Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Εφορία: 3+1 λύσεις για εξόφληση – Προτάσεις για να πληρώσετε το φόρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς τόσο η καταληκτική ημερομηνία όσο και η πληρωμή της 1ης δόσης είναι η 29η Ιουλίου.

Η απόφαση για μικρή παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους φορολογούμενους για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων που σχετίζονται  με λάθη, κενά ή παραλείψεις στη δήλωση. Ωστόσο, η παράταση στη προθεσμία δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα καταβολής του φόρου εισοδήματος, καθώς εάν γινόταν κάτι τέτοιο, θα υπήρχαν παρενέργειες στα έσοδα του κράτους.

Με αυτό ως δεδομένο το χρονοδιάγραμμα παραμένει ως έχει, κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, οι οποίες είναι ισόποσες.

Όσοι φορολογούμενοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα κερδίσουν έκπτωση της τάξης του 3%. Βασική προϋπόθεση όμως για να κερδίσουν έστω και αυτή τη μικρή έκπτωση είναι να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή έως το τέλος Ιουλίου, κάτι όμως που είναι δύσκολο λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Κοινό μυστικό είναι πάντως, ότι η ακρίβεια «ροκανίζει» τα εισοδήματα, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση ακόμη και τα μεσαία στρώματα που έως πρόσφατα ήταν απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Με αυτό ως δεδομένο, οι περισσότεροι οφειλέτες αναζητούν λύσεις που έχουν ως βάση τους τις περισσότερες δόσεις, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

 

Οκτώ δόσεις

Με εξαίρεση του λίγους που θα πληρώσουν «ντούκου» την εφορία για να κερδίσουν την έκπτωση του 3%, η μεγάλη πλειονότητα αναμένεται να επιλέξει την παραδοσιακή λύση, δηλαδή τις 8 δόσεις που έχουν οριστεί από την Πολιτεία. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 29 του μήνα και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Σε αυτή την περίπτωση, η πληρωμή κάθε δόσης γίνεται απευθείας από τον λογαριασμό του κάθε φορολογουμένου (μέσω του συστήματος ibank) αλλά και με μετρητά μέσω ΑΤΜ.

 

Άτοκες δόσεις

Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι λόγω και των διακοπών, οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που καταφεύγουν σε λύσεις πέραν των οκτώ δόσεων που προσφέρουν οι πιστωτικές κάρτες.

Τα προγράμματα πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε άτοκες δόσεις με χρήση πιστωτικών καρτών έχουν αυξημένη ζήτηση και η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι λύση, αρκεί ο οφειλέτης να είναι συνεπής.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας ένας μεγάλος αριθμός οφειλετών θα στραφεί φέτος στις πιστωτικές κάρτες για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη άνεση στην πληρωμή των δόσεων.

Στα υπέρ της συγκεκριμένης λύσης, είναι ότι προσφέρεται δωρεάν από τις τράπεζες, κάτι που σημαίνει ότι εάν ο οφειλέτης πληρώνει κάθε μήνα το ποσό που του αναλογεί δεν επιβαρύνεται με τόκους. Αυτό που γίνεται στην πράξη είναι ότι η τράπεζα εξοφλεί για λογαριασμό του πελάτη τον φόρο και στη συνέχεια εκείνος καταβάλλει το ποσό στην πιστωτική του κάρτα σε δόσεις. Η μόνη προϋπόθεση είναι το διαθέσιμο όριό της να επαρκεί.

Στην ουσία δηλαδή, επιμηκύνεται η διάρκεια αποπληρωμής του φόρου, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των μηνιαίων καταβολών.

Το μεγάλο κέρδος όμως είναι ότι ο φορολογούμενος εξασφαλίζει την έκπτωση όπου αυτή προβλέπεται για εφάπαξ καταβολή του φόρου και τον εξοφλεί στην τράπεζα σε άτοκες δόσεις. Κέρδος για τον οφειλέτη είναι και το γεγονός ότι επιμηκύνεται η διάρκεια αποπληρωμής του φόρου, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των μηνιαίων καταβολών.

 

Πάγια ρύθμιση

Μια από τις λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι, είναι να εντάξουν την οφειλή τους στην «πάγια ρύθμιση» των 24 δόσεων, αλλά με πολύ συγκεκριμένους όρους. Όσοι λοιπόν καλούνται να πληρώσουν περισσότερα από 270 ευρώ, μπορούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις από τις οκτώ που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Ειδικότερα, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 9 έως 24 μηνιαίες δόσεις, καθώς η «πάγια ρύθμιση» προβλέπει ελάχιστο ποσό 30 ευρώ. Κατά συνέπεια μπορεί να ρυθμιστεί σε περισσότερες από 8 μηνιαίες δόσεις -να υπερβαίνει κατά 30 ευρώ τουλάχιστον το επίπεδο των 240 ευρώ- και να είναι μεγαλύτερο από 270 ευρώ.

Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες οφειλές ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές σε νέα «πάγια ρύθμιση» με τους ίδιους όρους.

Προϋπόθεση για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει:

  • είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.
  • να έχουν εξοφληθεί ή να έχουν τακτοποιηθεί σε δόσεις με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής όλα τα προηγούμενα χρέη του οφειλέτη.

Ο οφειλέτης θα αποβάλλεται από τη ρύθμιση – και θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει άμεσα ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του εφόσον: 

α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,
β) καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός,
γ) δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,
δ) δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά,
ε) έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση,

Για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της συνολικής οφειλής του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος.

Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή θα μπορεί επίσης να γίνει και αφού καταστούν ληξιπρόθεσμες μία ή περισσότερες της μίας δόσεις της οφειλής ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής.

Η ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» γίνεται με την ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μέσω ειδικής εφαρμογής, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

 

Προσαυξήσεις – τόκοι

Όσοι επιλέξουν αυτή τη λύση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτούνται κάποια πολύ συγκεκριμένα βήματα, που «δένουν» τον οφειλέτη προκειμένου να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης της «πάγιας ρύθμισης», το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.

Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση και να μην ακυρωθεί, ο φορολογούμενος πρέπει να εξοφλήσει μέσω ATM οποιουδήποτε υποκαταστήματος τράπεζας στην οποία έχει κάποιον καταθετικό λογαριασμό ή μέσω e-banking την 1η δόση της ρύθμισης.

Το χρονικό διάστημα της εξόφλησης είναι αυτό των τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Όσοι είχαν ρύθμιση η οποία ήταν σε ισχύ την 01/11/2019 και σήμερα έχει χαθεί δεν μπορούν να εντάξουν το υπόλοιπο των χρεών στην παρούσα ρύθμιση.

Φορολογούμενος που θα υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ότι το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων:

-5,32%, αν η αποπληρωμή καθοριστεί έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις

-6,82% εφόσον καθοριστεί αριθμός μηνιαίων δόσεων από 13 έως 24.

Η διαδικασία

Το πρώτο βήμα της διαδικασία για την ένταξη στη ρύθμιση είναι η είσοδος στην ψηφιακή  πύλη της Α.Α.Δ.Ε. και στην εφαρμογή «Αίτηση ρύθμισης οφειλών».

Στη συνέχεια πρέπει να πληκτρολογήσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στο σύστημα TAXISNET ώστε να εισέλθει στο κυρίως μενού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία.

Τα βήματα που ακολουθούν είναι τα εξής:

  • Είσοδος στην φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης: Ο οφειλέτης πρέπει να  επιλέξει «ρύθμιση έως 24 δόσεις», οπότε θα εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή του οι οφειλές του, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Εφόσον στις οφειλές που θα εμφανιστούν περιλαμβάνονται και άλλα ποσά αρρύθμιστα, πρέπει να επιλέξει μόνο εκείνα που βεβαιώθηκαν μέσω του φετινού εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος. Θα πρέπει δηλαδή επιλέξει τις οφειλές που προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης του φορολογικού έτους 2021. Στη συνέχεια πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθα, θα καθορίσει και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 24. Όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ μηνιαίων εσόδων και μηνιαίων εξόδων τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα τού εγκρίνει το σύστημα.

 

  • Συμπλήρωση της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης: Ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9. Εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως. Πρέπει επίσης να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγής. Ο φορολογούμενος πρέπει επίσης να δηλώσει τον IBAΝ ενός τουλάχιστον τραπεζικού του λογαριασμού μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.

 

  • Υποβολή αίτησης: Εφόσον δεν έχει κάποιο λάθος ή έλλειψη, θα υποβληθεί και θα τεθεί, τότε, άμεσα υπό επεξεργασία από το σύστημα ΤΑΧΙSnet. Αμέσως, θα εμφανιστούν τα βασικά στοιχεία της προς έγκριση ρύθμισης, δηλαδή: το ύψος του χρέους που ρυθμίζεται, το ύψος των τόκων που επιβαρύνουν το χρέος, ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης κλπ.
  • Επικύρωση ρύθμισης: Για να γίνει αποδεκτό το αίτημα από το σύστημα, ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης. Η πληρωμή της πρώτης δόσης μπορεί να γίνει είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ ενός υποκαταστήματος της τράπεζας του φορολογούμενου. Το αργότερο σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την πληρωμή της πρώτης δόσης, το σύστημα ΤΑΧΙSnet θα εμφανίζει την ρύθμιση επικυρωμένη και θα παρουσιάζει τον κατάλογο με τις προθεσμίες πληρωμής των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων. Κάθε δόση, από τη δεύτερη έως την τελευταία, πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του κάθε επόμενου μήνα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ