Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Επίθεση φιλίας στη μεσαία τάξη: 3 μέτρα – ανάσα σε μικρομεσαίους

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εφαρμογή τίθεται δέσμη φορολογικών παρεμβάσεων που αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στη ζωή της μεγάλης πλειονότητας των  νοικοκυριών, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για την οικονομία συγκυρία.

Οι αλλαγές έχουν ως στόχο τη βελτίωση του εισοδήματος των φορολογουμένων, που έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα εδώ και μια δεκαετία, τόσο από τα μνημόνια όσο και από την κρίση πανδημίας του κορονοϊού.

Το “όπλο” της ισχυρής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του 2021, προσφέρει τη δυνατότητα για νέο δημοσιονομικό χώρο, κάτι που σημαίνει νέες φοροελαφρύνσεις νέες θέσεις εργασίας και νέο πλούτο.

Στο Μαξίμου επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας και μόνο τυχαία δεν είναι το “παράθυρο” που άνοιξε ο Χρ. Σταϊκούρας για νέες φοροελαφρύνσεις το 2022, εάν αναθεωρηθεί προς τα πάνω η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9%.

Σε πρόσφατη έκθεση της η Oxford Economics αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία βιώνει σταθερή ανάκαμψη φέτος, μετά τη τεράστια πτώση του ΑΕΠ κατά 7,8% που καταγράφηκε το 2020 λόγω της πανδημίας.

Η δραστηριότητα όπως εξηγεί, υπεραπέδωσε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4,5% και 3,4% σε τριμηνιαία βάση το α’ τρίμηνο και το β’ τρίμηνο αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση:

  • η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 θα κινηθεί στο 8,2%,
  • το 2022 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση έως 3,8%, υποστηριζόμενη έντονα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε και τα έργα που θα “ενεργοποιήσουν”.

Όπως γίνεται αντιληπτό το κλίμα στην οικονομία είναι τελείως διαφορετικό, με τον πρωθυπουργό να εκπέμπει το μήνυμα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και αφήνει οριστικά πίσω της τις γκρίζες ημέρες του παρελθόντος.

Εάν προσθέσει κανείς τη μείωση της ανεργίας και τα αισιόδοξα μηνύματα που ήρθαν από τον τουρισμό γίνεται αντιληπτό όι η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει μια τελείως διαφορετική ατζέντα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Και η ατζέντα αυτή σχετίζεται χωρίς αμφιβολία και με το γεγονός ότι έχει εξαντλήσει περισσότερο από το μισό της συνταγματικής της θητείας.

Η κυβέρνηση θέλει να φέρει ακόμη πιο κοντά της τα μεσαία στρώματα, καθώς το σενάριο των πρόωρων εκλογών ναι μεν διαψεύδεται, αλλά είναι πάντα στο “τραπέζι” είτε για την άνοιξη είτε για το φθινόπωρο του 2022.

Το ενδεχόμενο αυτό, φέρνει αλλαγές στο φορολογικό χάρτη, καθώς στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι να στείλει το μήνυμα ότι και ξέρει και μπορεί να δημιουργήσει νέο πλούτο προς όφελος των μεσαίων και λαϊκών εισοδημάτων.

Η “επίθεση” φιλίας προς τη μεσαία τάξη έχει ήδη αρχίσει και θα ενταθεί το πρώτο δίμηνο του έτους, όταν θα φανούν και οι πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού για το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες.

 

Γονικές παροχές

Πρώτη και καθοριστική κίνηση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, είναι η κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές και τις δωρεές μέτρο που τέθηκε σε ισχύ από χθες και αφορά το σύνολο σχεδόν των νοικοκυριών.

Η κατάργηση του φόρου για περιουσία μέχρι 800.000 ευρώ ανά γονέα, έχει προκαλέσει απίστευτο συνωστισμό στα συμβολαιογραφικά γραφεία, καθώς η περισσότεροι βλέπουν το μέτρο ως μια μεγάλη ευκαιρία.

Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι ενδεικτικά:

  • Μέχρι σήμερα γονική παροχή ακινήτου, από γονέα σε τέκνο, 300.000 ευρώ επιβαρυνόταν με φόρο 1.500 ευρώ. Στο εξής, δεν θα πληρώνει ο πολίτης ούτε ένα ευρώ φόρο.
  • Δωρεά ακινήτου από παππού σε εγγονό αξίας 600.000 ευρώ, σήμερα έχει φόρο 16.500 ευρώ ενώ πλέον έχει μηδενικό.
  • Χρηματική γονική παροχή ή δωρεά 200.000 ευρώ σήμερα έχει φόρο 20.000 ευρώ ενώ πλέον θα έχει μηδενικό.
  • Για δωρεά 800.000 ευρώ από γονέα σε παιδί είχε σήμερα αυτοτελή φορολόγηση 10%, δηλαδή 80.000 ευρώ, ενώ στο εξής θα είναι μηδενικός ο φόρος.

Στην ουσία το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αντικαθιστά το προηγούμενο όριο των 150.000 ευρώ, ανά γονέα και ανά τέκνο.

Με τις αλλαγές που έγιναν, ακίνητα χρήματα ή μετοχές συνολικής αξίας έως και 1.600.000 ευρώ από τους δύο γονείς θα μεταβιβάζονται χωρίς κανένα φόρο σε κάθε τέκνο.

Στην περίπτωση μάλιστα που υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες στην ιδία ιδιοκτησία, τότε το αφορολόγητο όριο ανεβαίνει στα 3.200.000 ευρώ!

Ως προς τα ποσά περιουσίας που υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια ανά περίπτωση ιδιοκτησίας ( π.χ. το ατομικό 800.000 ευρώ ή το 1.600.000 ευρώ οικογενειακό) θα φορολογούνται με τον ισχύοντα ανώτατο συντελεστή του 10%.

 

Αδήλωτα τετραγωνικά

Η επαναλειτουργία της πλατφόρμας, μετά και την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους πολίτες προκειμένου να διορθώσουν τα εμβαδά των επιφανειών των ακινήτων τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους Δήμους θα λειτουργήσει ξανά στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr

Με τον τρόπο αυτό δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με εφιαλτικά πρόστιμα αλλά και προσαυξήσεις που είναι της τάξης του 200% για οφειλόμενα τέλη μιας 12ετίας.

Στην ουσία, έχουν τη δυνατότητα εάν προχωρήσουν σε να λάβουν και «βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ», κάτι που θα τους δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουν -εάν φυσικά το επιθυμούν- στη μεταβίβαση του ακινήτου τους.

Με τη νέα ρύθμιση όσοι κάνουν δήλωση και αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών του ακινήτου τους:

  • θα πληρώσουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αφορούν τις χρονικές περιόδους από την 1η/1/2020 και μετά
  • η προσαύξηση είναι της τάξης 20%, και καλύπτει μόνο το χρονικό διάστημα από την 1η/1/2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Η εξόφληση θα μπορεί να γίνει τμηματικά έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

 

Δείτε επίσης: Αφορολόγητες οι γονικές παροχές από σήμερα – Οι κατηγορίες δικαιούχων

 

ΕΝΦΙΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για το φόρο ιδιοκατοίκησης, έχει αρχίσει καθώς έως το τέλος Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση για την αλλαγή των συντελεστών φορολόγησης των ακινήτων.

Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν σχέση με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, την προσθήκη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, αλλά και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι οι περισσότεροι θα πληρώνουν λιγότερο φόρο, κάτι που αναμένεται να γίνει πράξη με τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2022.

Όσον αφορά αυτούς που θα γλιτώσουν τον συμπληρωματικό φόρο θα καταβάλλουν υψηλότερο τέλος για τα ακριβά ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

 

Ο σχεδιασμός που έχει γίνει για τον νέο ΕΝΦΙΑ προβλέπει τα εξής:

{1} Υπολογισμός:

Θα γίνεται με βάση της νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες ανακοινώθηκαν προ μηνών και οι οποίες προσεγγίζουν τις εμπορικές και βάζουν τέλος σε ένα στρεβλό καθεστώς που ίσχυε για πολλά χρόνια.

 

{2} Συμπληρωματικός φόρος:

Καταργείται και από εδώ και στο εξής οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο όπως αυτός εφαρμόζεται σήμερα.

 

{3} Νέοι συντελεστές:

Θα υπάρχουν νέα κλίμακα με νέους συντελεστές που θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

 

{4} Ενσωμάτωση εκπτώσεων:

Οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα και κυμαίνονται από 10% έως και 30% και είναι ανάλογες με το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα ενσωματωθούν στον τελικό φόρο.

 

{5} Ευπαθείς ομάδες:

Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τις ευπαθείς ομάδες δεν θα αλλάξουν, κάτι που σημαίνει ότι θα κυμαίνονται από 50% έως και 100%.

 

{6} Εξόφληση σε έως 12 δόσεις:

Ο νέος ΕΝΦΙΑ δεν θα εξοφλείται σε έξι μηνιαίες δόσεις όπως συμβαίνει σήμερα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 ή 12. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πληρωμή του θα αρχίζει από τον Μάρτιο του 2022 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022 ή τον Φεβρουάριο του 2023.

 

Όλα αυτά βέβαια μένει να φανούν στην πράξη, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή όσα θα εισπραχθούν από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, τόσα θα μπουν στα κρατικά ταμεία και το 2022.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος με τον οποίο γεμίζουν τα κρατικά ταμεία και παρά το γεγονός ότι μπήκε στη ζωή μας με τα μνημόνια ως ένα προσωρινό μέτρο, θεωρείται απίθανο να καταργηθεί.

 

Χωρίς ρεύμα

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν ρεύμα θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, με την ΠΟΜΙΔΑ μάλιστα να έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η προσοχή έχει σχέση με με το γεγονός, ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή δεν συμπεριλαμβάνει και τη δήλωση των μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, ώστε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Για το θέμα αυτό η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει την αυτόματη απαλλαγή από τα τέλη αυτά, για κάθε ακίνητο του οποίου διακόπτεται η ρευματοδότηση.

Ζητάει επίσης να δοθεί παράταση της ισχύος της βεβαίωσης των μηχανικών για το ίδιο χρονικό διάστημα (31.12.2021).

Όπως υποστηρίζει, με τον τρόπο αυτό η ανάγκη έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας να μην ταλαιπωρήσει χωρίς λόγο τους πολίτες, και να μην υπονομεύσει την εξαιρετική κυβερνητική πρωτοβουλία που αφορά τις γονικές παροχές.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ