Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εύα Καϊλή: «Μπαμπά, πάρε τη βαλίτσα και τα μπιμπερό» – Νέες «βόμβες» για το Qatar Gate

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέες «βόμβες» έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με το Qatargate, καθώς η Εύα Καϊλή εμφανίζεται να προσπάθησε να εξαφανίσει αποδεικτικά στοιχεία.

«Μπαμπά, πάρε τη βαλίτσα και τα μπιμπερό» φέρεται να έχει πει η Εύα Καϊλή στους αστυνομικούς που την ανέκριναν μετά τη σύλληψή της. Αυτό υποστηρίζει η η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. 

«Αφού συνελήφθη ο σύντροφός μου, μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω, γιατί συνελήφθη», φέρεται να είπε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Η Εύα Καϊλή -πάντα σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα- βρήκε τη βαλίτσα, καθώς και έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο. «Έτσι τηλεφώνησα στον πατέρα μου, που ήταν με το μωρό. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. (…) Ήταν μια βαλίτσα για τον Παντσέρι, που κρατούσε ο άντρας μου στο σπίτι. (…) Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα πήγαινε στην κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα που είχε πάρει».

Στην πρώτη κατάθεσή της στους ανακριτές η Ελληνίδα, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία παραμένει προφυλακισμένη στις φυλακές του Χέρεν στο Βέλγιο, με κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στην έρευνα του Qatargate, έπρεπε να εξηγήσει πολλά στους δύο ανακριτές της δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών που την ανέκριναν: τίνος ήταν τα χρήματα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της, γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να τα κρύψει, όταν έμαθε τη σύλληψη του Τζόρτζι, όπως μεταδίδει η Repubblica.

Σύμφωνα πάντα με τη Repubblica, η Καϊλή είπε περιγράφοντας τα τηλεφωνήματα που έκανε: «Στην αρχή προσπάθησα να καλέσω τον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα. Δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι».

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής περιέγραψε, επίσης, ότι «άνοιξα τη βαλίτσα, άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ήξερα ότι (σ.σ. ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι και πιθανόν για το σημερινό αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτζολίνο».

Στην ίδια κατάθεση η Εύα Καϊλή αναφέρεται και σε μια άλλη βαλίτσα με χρήματα που ήταν στο σπίτι: «Αυτά τα χρήματα ήταν αυτα που είχε δανειστεί (σ.σ. ο Τζιόρτζι) για την αγορά του διαμερίσματος». Σύμφωνα με τη La Repubblica το δάνειο για την αγορά του διαμερίσματος στις Βρυξέλλες ήταν στο όνομα της Εύας Καϊλή και τα μετρητά «ήταν η συνεισφορά του συντρόφου μου. «Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις.

Σήμερα επίσης η βεγλική Le Soir επανέρχεται με νέο ρεπορτάζ για το σκάνδαλο. Επικεντρώνεται στην κατάθεση Τζόρτζι για τη λειτουργία του κυκλώματος, με τον σύντροφο της Εύας Καϊλή να αναφέρει ότι όλα ξεκίνησαν το 2018 όταν ο Παντσέρι ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το δημοσίευμα της Le Soir για το Qatargate φέρει τον τίτλο: «Το σύστημα Παντσέρι στην καρδιά της έρευνας». Κατά την εφημερίδα, ο Τζόρτζι υποστήριξε στις βελγικές αρχές ότι «η Εύα γνώριζε για τα χρηματικά ποσά και την προέλευση, αλλά δεν αποτελεί μέρος του δικτύου». Επικαλείται όσα φέρεται να είπε ο Τζιόρτζι στους αστυνομικούς, ενώ η ιδέα του lobbying για το Κατάρ ανήκε στον υπουργό Άμυνας της αραβικής χώρας με την οποία συμφώνησε ο Παντσέρι.

Όπως αναφέρει η Le Soir περιγράφοντας τι είπε στους ανακριτές ο Τζιόρτζι για τη λειτουργία του κυκλώματος, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή ήταν ανακουφισμένος μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισής του προσπαθώντας να αθωώσει την καθαιρεθείσα αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

«Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Έχουμε ορίσει τα ποσά, τα οποία δυσκολεύομαι λίγο να θυμηθώ, για τις αντίστοιχες παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά. Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι διαβεβαιώνει τον ανακριτή ότι η συμφωνία με το Κατάρ χρονολογείται από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019, μετά τη λήξη της θητείας του ως ευρωβουλευτής. Η συμφωνία με το Μαρόκο, η οποία “ξεκίνησε μετά το 2019”, “υπό την προϋπόθεση ότι θα είχαμε εργαστεί για να αποφύγουμε ψηφίσματα κατά της χώρας και σε αντάλλαγμα θα λαμβάναμε 50.000 ευρώ”, αναφέρει λεπτομερώς αυτός που συχνά αποκαλείται “φίλος του Μαρόκου” στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιβεβαιώνει τον ρόλο που διαδραμάτισε ο σημερινός Πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμντεραχίμ Ατμούν» σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την περιγραφή του Φραντσέσκο Τζόρτζι, μόλις λίγους μήνες αργότερα το σύστημα έγινε πιο επαγγελματικό, με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των Βρυξελλών Fight Impunity. Γιατί «έπρεπε να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που δεν θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» αναφέρεται. Τα αεροπορικά εισιτήρια για την Ντόχα θα διανεμήθηκαν επίσης, συνεχίζει ο κ. Τζόρτζι, μέσω του Αντόνιο Παντσέρι σε συγγενείς, ιδιαίτερα σε μία λογίστρια και πολιτικούς συμβούλους. Ωστόσο, κανένας βουλευτής δεν αναφέρεται από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι ότι επωφελήθηκε από μια πλήρη παραμονή στη χερσόνησο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμπληρώνει η Soir.

Lobbying, συνεχίζει, είχε γίνει και υπέρ του Μαρόκου, αλλά και της Μαυριτανίας: «Όσον αφορά στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα εικόνας. Προσέλαβαν τον κ. Παντσέρι για το πώς να το κάνουν (…) Όσον αφορά την αποζημίωσή μου, νοίκιασα το διαμέρισμά μου στην rue de la Tulipe στον πρέσβη της Μαυριτανίας. Το ενοίκιο ήταν η εκτίμηση μου. Ο κ. Πάντσέρι έλαβε 25.000 ευρώ μετρητά. Ωστόσο, σχετικά με την εν λόγω μαρτυρία η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν παραπέμπει σε καμία παρανομία καθώς και ότι (η Soir) δεν μπόρεσε να τη διασταυρώσει.

Όσον αφορά την κ. Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να είπε σύμφωνα με την εφημερίδα ότι «η Εύα γνώριζε προφανώς τα χρηματικά ποσά και την προέλευση, αφού μένουμε μαζί, αλλά δεν αποτελεί μέρος του δικτύου» και προσθέτει ότι του είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσει «γιατί την έβαζε σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

Η Καϊλή πιστεύει ότι εξαπατήθηκε

Παράλληλα, η Εύα Καϊλή, συνεχίζει το άρθρο, η οποία πέρασε από ακρόαση πιστεύει ότι την εξαπάτησαν. «Δεν μου άρεσε ο τρόπος που εμπιστεύτηκε τυφλά τον Αντόνιο» (Παντσέρι), περιγράφει μιλώντας για τον σύντροφό της, σύμφωνα με την Soir. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η οποία καθαιρέθηκε από τη θέση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, εξηγεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι προσπάθησε να διαχωρίσει τη δουλειά της από αυτή του Φραντσέσκο Τζόρτζι και ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον Πάντσερι, ειδικά αφού ο τελευταίος «είχε αφήσει μια βαλίτσα στο σπίτι. Δεν είδα το περιεχόμενο, αλλά ήξερα τι ήταν, τι ήταν μέσα…»

Ερωτηθείσα για τις δεσμίδες χαρτονομισμάτων, απλώς παραδέχεται ότι ποτέ δεν «σκέφτηκε την προέλευση αυτών των χρημάτων», σκεπτόμενη ότι, ίσως, αυτά τα μετρητά είχαν εμπιστευθεί από τις κυβερνήσεις στη ΜΚΟ του κ. Παντσέρι για να πραγματοποιήσει ανθρωπιστικές διασώσεις (ανθρωπιστικές δράσεις). «Είμαι στο στάδιο που δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον ίδιο μου τον σύντροφο», καταλήγει η κ. Καϊλή, σύμφωνα με τη Soir ενώ περιγράφεται «εμφανώς αναστατωμένη».

lasoirjpg

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ