωγή. Έχουμε φροντίσει τα παιδιά μας να ευαισθητοποιούνται από πολύ μικρή ηλικία σε αυτές και άλλες θεματικές, μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τα οποία έχουν πλέον ενταχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Βρίσκουν, όμως, και ένα πλέγμα ασφάλειας, που συνθέτουν οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, οι σύμβουλοι σχολικής ζωής, τα ΚΕΔΑΣΥ, υποστηρικτικά προγράμματα και δράσεις. Στα σχολεία μας χτίζεται η νέα γενιά των ευαισθητοποιημένων πολιτών του σήμερα και του αύριο. Οφείλουμε αυτή η γενιά να είναι καλύτερη από τη δική μας.»

 

Ζ. Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας

 

«Η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που κατέγραψε ανησυχητική αύξηση στα χρόνια της πανδημίας, λόγω της αρνητικής επίδρασης των περιοριστικών μέτρων στον ψυχισμό των πολιτών. Η Κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα το μείζονος σημασίας κοινωνικό ζήτημα, γνωρίζοντας πως οι καταγγελίες που φθάνουν στις αρμόδιες Αρχές μπορεί να είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου. Στο Υπουργείο προχωρήσαμε στην δημιουργία Μονάδων και άλλων δράσεων, όπως την Εθνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, που στηρίζουν τις γυναίκες, τα παιδιά και την οικογένεια, ώστε να μπορέσουν να επουλώσουν τις πληγές, που αφήνει η κακοποίηση και να κάνουν μια καινούρια αρχή -ασφαλείς οι ίδιες και τα παιδιά τους. Την ίδια ώρα οι θύτες παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης, έχοντας να αντιμετωπίσουν πολύ πιο αυστηρές ποινές για τα εγκλήματα τους, ποινές που θέσπισε η Κυβέρνησή μας, ώστε να μην ξαναπέσουν ποτέ στα μαλακά, άνθρωποι που κακοποιούν άλλους ανθρώπους.»

 

Λ. Κεφαλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Βορείου Τομέα

 

 

«Στην εποχή που η προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αναμφισβήτητα, αποτελεί μείζων ζήτημα για την κοινωνία, η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν είναι απλά μια υπόθεση προς επίλυση αλλά υποχρέωση όλων μας να ενώσουμε τις δυνάμεις και να φωνάξουμε «ΩΣ ΕΔΩ». Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας τραγικές υποθέσεις με περιστατικά έμφυλης βίας, τα οποία μας έχουν συγκλονίσει και δυστυχώς έχουν μια κλιμακούμενη μορφή εξαιτίας και των δυο δύσκολων ετών της πανδημίας.
Όλοι στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής μέσα από συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες με θεσμικούς φορείς, συμβάλλουμε ενεργά στον αγώνα της αντιμετώπισης κάθε είδους φαινομένου βίας με στόχο την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων στον αγώνα που δίνουν. Με οδηγό το τρίπτυχο εγρήγορση-κινητοποίηση-ευαισθητοποίηση προχωράμε μπροστά για μια κοινωνία αλληλεγγύης, σεβασμού και δικαιοσύνης, μια κοινωνία ισότιμη, ειρηνική με επίκεντρο την προστασία των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.»

 

Α. Αλεξοπούλου, Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

 

«Η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, είναι μία σημαντική υπενθύμιση των Ηνωμένων Εθνών, ότι η βία αυτής της μορφής συνιστά στην πραγματικότητα παγκόσμια πανδημία, που αγγίζει -δυστυχώς- και τη χώρα μας. Είναι όμως και μία ευκαιρία για περισυλλογή. Πώς τα όλο και αυξανόμενα κρούσματα βίας κατά γυναικών και κοριτσιών μπορούν να καταπολεμηθούν. Αλλά και πού οφείλονται, ποιες είναι οι πραγματικές τους αιτίες. Γιατί, πώς να αντιμετωπίσεις κάτι, όταν δεν ξέρεις τις ρίζες του; Είναι, λοιπόν, για όλες και όλους μας μείζον θέμα ανθρωπισμού και πολιτισμού. Κι όπως ανέφερε σε μήνυμά του ο ΟΗΕ: «Είναι σημάδι ντροπής για τις κοινωνίες μας… Βαθιά έλλειψη σεβασμού κατά του ιερού προσώπου της μητέρας, της συζύγου, της κόρης ή της αδελφής»… Αυτό το κακό πρέπει να σταματήσει! Με σχέδιο, αλλά και με δράση όλων μας. Αυτό ακριβώς μας θυμίζει κι αυτό σηματοδοτεί η καθιέρωση της Παγκόσμιας αυτής ημέρας.»

 

Δ. Θωμαΐδου, Δήμαρχος Νέας Ιωνίας

 

 

«Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Δεν είναι όμως μία ημέρα γιορτής, παρά μόνο ημέρα αναστοχασμού και προβληματισμού. Μια ημέρα που έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου οι γυναικοκτονίες έχουν συγκλονίσει επανειλημμένα την κοινή γνώμη. Οι αριθμοί μιλούν και δείχνουν μία κοινωνία με αυξημένα περιστατικά έμφυλης βίας, αύξηση των γυναικοκτονιών και μεγάλο αριθμό γυναικών, που ακόμη δεν βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν τα όσα βιώνουν στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η βία κατά των Γυναικών είναι ένα πολιτικό ζήτημα, ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από άνδρες, οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες στη βία μέσω των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους τις κρατάμε άνισες. Απέναντι σ’ αυτήν την απίστευτη μεγέθυνση του φαινομένου οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε την οπτική και τους στόχους μας, ώστε να ανατρέψουμε τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, να αποβληθούν οι κοινωνικές παθογένειες. Οφείλουμε να εμφυσήσουμε, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, τη μηδενική ανοχή στη βία, το σεβασμό στην αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας με το φετινό σύνθημα “Μη συνηθίζεις τη βία – Πάρε και εσύ θέση!” θέλει με αυτό το μήνυμα να ενθαρρύνει τις κακοποιημένες γυναίκες να καταγγείλουν τυχόν φαινόμενα έμφυλης βίας, καθώς επίσης μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας συμμετέχει στις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων και στέκεται αμέριστα στο πλευρό των γυναικών που γίνονται αποδέκτες βίας στο περιβάλλον τους.

Καλούμε, λοιπόν, όλες τις γυναίκες να δαμάσουν το φόβο τους, να αγαπήσουν τη ζωή και τον εαυτό τους και να σπάσουν τη σιωπή και το φαύλο κύκλο της βίας, διεκδικώντας δικαίωμα σεβασμού και ισότητας. Διότι αν κινδυνεύει μια γυναίκα, κινδυνεύει η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός μας!»

 

Δ. Κεχαγιά, Δήμαρχος Πεντέλης

 

 

«Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αποτελεί χωρίς αμφιβολία υποχρέωσή μας ώστε να διαφυλαχθεί το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια χωρίς διακρίσεις! Το θέμα είναι βαθιά κοινωνικό, είναι όμως και πολιτικό. Και εδώ είναι ο δικός μας ρόλος… Καθημερινά, όλοι μας λαμβάνουμε αποφάσεις, μικρές ή μεγάλες, για θέματα που άπτονται της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου μας. Τον τελευταίο καιρό, βομβαρδιζόμαστε όλο και περισσότερο με ειδήσεις που αφορούν σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Προσωπικά νιώθω ότι δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα αυτό. Καλούμαστε, όλοι μαζί, συστρατευμένοι, να στηρίξουμε τις γυναίκες, την ίση και αξιοπρεπή συμπόρευσή τους στη ζωή, στην οικογένεια, στην εργασία, παντού. Με πράξεις!

Η Κυβέρνηση πρωτοπορεί και παρουσιάζει προγράμματα, στο πλαίσιο αυτό, όπως το panic button. Εμείς, στο δήμο μας, από την πρώτη στιγμή υλοποιούμε προγράμματα ενημέρωσης και στήριξης σε κάθε γειτονιά, απλώνοντας χέρι βοηθείας στις γυναίκες που ταλαιπωρούνται με οποιαδήποτε μορφή βίας. Στεκόμαστε δίπλα τους με πράξεις, για να μπορούμε να πούμε κι εμείς ότι βάζουμε το δικό μας λιθαράκι για έναν κόσμο δίκαιο και ισότιμο.»

 

Μ. Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου

 

 

«Είναι γνωστό πια ότι η έμφυλη βία δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο. Είναι ένα φαινόμενο βαθιά ριζωμένο στις πατριαρχικές κοινωνίες, σε τέτοιο βαθμό που για χρόνια ήταν δύσκολο κάποιος να αντιληφθεί τους όρους με τους οποίους αυτή εκφράζεται. Δυστυχώς, παρά την πρόοδο των κοινωνιών τα τελευταία χρόνια η έμφυλη βία έχει λάβει πανδημικές διαστάσεις και παρουσιάζεται με πολλές μορφές: σωματική, λεκτική, ψυχολογική, ενδοοικογενειακή καταλήγοντάς συχνά στη Γυναικοκτονία. Πότε όμως θα πάψουμε να απευθυνόμαστε στα θύματα κατηγορώντας τα για την ανοχή και την αδυναμία να ξεφύγουν από αυτή την κακοποιητική συνθήκη; Ως φορείς οφείλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να σχεδιάσουμε ως Πολιτεία τους ασφαλείς μηχανισμούς και τις διαδικασίες που θα αποτελέσουν επιτέλους όχι μόνο το γόνιμο έδαφος, αλλά και το δίχτυ ασφαλείας για γυναίκες και παιδιά, ώστε να μπορούμε με βεβαιότητα και θάρρος, κι εμείς από την πλευρά μας να προτρέψουμε όποια/όποιον και όποιο έχει ανάγκη, να σπάσει τη σιωπή του!»

 

Μ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Πολιτευτής ΝΔ Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών

 

«Η αύξηση της βία κατά των γυναικών αποτελεί μάστιγα που εξαπλώνεται στον σύγχρονο κόσμο. Ο όρος γυναικοκτονία κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο. Σήμα κινδύνου για τη βία κατά των γυναικών εκπέμπεται όταν γίνεται αντιληπτό πόσες πολλές είναι οι γυναίκες παγκοσμίως που δέχονται σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής τους -μία διάχυτη εγκληματική συμπεριφορά που αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κατά την συγκεκριμένη περίοδο το ελληνικό κίνημα metoo, πήρε μία νέα διάσταση, με γυναίκες τολμηρές που έσπασαν τη σιωπή. «Πυρ, γυνή και θάλασσα», φράση που ανήκει στον αρχαίο ποιητή Μένανδρο, που εκφράζει τη θέση πως η φωτιά, η γυναίκα και η θάλασσα είναι τα φοβερότερα κακά του κόσμου. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα τελικά η γυναίκα είναι ένα από τα μεγαλύτερα καλά που σπάει τη σιωπή και διεκδικεί. Καταγγέλλει παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις, μα και βιασμούς με την ίδια ορμή της θάλασσας και τις άσβεστες φλόγες της φωτιάς!»

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ