Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εφιάλτης πανδημίας: Ποιοι κινδυνεύουν στο δίμηνο – φωτιά από τον αόρατο εχθρό – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα για την πορεία της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να παραμένουν επιφυλακτικοί και να υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν για την ώρα περιθώρια εφησυχασμού.

Ο προβληματισμός έχει σχέση με το γεγονός ότι ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, οι σκληροί δείκτες παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας, κάτι που έγινε σαφές με τη μικρή άρση των περιοριστικών μέτρων την περασμένη Δευτέρα.
Το γεγονός ωστόσο, ότι καταγράφονται ακόμη και 100 θάνατοι σε ημερήσια βάση επιβεβαιώνει ότι ο «αόρατος εχθρός» παραμένει ισχυρή απειλή, καθώς «χτυπά» ακόμη και  όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις τρείς δόσεις.
Μέσα στο κλίμα αυτό, επιστήμονες κύρους όπως ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο Γιάννης Πράσσας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε στην καρδιά της τελευταίας στροφής της πανδημίας. «Οι πολλοί θάνατοι θα συνεχιστούν ολόκληρο τον Φεβρουάριο, τα πιο δύσκολα όμως σύντομα θα είναι πίσω», είπε ο καθηγητής και υπογράμμισε την ανάγκη για εμβολιασμό, λέγοντας ότι τα εμβόλια είναι η προίκα μας.

Αποκλιμάκωση

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι το πότε η χώρα θα επιστρέψει σε φάση κανονικότητας και θα έχει περάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος του κορονοϊού. Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις από τη στιγμή που δεν γνωρίζει κανείς εάν θα υπάρξουν πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι την άνοιξη μπαίνουμε σε φάση ομαλής κανονικότητας.
Ο πρύτανης και καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος ανέφερε πως οι νεκροί στις ΜΕΘ είναι το αποτέλεσμα των αυξημένων μολύνσεων με τη μετάλλαξη Δέλτα σε άτομα μεγάλης ηλικίας και ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με τον  κ. Δημόπουλο, ουσιαστική αποκλιμάκωση θα υπάρξει μετά από 1-2 μήνες, έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια νέα μετάλλαξη στην Αφρική.
Το μεγάλο πρόβλημα σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία να βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση. Εάν προσθέσει κανείς την καθυστερημένη προσέλευση μη εμβολιασμένων στα νοσοκομεία και τη μεγάλη μεταδοτικότητα της «Όμικρον» γίνεται σαφές γιατί η πανδημία συνεχίζει να είναι ο υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος.

Λοιμώξεις και ιώσεις

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης,  έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι καταγράφηκε μείωση στο ιικό φορτίο της επικράτειας αλλά στα λύματα είναι πιο ψηλά από ποτέ.

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε ο καθηγητής:
1.«Στην Αττική έχουμε το 40% των λοιμώξεων και είναι ασυμπτωματικοί»
2. «Το επόμενο δίμηνο είναι δίμηνο λοιμώξεων και ιώσεων. Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση».

Δεν είναι ακίνδυνη

Όπως γίνεται αντιληπτό το επόμενο δίμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μη βρεθεί ξανά η χώρα αντιμέτωπη με μια νέα περιπέτεια.
Άπαντες άλλωστε αντιλαμβάνονται ότι η «Όμικρον» μπορεί να είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τη «ΔΕΛΤΑ», αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι και ακίνδυνη. Οι εκτιμήσεις μάλιστα των ειδικών αναφέρουν ότι η «Ο» είναι πλέον κυρίαρχη, καθώς τα κρούσματα από τη «Δ» έχουν περιοριστεί στα 4.000 έως 5.000.

Στατιστικά στοιχεία

Το ερώτημα που επανέρχεται με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο είναι ποιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από κορονοϊό, δύο χρόνια μετά την εισβολή του ιού και στη χώρα μας.
Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες αλλά πρέπει να αναζητηθούν στα στατιστικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και «φωτογραφίζουν» όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης:
-το 75% με 82% των θανάτων αφορούν σε άτομα πάνω από 70 ετών που είναι ανεμβολίαστοι,
-οι θάνατοι σε μικρότερες ηλικίες έχουν μειωθεί.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης τόνισε ότι η θνητότητα είναι πολυπαραγωντική, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που να επηρεάζουν τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό. «Οι νοσηλείες μας πλέον έχουν μειώσει λίγο το εύρος των ηλικιών. Είναι κατά 90% άνω των 70 ετών και με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Αυτό το παρατηρούμε το τελευταίο 20ήμερο», είπε ο κ. Λουκίδης.
Σημείωσε μάλιστα ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι πολίτες ηλικιών 30-40 ετών που χρειάζονται νοσηλεία και πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που είναι στα νοσοκομεία έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα και κατά 90% είναι ανεμβολίαστοι. «Η θνητότητα μπορεί να αυξάνεται από την ίδια τη νόσο, αλλά και από την πιθανότητα αποσυντονισμού των υποκείμενων νοσημάτων, κάτι που σε μακρές νοσηλείες οδηγεί στο θάνατο», τόνισε ο κ. Λουκίδης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ