Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΕΝΟΙΚΙΑ – Ποιοι κερδίζουν «κούρεμα» 40%

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα πάνω κάτω στη ζωή χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων, φέρνει η κρίση του κορονοϊού, καθώς οι ενοικιαστές είναι βέβαιο ότι θα τους ζητήσουν μείωση του μισθώματος που καταβάλλουν.

Το περιβάλλον στην αγορά εργασίας γίνεται καθημερινά χειρότερο και από την εποχή των μνημονίων, λόγω των «λουκέτων» στις επιχειρήσεις και των μαζικών απολύσεων των εργαζομένων.
Οι συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από αποπνικτικές και δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν φόβους για ένα νέο οικονομικό κραχ που θα οδηγήσει στη νέα φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι εάν δεν υπήρχαν τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώνει σε καθημερινή βάση η κυβέρνηση, η τραγωδία θα είχε αρχίσει από την πρώτη στιγμή της κρίσης του κορονοϊού.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ζητούμενο για επιχειρηματίες και εργαζόμενους είναι το πώς θα κερδίσουν χρόνο, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους την επόμενη ημέρα.
Με δεδομένο ότι λεφτόδενδρα δεν υπάρχουν, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η συντριπτική πλειονότητα των ενοικιαστών (εργοδότες και εργαζόμενοι) θα ζητήσουν μείωση των μισθωμάτων τους.
Οι προστριβές ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές έχουν αρχίσει και καλό είναι άπαντες να ρίξουν τους τόνους, προκειμένου να μην υπάρξουν αδιέξοδες καταστάσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εκδόθηκε άμεσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αποσαφηνίζει τις κατηγορίες φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που δικαιούνται «κούρεμα» ενοικίου κατά 40%.
Σε πρώτη φάση, η μηνιαία μίσθωση του ενοικίου αφορά έως και τον Απρίλιο -τον μήνα δηλαδή που διανύουμε-, αλλά είναι ανοικτό εάν θα υπάρξει και συνέχεια, καθώς η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Διάρκεια κρίσης
Τα πάντα άλλωστε θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και το μέγεθος της κρίσης, καθώς η οικονομία βρίσκεται ξανά στην κόψη του ξυραφιού και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δείχνει διάθεση για βοήθεια.
Η στάση κατά κύριο λόγο της Γερμανίας και στη συνέχεια της Ολλανδίας, ανέδειξαν το βαθύ διχασμό που υπάρχει στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι οι χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα θα υποχρεωθούν να πορευτούν μόνες τους, καθώς η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δείχνει να έχει χάσει το νόημα της.

Μικρή ανάσα
Ένα από τα μέτρα που λαμβάνονται είναι και το «κούρεμα» ενοικίων για να υπάρξει ανάσα σε ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν πρωτόγνωρο εφιάλτη.
Ενοίκιο μειωμένο κατά 40% θα πληρώσουν τουλάχιστον επί ένα δίμηνο (Μάρτιο-Απρίλιο) εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους και εντάσσονται στα μέτρα στήριξης.
Στην εκδοθείσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρεται ρητώς ότι η διάταξη για τη μείωση του ενοικίου αφορά

  • Τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργίας τους
  • Τους υπαλλήλους τους, οι οποίοι θα χάσουν τις δουλειές τους με προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

Πρώτη κατοικία
Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση ενοικίου αφορά μόνο πρώτη κατοικία, που ήταν ήδη μισθωμένη από τον εργαζόμενο κατά τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των έκτακτων μέτρων.
Παράλληλα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ορίζει ότι η καταβολή μισθώματος που είναι μειωμένο κατά 40% δεν δίνει στον ιδιοκτήτη το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβασης μίσθωσης.
Για να μην υπάρχουν μάλιστα διενέξεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, παρέχονται διευκρινίσεις για όσους θα καταβάλουν το 60% του ενοικίου και αυτούς που θα πληρώσουν το 100%.
Όπως γίνεται αντιληπτό δεν πρόκειται για γενικευμένη μείωση ενοικίων, αλλά μόνο για ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που πλήττεται η δραστηριότητά τους από την πανδημία.
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δικαίωμα καταβολής του 60% των μισθωμάτων των μηνών Μαρτίου και Απριλίου έχουν:

  • Οι επιχειρήσεις που έχουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού, για τα μισθώματα των επαγγελματικών ακινήτων, σε περίπτωση που τα νοικιάζουν.
  • Οι μισθωτοί στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, και αφορά σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό
  • Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, για τα μισθώματα που τυχόν καταβάλλουν για τις κύριες κατοικίες τους.

Επέκταση μέτρου
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, επεκτείνεται και στις πληγείσες επιχειρήσεις το μέτρο που ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή.
Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση εργαζομένων που πλήττονται λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε να δικαιούνται έκπτωση ενοικίου

  • οι απασχολούμενοι σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή,
  • οι εργαζόμενοι των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, λόγω του ότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει πληγεί.

Το αντάλλαγμα
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επωμίζονται την προσωρινή μείωση μισθώματος, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για 4 μήνες.
Σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, θα κερδίσουν έκπτωση 25% επί των παραπάνω υποχρεώσεων.

Καταβολή 100%
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), το κούρεμα του 40% δεν είναι γενικευμένο μέτρα, καθώς αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και εργαζομένων.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι πρέπει να πληρώνουν το 100% του μισθώματος καθώς σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ το μέτρο δεν αφορά:

  • τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα γενικά, τους συνταξιούχους, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας.
  • μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και μισθώσεων για κάθε άλλο είδος χρήσης πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

Διευκρινίσεις
Η ΠΟΜΙΔΑ δίνει και διευκρινίσεις σχετικά με το ποιους αφορά το μέτρο της μείωσης του ενοικίου, προκειμένου να μην υπάρχουν τριβές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ το «κούρεμα» του 40% αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ επισημαίνεται ότι πρόκειται για μέτρο που αφορά μόνο στο δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου.

Το μέτρο αφορά:

  • Τα ενοίκια των επαγγελματικών εγκαταστάσεων (καταστημάτων και γραφείων) των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και όχι όσων κλείνουν με δική τους επιχειρηματική απόφαση, και
  • Τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις συγκεκριμένες αυτές επιχειρήσεις, των οποίων εργαζομένων έχει ρητά ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους λόγω των ανωτέρω μέτρων και εξ αυτού του λόγου δεν μισθοδοτούνται.

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μείωση μισθωμάτων και προβλέπει τα εξής:

  1. Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων. Τέλος χαρτοσήμου και ΦΠΑ κατά περίπτωση υπολογίζονται εκ νέου και επιβάλλονται επί του μισθώματος που προκύπτει από την ανωτέρω μερική καταβολή. Η μερική μη καταβολή του μισθώματος του πρώτου εδαφίου δεν γεννά δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης εις βάρος του μισθωτή ούτε οποιαδήποτε άλλη αστική αξίωση.

Τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια ισχύουν και για την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, και αφορά σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό

2.Το ίδιο ισχύει και για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση της ίδιας παραγράφου, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται ο εργαζόμενος να συνδεόταν με σχέση εργασίας με την επιχείρηση κατά τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των ειδικών και έκτακτων μέτρων περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοίο.

Αντικειμενικές αξίες
Οι δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα του μέτρου για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Θεωρείται μάλιστα ότι πρόκειται για το αντιστάθμισμα που δίνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απώλεια εσόδων που θα έχουν.
Σχετικό αίτημα προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς έχει καταθέσει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ο οποίος τονίζει ότι πρέπει να είναι έως ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία.

Μείωση φόρων, ΕΝΦΙΑ
Με δεδομένο όμως ότι η αναστολή αύξησης δεν βγάζει από το τραπέζι τον κίνδυνο υιοθέτησης για το 2021δεν αρκεί η ΠΟΜΙΔΑ έχει καταθέσει άλλο ένα πολύ συγκεκριμένο αίτημα μετά το αναγκαστικό κούρεμα του 40%.

Όπως επισημαίνει:

  • Η τετράμηνη αναστολή καταβολής των τρεχουσών δόσεων φορολογικών υποχρεώσεων είναι χωρίς κανένα αντικείμενο για τους συνεπείς φορολογουμένους μια και κατά το διάστημα αυτό δεν υπάρχουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.
  • Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος, θυσιαζομένης και της υπόσχεσης για νέα μείωση 8%.
  • Ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος παραμένει έως 45% συν εισφορά αλληλεγγύης έως 10%, ο δε συνδυασμός των δύο αυτών φόρων λειτουργεί ως μέσο «δήμευσης».
  • Η  αναστολή αύξησης των αντικειμενικών αξιών, δεν βγάζει από το τραπέζι τον κίνδυνο υιοθέτησης για το 2021 των εξωπραγματικών πλέον εκτιμήσεων για αυξήσεις έως 50%.

Για το λόγο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ επιμένει να ληφθεί μέριμνα ώστε τα ποσά κατά τα οποία μειώνονται κατά 40% τα μισθώματα να εκπέσουν από το ποσό της οφειλής σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ 2020.

Με τον τρόπο αυτό όπως επισημαίνει, θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών και δεν επιβαρυνθούν αποκλειστικά και άδικα οι βαρύτατα φορολογούμενοι ιδιοκτήτες των μισθωμένων ακινήτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ