Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

«Ζεστό» χρήμα σε εργαζόμενους & μικρομεσαίους: Πρωτοβουλίες για να μη βουλιάξει η χώρα στην ύφεση

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από την αγορά εργασίας και άπαντες στο Μαξίμου αναζητούν τρόπους που θα δώσουν βαθιές ανάσες τόσο σε εργαζόμενους όσο και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους και διαβεβαιώνουν ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα «εργαλεία» προκειμένου να μη βυθιστεί η χώρα στην ύφεση.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η κρίση του κορονοϊού, δημιούργησε ένα εξαιρετικά θολό τοπίο, που για να αλλάξει απαιτεί άμεσες πρωτοβουλίες και κρατικές ενισχύσεις σε όλα τα επίπεδα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει φρένο στα «λουκέτα» επιχειρήσεων αλλά και στις μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών που παρατηρούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, καθώς το «λεφτόδεντρο» όπως έχει πει και ο Στέλιος Πέτσας είτε εξαντλείται, είτε δεν υπάρχει, γεγονός που διαμορφώνει εκρηκτική κατάσταση στην αγορά.
Η αναζήτηση «ζεστού» χρήματος που θα μπει στις τσέπες εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, καθίσταται το υπ’ αριθμόν ένα στοίχημα για την κυβέρνηση, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις αντοχές της.

Ειδικότερα:

  • Στην περίπτωση που υπάρξουν απτά αποτελέσματα ως το καλοκαίρι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να πορεύεται κανονικά, καθώς το 2021 έχει χαρακτηριστεί χρονιά ανάπτυξης για την Ελλάδα
  • Στην περίπτωση όμως που υπάρξουν τεράστιες δυσκολίες, τότε είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες και όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά σε πολιτικό επίπεδο.

45 δύσκολες ημέρες
Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται σαφές ότι το διάστημα που ακολουθεί έως τις 10 Ιουλίου είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει και το κλίμα στην οικονομία.
«Έχουμε μπροστά μας 45 πολύ δύσκολες ημέρες», έλεγε στον «ΧΤΥΠΟ» έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.Δ. και εξηγούσε ότι ο μεγάλος στόχος είναι να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της ύφεσης.

Τα «εργαλεία»
Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση θα βασιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε χρηματοδοτικά προγράμματα και «εργαλεία» που έχουν σχέση με την επιδότηση εργασίας και της ενίσχυσης επιχειρηματιών.
Το πρώτο εργαλεία είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα απασχόλησης Sure και το δεύτερο η ενίσχυση με 533 ευρώ επιχειρηματιών που συνεχίζουν να πλήττονται από τον κορονοϊό.

533 ευρώ
Το ποσό των 533 ευρώ μπορούν να εισπράξουν 533.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι καθώς και εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι».
Πρόκειται για την αποζημίωση ειδικού σκοπού  που θα λάβουν και για τον Μάιο, με τη διαφορά ότι δεν είναι 800 αλλά σε 533 ευρώ, λόγω του ότι αφορά μόνο τον τρέχοντα μήνα.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου ηλεκτρονική αίτηση στο σύστημα TAXISnet αιτήσεις, με την προθεσμία να λήγει στις 30 του μήνα.
Δικαιούχοι είναι, όσοι απασχολούν από 1 έως και 20 άτομα προσωπικό και όσοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους και δεν απασχολούν προσωπικό.

Ειδικότερα δικαιούχοι είναι:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες, πρόσωπα δηλαδή που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα για το οποίο υπάγονται βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ.
  • Αυτοτελώς απασχολούμενοι, δηλαδή πρόσωπα που ασκούν ανεξάρτητο επάγγελμα για το οποίο υπάγονται βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων στην ασφάλιση του πρώην ΕΤΑΑ.
  • Ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και πέντε (5) εργαζόμενους κι έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Προϋποθέσεις
Η αποζημίωση καταβάλλεται υπό προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι η επιχείρηση να έχει υποβάλει έως την 20η Μαρτίου φορολογική δήλωση του 2018, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων μεγαλύτερο του μηδενός.
Επίσης, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2018 μέχρι 30 Απριλίου 2020 και να μην είναι σε αδράνεια από την 1η Απριλίου 2019 και μετά.

Η καταβολή
Ο λόγος που η αποζημίωση ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 533 ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα 30 ημερών, από την 1η έως και την 31η Μαΐου.
Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης.
Επίσης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το Δημόσιο εν γένει τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο της πλήρωσης των προβλεπόμενων προϋποθέσεων και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986.

Με αυτή δηλώνεται ότι:
Α. ο δικαιούχος δεν απασχολεί εργαζόμενους ή απασχολεί μέχρι και 20 εργαζομένους ή είναι αυτοαπασχολούμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας.
Β. Πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω.
Γ. Η αποζημίωση θα καταβληθεί από την ΑΑΔΕ, μερικές ημέρες μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, σε τραπεζικό λογαριασμό του κάθε δικαιούχου, βάσει του αριθμού ΙΒΑΝ που έχει δηλωθεί στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Επιδότηση εργασίας
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τα 533 ευρώ δεν αρκούν και ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η αγορά εργασίας, όπου τα μηνύματα που λαμβάνει είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά.
Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιεί το πρόγραμμα Sure, με στόχο την επιδότηση της εργασίας, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα μαζικών απολύσεων και μείωσης μισθών.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρείται κομβικής σημασίας για τη χώρα μας, η οποία προσδοκά ότι θα λάβει ποσό μεγαλύτερο του 1,4 δις. ευρώ και να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά εργασίας.
Πρόκειται για πρόγραμμα μέσω του οποίου η Ελλάδα θα καλύψει μέρος του μισθολογικού κόστους για ευέλικτες μορφές απασχόλησης σε κλάδους, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, η βιομηχανίας που πλήττονται από την κρίση.

Τρεις άξονες
Το πρόγραμμα αφορά περίπου 1,5 εκ. πολίτες και προβλέπει επιδοτήσεις μισθών και ασφαλιστικών εισφορών και σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα  και πρόσληψη «νέων» ανέργων
Το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο και θα έχει στόχο να στηρίξει την απασχόληση, προκειμένου να μη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η ανεργία σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Η κυβέρνηση δεν περιμένει ότι τα χρήματα αυτά θα φτάσουν στην Ελλάδα πριν από τον Ιούλιο, αλλά τα δεδομένα είναι τέτοια που την υποχρεώνουν να «τρέξει» τις διαδικασίες νωρίτερα.

Το σχέδιο θα βασιστεί σε τρεις άξονες που είναι οι εξής:

  • Κάλυψη μέρους των αποδοχών συμβασιούχων και εργαζομένων με συμβάσεις έργου σε φορείς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι μέρος των κονδυλίων θα έχει στόχο τη χρηματοδότηση αποδοχών υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για ενίσχυση προσλήψεων. Η επιδότηση μισθών και εισφορών θα δώσει τη δυνατότητα για παράταση των συμβάσεων εργασίας που λήγουν στο τέλος του έτους.
  • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη εργαζομένων που θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσλάβουν νέους ανέργους. Το κράτος θα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές και οι εργοδότες θα καλύψουν το μισθολογικό κόστος. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία που θα έχουν πόρους και ο περιορισμός του κόστους στις επιχειρήσεις.
  • Κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους από το κράτος, όσων θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης όπως σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Με τη συμμετοχή του κράτους είναι δυνατόν να καλύπτεται το 40%-60% των απωλειών και με τον τρόπο αυτό να συγκρατηθούν οι απολύσεις.

Ευρωπαϊκή εμπειρία
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόσθηκε ήδη  στην Αυστρία και στην Ελβετία, ενώ δοκιμάσθηκε και στη Γερμανία ως μια πρωτοβουλία για τη στήριξη της απασχόλησης.
Η θεσμοθέτηση αφορούσε σχήματα εργασίας όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να απασχολούν το προσωπικό τους – ή μέρος αυτού – μόνον στο 20% -30% του ημερήσιου χρόνου εργασίας,  δηλαδή για 1,5 ή 2 ώρες εργασίας.

Κερκόπορτα
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για «κερκόπορτα» που οδηγεί σε «συμβόλαια μηδενικού χρόνου», όπου ο εργαζόμενος είναι διαθέσιμος για όσες ώρες τον χρειάζεται ο εργοδότης.
Συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι τα δάνεια που θα δοθούν στις χώρες- μέλη για να επιδοτήσουν επιχειρήσεις θα ανοίξουν το δρόμο μειωμένο χρόνο εργασίας και θα βάλουν τέλος στα εργασιακά κεκτημένα.
Κάνουν επίσης λόγο για συνθήκες μεσαίωνα, τονίζοντας ότι η αγορά εργασίας θα ελαστικοποιηθεί τόσο πολύ που θα ανοίξει το δρόμο για γενικευμένη μείωση μισθών και κατάργηση του οκτάωρου.

Όπως εξηγούν:

  • Η χώρα θα δανειστεί για να μπορούν οι επιχειρήσεις να μειώσουν τον χρόνο απασχόλησης του προσωπικού τους με αντίστοιχη μείωση μισθού.
  • Η μείωση θα αντισταθμίζεται εν μέρει με ένα κρατικό επίδομα προς τους εργαζόμενους που υφίστανται τις περικοπές.

Έως το τέλος του έτους
Κυβερνητικά στελέχη πάντως τονίζουν ότι η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια προκειμένου να αποτραπούν μαζικές μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ισχύς του μέτρου θα είναι για χρονικό διάστημα 3-4 μηνών και ίσως έως το τέλος του έτους, αλλά πάντα σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ