Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2026
26.3 C
Athens
Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2026

    ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε συμφωνία για το Στενό του Ορμούζ

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφανίζεται αισιόδοξη πως πλησιάζει σε μια «γερή» συμφωνία με το Ιράν, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε από το Νέο Δελχί ότι υπάρχει πλέον μια ισχυρή πρόταση στο τραπέζι, η οποία αφορά τόσο τη διέλευση πλοίων από το στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ όσο και την έναρξη διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Ο Τραμπ μετριάζει τις προσδοκίες

    Παρά την πρόοδο στις επαφές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βιαστική συμφωνία.

    Όπως ανέφερε μέσω Truth Social, ο αμερικανικός αποκλεισμός στα ιρανικά λιμάνια θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί επίσημα η συμφωνία.

    Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση αναμένεται να επιτρέψει ξανά τη διέλευση εμπορικών πλοίων από το Στενό του Ορμούζ, από όπου πριν τον πόλεμο διερχόταν περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εξαγωγών υδρογονανθράκων της Μέσης Ανατολής.

    Πτώση στις τιμές του πετρελαίου

    Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις επηρέασαν και τις διεθνείς αγορές, με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν άνω του 5% στις ασιατικές συναλλαγές, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε πιθανή αποκλιμάκωση της κρίσης.

    Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών και ιρανικών μέσων, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η αποδέσμευση παγωμένων ιρανικών κεφαλαίων, καθώς και η σταδιακή άρση κυρώσεων σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πετροχημικά προϊόντα.

    Εκτός συμφωνίας το πυρηνικό πρόγραμμα

    Το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν δεν περιλαμβάνεται στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία, με τον Μάρκο Ρούμπιο να τονίζει ότι οι συνομιλίες για τον εμπλουτισμό ουρανίου και τις δεσμεύσεις της Τεχεράνης για μη απόκτηση πυρηνικών όπλων θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να «εξαλείψει πλήρως την πυρηνική απειλή», μετά από επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ