Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Εύβοια: Αγωνία μετά τα 4,9 Ρίχτερ – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Αγωνία επικρατεί στην Εύβοια μετά τα 4,9 Ρίχτερ που “ταρακούνησαν” χθες την περιοχή καθώς επίσης και την Αττική.

Η σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού κινδύνου προκάλεσε επιπλέον ανησυχία, μαζί με τους μετασεισμούς της νύχτας, στους κατοίκους των Ψαχνών και της Χαλκίδας.

Η σύγκληση έγινε γιατί ο σεισμός ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αττική είχε επίκεντρο αρκετά κοντά στις δυο πόλεις και ως εκ τούτου έπρεπε να συζητηθούν άμεσα τα μέτρα των επόμενων ωρών και ημερών. Έτσι από χθες ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων.

 

Τι λένε οι ειδικοί σεισμολόγοι

Μιλώντας χθες στο MEGA, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι αν και μικρή, είναι υπαρκτή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή.

«Εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό. Το ρήγμα μπορεί να δώσει έως 6 Ρίχτερ αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές. Η πρόγνωση των σεισμών είναι αδύνατη, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε».

Σημείωσε ότι ο κόσμος στην περιοχή θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες της αυτοδιοίκησης και να αποφεύγει σπίτια και κατασκευές που έχουν ζημιές.

Για τον σεισμό στα Ψαχνά Ευβοίας και το ενδεχόμενο να δώσει μία ισχυρότερη δόνηση το επόμενο διάστημα, μίλησε χθες ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής αφού σημείωσε ότι πρόκειται για ένα γνωστό ρήγμα στους σεισμολόγους, τόνισε πως «μπορεί να δώσει ενδεχομένως και ισχυρότερο σεισμό».

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, ο οποίος μαζί με τους δημάρχους, τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας μετείχαν σε σύσκεψη που οργανώθηκε στα Ψαχνά.

Χθες το μεσημέρι της Τετάρτης, συνεδρίασε η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ