Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Ενεργειακή κρίση: Οι 4 παράγοντες που θα διαμορφώσουν το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ένα νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης προσβλέπει η κυβέρνηση, με την προσοχή της να είναι κυρίως στραμμένη στην παρούσα φάση στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί πλέον σε εβδομαδιαία βάση «κλειστές» συσκέψεις για όλες τις πτυχές του ενεργειακού, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη του μήνα, με αρχές Νοεμβρίου. Θα αποτελέσουν, δε, συνάρτηση μιας σειράς παραγόντων, όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Ειδικότερα, στο «μικροσκόπιο» του κυβερνητικού επιτελείου, και με πιθανότερο σενάριο εργασίας την περαιτέρω επιδότηση του κόστους του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, «στην αντλία» θα μπουν:

 

  • Πρώτον, οι τιμές που θα έχουν διαμορφωθεί στις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλη αστάθεια, με το κόστος του δεύτερου να εκτοξεύεται το τελευταίο διάστημα.

 

  • Δεύτερον, η πορεία του προϋπολογισμού και ειδικότερα οι δυνατότητες διαμόρφωσης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου λόγω των μεγαλύτερων του αναμενομένου ρυθμών ανάπτυξης. Η εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 5,3% το 2022 έχει αποδειχθεί εξαιρετικά μετριοπαθής. Και πλέον γίνεται λόγος για ποσοστό της τάξης του 5,9% κατ’ ελάχιστον, ενώ δεν αποκλείεται τελικά το ΑΕΠ να αυξηθεί άνω του 6%.

 

  • Τρίτον, η ακριβής αποτύπωση του ποσού που θα μπορέσουν να αντλήσουν τα δημόσια ταμεία από τη φορολόγηση σε ποσοστό 33% των υπερκερδών των εταιρειών διύλισης και φυσικού αερίου, δηλαδή των δύο διυλιστηρίων Hellenic Energy και Motor Oil και της ΔΕΠΑ. Το μέτρο περιλαμβάνεται στο «μενού» των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί. Ομως η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να το υιοθετήσει ακόμη και ως «εθνική» πολιτική και προσδοκά έσοδα της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ.

 

  • Τέταρτον, τις όποιες αποφάσεις ληφθούν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η ενεργειακή κρίση, με την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου να παραμένει στο τραπέζι και να συγκεντρώνει την υποστήριξη των δεκαπέντε από τα 27 κράτη-μέλη.

 

Η Αθήνα προετοιμάζεται για μια σκληρή μάχη στη σύνοδο, αλλά κρατάει παράλληλα «μικρό καλάθι» λόγω της προσέγγισης του Βερολίνου, καθώς η κυβέρνηση Σολτς εμφανίζεται να κινείται μονομερώς για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη Γερμανία. Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα υπάρξει απόφαση για την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη το 2023, κατά τα πρότυπα των εμβολίων του κορωνοϊού. Αντιθέτως, αναγνωρίζεται πως η επίτευξη ομοφωνίας για την επιβολή πλαφόν παραμένει εξαιρετικά δύσκολο και αβέβαιο εγχείρημα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ