Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Η επέλαση της “Αθηνάς”: Καταστροφές στην πυρόπληκτη Β. Εύβοια και το Πήλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κακοκαιρία “Αθηνά” χτύπησε για τα καλά τη χώρα πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό περιοχές όπως η πυρόπληκτη Β. Εύβοια και το Πήλιο, ενώ οι βροχές και καταιγίδες αναμένεται να έχουν συνέχεια.

Αναλυτικότερα, «Αθηνά» επιμένει για 5η συνεχόμενη ημέρα έχοντας ξεκινήσει από τα δυτικά προκαλώντας αρκετά προβλήματα στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο και συνέχισε το καταστροφικό της έργο σε Εύβοια, Λάρισα και Πήλιο.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού παραμένει σε ισχύ και σύμφωνα με τις προβλέψεις ισχυρές καταιγίδες, με μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις χαλαζοπτώσεις, αναμένονται το επόμενο 24ωρο και σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Τα φαινόμενα από θα επεκταθούν στην κεντρική Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία και αναμένεται να εξασθενήσουν μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά και τα κεντρικά και μέχρι το απόγευμα και στη Μακεδονία.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός στη χώρα θα παρουσιάσει και νέα επιδείνωση στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

 

Καταστροφές στην “παθούσα” Εύβοια και το Πήλιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το evima, σπίτια πλημμύρισαν, κάτοικοι κινδύνευσαν, οργανωθήκαν ολονύχτιες επιχειρήσεις διάσωσης και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου στον ΣΚΑΪ, «από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, μέχρι στιγμής από την εικόνα που έχουμε οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες».

«Εχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες σπίτια, όλη τη νύχτα βγάζαμε κόσμο, από τις 02.30 το πρωί, βγάζαμε κόσμο από σπίτια. Χρειάστηκε να σπάσουμε και περιφράξεις από σπίτια για να βγάζουμε κόσμο. Μέχρι στιγμής από την εικόνα που έχουμε οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες», δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου.

Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας έζησαν ακόμη ένα δύσκολο βράδυ, αφού ο μεγάλος όγκος νερού από τις έντονες βροχοπτώσεις μετέτρεψε ολόκληρες περιοχές σε ποτάμια, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, ενώ χάθηκαν ακόμη και παραλίες, που ισοπεδώθηκαν από την ορμή των χειμάρρων.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία «Αθηνά» είναι τα χωριά Αγιά Αννα, Αχλάδι, Κοτσικιά και Ψαροπούλι, όπου οι ζημιές είναι μεγάλες, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο στα ΜΜΕ και στα social media για «ολοκληρωτική καταστροφή».

Μάλιστα, η πρόβλεψη του καιρού για σήμερα δεν είναι αισιόδοξη για τη Βόρεια Εύβοια, αφού οι βροχές και οι καταιγίδες θα επιμείνουν για ακόμη μία μέρα στις πυρόπληκτες περιοχές.
Προβλήματα σε Πήλιο και Λάρισα

Η κακοκαιρία «Αθηνά» έπληξε και το Πήλιο, με καταστροφές να σημειώνονται στη Μακρυρράχη. Εξαιτίας της καταιγίδας, κομμάτι από το βουνό «ξεκόλλησε» και έπεσε σε κατοικημένη περιοχή. Το κομμάτι καταπλάκωσε ένα σπίτι και αυτοκίνητα.

«Ενας όχθος αποκολλήθηκε από βουνό, πέρασε πάνω από την σκεπή του σπιτιού και έφτασε μέχρι το δρόμο προκαλώντας ζημιές και σε οχήματα που βρισκόταν κοντά», είπε στο grtimes, ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης, ενώ στη συνέχεια σημείωσε πως «τρία σπίτια στη Μακρυρράχη αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ένα στη Ζαγορά, ενώ υπάρχουν και σπίτια στο Ανήλιο τα οποία δεν έχουν υποστεί φθορές, όμως ανησυχούμε ιδιαίτερα για αυτά διότι βρίσκονται κοντά σε χειμάρρους και επικίνδυνα ρέματα. Ευελπιστούμε ότι το φαινόμενο θα σημειώσει ύφεση και ότι όλα θα πάνε καλά».

 

Δείτε επίσης: Εφιάλτης τα κόκκινα δάνεια – 3 “αναχώματα” σε πλειστηριασμούς

 

Επίσης, υπήρξαν κατολισθήσεις, όπως δήλωσε στο ΟΡΕΝ, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας Δημήτρης Νασίκας αναφερόμενος στην κακοκαιρία «Αθηνά» που έχει πλήξει την περιοχή, αποκαλύπτοντας ότι «στο Καμάρι θάλασσα, οικισμός και παραλία έγιναν ένα».

 

Ο καιρός σήμερα

Βροχές θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Περισσότερο θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιουνίου, τα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες και το βράδυ το Βορειοανατολικό Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής συμπεριλαμβάνονται περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 18 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 22, στην Ήπειρο από 9 έως 23 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 10 έως 23, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 23 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 14 έως 28 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν ασθενείς βορειοδυτικοί άνεμοι, αλλά από το απόγευμα θα επικρατήσουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

 

 
[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ